Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

symptoms.symptoms-for-title ЛІМФОСТАЗ:

symptoms.symptoms-products

ЛІМФОСТАЗ

Лімфостаз

Лімфостаз (лімфатичний набряк, лімфедема) – це патологічний стан, при якому виникають порушення в лімфатичній системі, відбувається порушення відтоку рідини від внутрішніх органів та кінцівок.

При лімфостазі кінцівки збільшуються в обсязі, відбувається ущільнення підшкірної клітковини, шкіра стає більш грубою, виникає гіперкератоз, з'являються тріщини та виразки. Якщо захворювання не лікувати розвивається слоновість кінцівок, кінцівки втрачають рухливість, можуть розвинутися екзема, бешихове запалення, сепсис.

Причини виникнення лімфостазу

Порушення току лімфи може виникати по ряду причин, серед яких:

  • захворювання серцево-судинної системи, серцева недостатність,
  • хвороби нирок,
  • інфекційні захворювання, що викликають запалення шкіри та підшкірної клітковини,
  • синдром хронічної венозної недостатності при тромбофлебіті та варикозі,
  • патології лімфатичних вузлів, звуження або непрохідність лімфатичних судин, травми або опіки, при яких постраждав підшкірний шар клітин,
  • пухлини м'яких тканин,
  • променева терапія, зона дії якої в місці лимфооттоку,
  • паразитарні інфекції.

Перераховані вище чинники призводять до того, що порушуються функції лімфатичних судин. Лімфа не може повноцінно циркулювати по організму, виникають застійні явища. На цьому фоні відбуваються зміни в стінках лімфатичних судин, розростається сполучна тканина, звужується просвіт судин, що ще більше ускладнює пересування лімфи.

Види лімфостазу

Розрізняють первинний та вторинний лімфостаз. Про первинний лімфостаз кажуть, коли мають місце вроджені аномалії в роботі лімфатичної системи. Вторинний лімфостаз виникає на тлі захворювань або травм.

Найчастіше спостерігається лімфостаз нижніх кінцівок (приблизно в 90% випадків), частіше одної кінцівки.

Симптоми лімфостазу

Головним симптомом лімфостазу є набряки. На початковій стадії вони можуть бути минущими, збільшуватися від фізичних навантажень або від тривалої нерухомості.

На більш пізніх стадіях набряки не зникають, шкіра натягується, стає більш щільною, вени «ховаються», виникають дискомфортні відчуття, біль. Якщо натиснути на таку ділянку пальцем, то на місці дотику тривалий час залишається вм'ятина.

На пізніх стадіях виникає «слоновість» ніг. На шкірі з'являються тріщини, трофічні виразки. Кінцівки не можуть нормально функціонувати.

Як ускладнення можуть розвинутися свищі, флегмона, бешиха, можливий сепсис.

Діагностика лімфостазу

Діагностикою та лікуванням лімфостазу займається флеболог або лімфолог. Діагноз ставиться на основі візуального огляду та інструментальної діагностики.

Для того, щоб перевірити стан лімфатичних судин, призначається лімфографія із застосуванням спеціального барвника. Також для діагностики лімфедеми застосовуються дуплексне сканування судин та МРТ.

Лікування лімфостазу

Основне завдання при лікуванні лімфостазу – нормалізація струму лімфи по судинах. Для цього зазвичай призначається медикаментозне лікування та фізіотерапія. При лімфостазі призначають спеціальний лімфодренажний масаж, гідромасаж, рекомендують носити компресійну білизну.

Важливо звертати увагу на харчування та обмежувати кількість солі в раціоні, рекомендується плавання, скандинавська ходьба та інші види фізичної активності.

Якщо причиною появи лімфостазу є якісь захворювання, необхідна терапія даних патологій.

З медикаментів зазвичай призначають флеботонікі, імуностимулятори, ангіопротектори. Якщо виникають виразки або з'являється екзема – застосовуються спеціальні мазі. У деяких випадках виникає необхідність в хірургічному лікуванні.

Своєчасне звернення до лікаря допоможе вам якомога швидше нормалізувати стан та уникнути появи небезпечних ускладнень.