Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Для лікування ГІПЕРКЕРАТОЗ ШКІРИ:

Скоро тут зʼявляться потрібні товари для лікування

ГІПЕРКЕРАТОЗ ШКІРИ

Гіперкератоз шкіри

Гіперкератоз – це стан, при якому роговий шар епідермісу надмірно розростається. Під впливом певних факторів клітини шкіри починають посилено ділитися, при цьому злущування відмерлих клітин сповільнюється, і це призводить до гіперкератозу.

На сьогодні розрізняють групу гіперкератозів, які відрізняються причинами виникнення та особливостями перебігу. Вони не є небезпечними для здоров'я станами, але являють собою косметологічні дефекти та можуть ускладнюватися запальними процесами.

Причини появи гіперкератозу

Розвиток гіперкератозу може відбуватися під впливом зовнішніх та внутрішніх причин.

Гіеркератоз може з'являтися у здорових людей, наприклад, гіперкератоз стоп. В цьому випадку потовщення шкіри виникає в разі тиску незручного взуття, нерівномірного розподілу навантаження на стопу.

Часто гіперкератоз виникає при наявності лишаю, еритродермії та інших шкірних захворюваннях.

Також серед причин, що викликають гіперкератоз, можна назвати системні захворювання (наприклад, цукровий діабет), спадкову схильність, хвороби шлунково-кишкового тракту, порушення кровообігу, нестачу вітамінів.

Різновиди гіперкератозу

Розрізняють декілька форм гіперкератозу. До найбільш розповсюджених відносяться:

  • Фолікулярний гіперкератоз. При цій формі гіперкератозу відбуваєтьсязакорковуваннялусочками епідермісу усть фолікулів. Шкіра, що уражена фолікулярним кератозом, стає шорсткою та сухою на дотик. На ній з'являються утворення, завдяки яким вона візуально нагадує гусячу шкіру. Патологія найчастіше спостерігається на ділянках шкіри в районі ліктів, колін, зовнішньої поверхні стегон та сідниць. Навколо вузликів можуть виникати почервоніння.
  • Лентикулярний гіперкератоз. На місці фолікулів з'являються рогові папули 1-5 мм в діаметрі червоно-коричневого кольору. При видаленні цих рогових пробок на шкірі залишаються невеликі поглиблення, в центрі яких виникає невелика точкова кровотеча.
  • Дисемінований гіперкератоз. При цій формі на шкірі з'являються елементи, які нагадують короткі і товсті волоски.
  • Гіперкератоз стоп або підошовний гіперкератоз. Основним симптомом гіперкератозу є надмірне потовщення якоїсь ділянки шкіри. При цьому шкіра змінює свій колір, візуально виглядає сильно огрубілою, може лущиться або відшаровуватися, викликати дискомфорт і печіння під час ходьби. Найбільш товсті та сухі ділянки можуть тріскатися, що викликає хворобливість та дискомфорт. Ці тріщини можуть інфікуватися та запалюватися.

Діагностика і лікування гіперкератозу

Діагноз «гіперкератоз» лікар може поставити після візуального огляду. Але також можуть призначатися додаткові обстеження і консультації ендокринолога та інших спеціалістів. Важливо визначити причини розвитку гіперкератозу і супутні захворювання.

Лікування залежить від форми гіперкератозу.

В разі фолікулярного гіперкератозу призначають пом'якшувальні мазі, застосовують фруктові кислоти для м'якого пілінгу, використовують зовнішні засоби для зволоження шкіри. Однак використання пемзи та жорстких скрабів протипоказано. Особлива увага приділяється роботі внутрішніх органів, при наявності системних захворювань їх лікування проводиться в першу чергу.

Лентикулярну та дисеміновану форми лікують мазями з глюкокортикостероїдами та ретиноїдами. Також застосовуються хімічні пілінги і процедури, що пом'якшують шкіру.

Якщо гіперкератоз стоп виник під впливом грибкових захворювань, то в першу чергу потрібно лікувати грибок. Усунути ороговілу шкіру дозволяють косметологічні процедури, механічне шліфування та кератолітичні мазі. Але якщо причиною є неправильна хода, то можливо потрібна консультація ортопеда. Також можливо допоможе зміна взуття та зменшення навантаження на стопу.

При появі тріщин застосовуються спеціальні мазі та розчини з ретинолом. Важливо не допустити інфікування тріщин і якомога швидше відновити цілісність шкірного покриву.