Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Мокрий кашель

symptoms.symptoms-for-title КАШЕЛЬ З В'ЯЗКОЮ МОКРОТОЮ:

symptoms.symptoms-products

КАШЕЛЬ З В'ЯЗКОЮ МОКРОТОЮ

Вологим (або продуктивним) називається кашель з виділенням мокроти. Найчастіше він супроводжується запальним процесом в дихальних шляхах, а також нежиттю, задишкою, утрудненістю дихання та іншими неприємними симптомами.

Загальні відомості

Мокрий кашель виникає в результаті утворення секрету в дихальних шляхах. При різних захворюваннях слизова оболонка бронхів починає продукувати мокроту, яка подразнює кашльові рецептори і, як наслідок, викликає рефлекторну реакцію у вигляді кашлю. Завдяки цьому процесу дихальні шляхи природним чином очищаються від бронхіального слизу, що дозволяє уникнути застою рідини.

І хоча кашель є захисною реакцією організму, найчастіше він вказує на респіраторно-вірусні, інфекційні або алергічні захворювання.

Причини

Залежно від тривалості, вологий кашель буває гострим (до 3-х тижнів) і хронічним (понад 3 тижні).

Причини гострого продуктивного кашлю:

  • Грип та ГРВІ. Респіраторно-вірусні інфекції крім кашлю викликають рясну ринорею (нежить), підвищення температури тіла, загальну слабкість і апатію. На початку хвороби кашель зазвичай має сухий характер, але з другого тижня нерідко стає вологим.
  • Гострий бронхіт. Характеризується запаленням слизової оболонки бронхів і підвищеною секрецією бронхіальної слизу. Найчастіше виникає в осінньо-зимовий період внаслідок переохолодження.
  • Пневмонія. При інфекційному запаленні легень з'являється мокрий кашель з рясним виділенням гнійної мокроти. Хвороба протікає важко і супроводжується сильним жаром, ознобом і загальною інтоксикацією організму.

Причини хронічного продуктивного кашлю:

  • Бронхоектатична хвороба. Розвивається у курців і людей з тривалим хронічним бронхітом. Характеризується утворенням бронхоектазів (патологічних розширень бронхів) і рясним виділенням в’язкої мокроти.
  • Бронхіальна астма. При астмі кашель має нападоподібний характер і супроводжується задишкою і відчуттям нестачі повітря.
  • Серцева недостатність і прийом ІАПФ. Люди з тяжкими серцево-судинними захворюваннями можуть кашляти в результаті застою крові в малому колі кровообігу (в легенях).
  • ГЕРБ. Гастроезофагеальна рефлюксна хвороба супроводжується «закиданням» шлункового вмісту в дихальні шляхи. При цьому кисла соляна кислота викликає подразнення бронхів, що призводить до гіперсекреції слизу і вологого кашлю.

Дії пацієнта

При появі мокрого кашлю необхідно звернутися до лікаря і пройти комплексне обстеження. З'ясувавши причину проблеми, потрібно докласти максимум зусиль для її усунення. Лікування основного захворювання дозволить не тільки перестати кашляти, але і позбутися всіх інших симптомів.

Діагностика і лікування

Для виявлення причини кашлю використовують цілий ряд інструментальних та лабораторних методів дослідження: рентгенографію, спірометрію, пікфлоуметрію, загальний та розгорнутий аналіз крові, бактеріологічне дослідження мокротиння та інші. Лікування призначають залежно від хвороби, яка викликала появу кашлю. При бактеріальних інфекціях застосовують антибіотики, при ГРВІ — протизапальні та противірусні препарати, при алергічній астмі — гіпосенсибілізуючі та антигістамінні засоби.

Для боротьби з самим кашлем застосовують муколітики — препарати, які розріджують мокротиння. В якості активних компонентів вони можуть містити амброксол (Амбробене, Лазолван), бромгексин, ацетилцистеїн (Флуімуцил, АЦЦ), карбоцистеин (Лібексин Муко, Флюдитек) або інші речовини.