Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

symptoms.symptoms-for-title ОЛІГУРІЯ:

symptoms.symptoms-products

ОЛІГУРІЯ

Олігурія

Олігурія – це патологічний стан, при якому зменшується виділення організмом сечі. Зниження кількості сечі може бути фізіологічним, наприклад, в жарку погоду та при обмеженні рідини, яка випивається, але може бути і патологічним. Патологічна олігурія виникає з різних причин, але найчастіше – на тлі порушення в роботі сечовидільної системи: при хворобах нирок, каменях у сечоводі та т. ін.. Про олігурію кажуть, коли обсяг виділеної за добу сечі менш як 400 мл.

Причини появи олігурії

Існує три групи причин, які сприяють зменшенню вироблення сечі:

  • Преренальні. Розвиваються поза сечовидільної системи. Серед таких можна вказати блювоту, пронос, високу температуру, великі кровотечі та опіки, захворювання серця та судин.
  • Ренальні. В цьому випадку олігурія виникає на тлі патологій, що розвиваються в нирках. Тут можна перерахувати наступні причини: гломерулонефрит, гострий пієлонефрит, травми нирок, тромбози та емболії ниркових артерій, дія токсичних речовин і деяких лікарських засобів на нирки.
  • Постренальні. Коли в сечовивідних шляхах виникає механічна перешкода відтоку сечі. Олігурія може розвиватися внаслідок перекриття просвіту сечоводу каменем при сечокам'яній хворобі, через звуження сечовипускального каналу, якщо сечовипускальний канал придавлюється пухлиною ззовні.

Діагностика та лікування захворювань, що викликали олігурію

При діагностуванні олігурії дуже важливо з'ясувати, скільки води п'є пацієнт, які супутні симптоми присутні, наприклад, чи немає підвищеної температури, больових відчуттів, проносу.

З метою визначення, що саме викликає олігурію, можуть призначатися лабораторні та інструментальні дослідження:

  • Аналіз крові. Загальний аналіз крові може показувати, чи присутні ознаки запалення (лейкоцитоз і підвищення ШОЕ). Біохімія крові може давати інформацію про функціонування нирок за допомогою таких показників як сечовина, креатинін, С-реактивний білок.
  • Аналіз сечі. Можуть з'явитися кров, білок в сечі. Спеціальні аналізи сечі дають можливість зрозуміти, наскільки порушена система фільтрації, концентраційна здатність нирок.
  • Імунологічні аналізи. Можуть призначатися при підозрі гломерулонефриту, ревматоїдних станів.
  • УЗД нирок. За допомогою цього дослідження можна побачити зміни в тканинах нирок, помітити зміну структури тканин, визначити, які саме порушення мають місце.
  • Урографія. Призначається при підозрі на механічну перешкоду для відтоку сечі. Допомагає виявити камені в сечовивідній системі та визначити його точне місцеперебування.
  • Комп'ютерна томографія черевної порожнини та органів малого таза. Дозволяє виявити в нирках або інших частинах черевної порожнини новоутворення, які призводять до виникнення олігурії.
  • Ангіографія. Дає можливість перевірити роботу і стан ниркових артерій, виявляти стеноз артерій.

При підозрі на наявність злоякісного процесу, може призначатися біопсія ділянки тканини з наступним гістологічним аналізом зразка.

Для того, щоб усунути олігурію, необхідно впливати на проблему, яка її викликає (гломерулонефрит, нефропатія, злоякісні пухлини, камені, хвороби інших органів та т.ін.). Для кожного захворювання існує своя тактика лікування, підбирати яку повинен лікар.

При появі олігурії та інших симптомів, що вказують на проблеми в роботі сечовивідної системи, необхідно звернутися до уролога. Гострі форми олігурії вимагають термінової медичної допомоги.