Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Для лікування ЕНУРЕЗ (НЕТРИМАННЯ СЕЧІ):

Скоро тут зʼявляться потрібні товари для лікування

ЕНУРЕЗ (НЕТРИМАННЯ СЕЧІ)

Енурез (нетримання сечі)

Мимовільне сечовипускання або енурез найчастіше зустрічається у дітей та проявляється в нічний час, однак може з'являтися і в дорослому віці.

Енурез не завжди вважається хворобою, в самому юному віці нічне нетримання сечі може свідчити про те, що організм «ще вчиться» управляти своїми природними відправленнями. Вік, в якому непатологічний енурез повинен припинитися, точно ніхто не визначає, але вважається, що нетримання сечі у віці від п'яти років може вже свідчити про наявність якихось проблем зі здоров'ям.

Причини енурезу

Нетримання сечі розвивається з різних причин. У дітей це найчастіше:

  • Затримка розвитку церебральних центрів сечовипускання. Сечовипускання у дорослої людини регулюється центрами, які розташовані у спинному та головному мозку. Причому, у дітей спочатку сечовипускання регулюється тільки спінальними центрами, а з віку 2-5 років, «підключаються» центри сечовипускання в головному мозку. Енурез може проявлятися в період, коли робота цих двох центрів ще не узгоджена.
  • Спадкова схильність. Частота випадків нетримання сечі залежить від того чи був енурез у батьків. Хлопчики схильні до енурезу частіше дівчат.
  • Психологічні травми, стрес. Енурез може проявлятися на тлі несприятливих​​обставин в сім'ї, переїзду в нове місце, конфліктів з однолітками, надмірно суворих покарань та т. ін.
  • Спадкова схильність. Частота випадків нетримання сечі залежить від того чи був енурез у батьків. Хлопчики схильні до енурезу більше ніж дівчата.
  • Порушена секреція антидіуретичного гормону (АДГ). У нічний час в нормі повинне збільшуватися вироблення АДГ. Це призводить до того, що знижується виділення сечі, а її концентрація підвищується. При порушенні вироблення АДГ вночі сечі виробляється більше, й вона переповнює сечовий міхур.
  • Хвороби сечовидільної системи. Причиною нетримання сечі можуть стати особливості в будові сечостатевої системи, глисти та бактеріальні інфекції.

У дорослих енурез може виникати на тлі інфекцій сечостатевої системи, гіперактивності сечового міхура, пухлин. У літньому віці у жінок нетримання може виникати через ослаблення м'язів тазового дна, у чоловіків– при запущеній аденомі простати.

Діагностика причин енурезу

Для того, щоб усунути енурез, обов'язково потрібно з'ясувати причини його виникнення. З цією метою можуть призначатися:

  • урофлоуметрія для діагностики стану сечового міхура,
  • аналізи сечі,
  • УЗД нирок та сечового міхура,
  • рентген сечового міхура,
  • цистоскопія.

Лікування нетримання сечі

Для лікування енурезу можуть застосовуватися як медикаментозні, так і немедикаментозні методи. Є ряд препаратів, які застосовуються в таких випадках, наприклад, ліки, які знижують тонус мускулатури сечового міхура, гормональні препарати.

Якщо нетримання спровоковано інфекцією– призначаються антибіотики, якщо стресом– можуть прописуватися антидепресанти та психостимулятори.

Немедикаментозне лікування може включати психотерапевтичні та фізіотерапевтичні методи. Може рекомендуватися лікувальна гімнастика, акупунктура, магнітотерапія, масажі, ультразвук, лікування струмами та інші методи. Але вибирати методи лікування та призначати препарати обов'язково повинен лікар.

У більшості випадків енурез повністю виліковний. Головне правильно діагностувати причину його виникнення та підібрати відповідне лікування.