Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Для лікування РАПТОВА ЕКЗАНТЕМА (РОЗЕОЛА):

Скоро тут зʼявляться потрібні товари для лікування

РАПТОВА ЕКЗАНТЕМА (РОЗЕОЛА)

Раптова екзантема (розеола)

Раптова екзантема або розеола – це інфекційне захворювання, яке викликається вірусами. Характерні риси хвороби – різке підвищення температури протягом трьох днів та висипання. У цього захворювання є також інші назви – псевдокраснуха, триденна лихоманка. Як правило розеола виникає у віці до 3 років.

Причини виникнення раптової екзантеми

Збудником раптової екзантеми є віруси герпесу 6 та 7 типу (HHV-6 і HHV-7). Вірус HHV-6 вважається більш небезпечним. Шляхи інфікування остаточно не визначені, але вважається, що захворювання передається повітряно-крапельним шляхом.

Інкубаційний період триває 5-12 днів. Після чого виникає характерна симптоматика.

Симптоми раптової екзантеми

Для розеоли характерна наступна симптоматика:

  • Підвищується температура до 39-40 градусів,
  • З'являється сильна слабкість,
  • Може виникати нудота, пропадати апетит.

Рідко, але можуть виникати закладеність носа, діарея, збільшення лімфовузлів в області шиї. Іноді на тлі високої температури у дітей можуть з'являтися фебрильні судоми. Однак вони зазвичай не несуть небезпеки та проходять самостійно.

Потім на четверту добу температура падає, виникає відчуття, що настає одужання. Однак насправді наступає інша стадія захворювання - на тілі з'являється висип рожевого кольору. Висип спочатку локалізується на спині та животі, а потім поширюється на інші частини тіла (обличчя, шию, ноги, руки). Висип дрібний 1-5 мм в діаметрі, не схильний зливатися, не заразний. При цьому немає сверблячки або якихось інших неприємних відчуттів. Якщо натиснути на висипання, вони бліднуть. Через 2-4 дні висип сам зникає.

Зазвичай захворювання проходить без ускладнень. Після того, як хвороба проходить, виробляється довічний імунітет. Однак, якщо у дитини пригнічена імунна система, то є небезпека, що на тлі розеоли можуть розвинутися енцефаліт, менінгіт, міокардит, гепатит, поліневрит.

Діагностика раптової екзантеми

В разі раптової екзантеми специфічної діагностики зазвичай не проводиться. Спочатку захворювання часто приймається за ГРВІ. На наступній фазі захворювання на підставі вивчення елементів висипу та супутньої симптоматики, лікар ставить діагноз без інструментальних і лабораторних досліджень.

У деяких випадках, коли уточнення діагнозу все-таки необхідно, робиться ІФА крові на імуноглобуліни до герпесу шостого та сьомого типів. При виникненні ускладнень можуть знадобитися консультації невролога, кардіолога, які можуть призначити додаткові обстеження.

Важливо не сплутати розеолу з кором, краснухою, алергічним висипом та іншими захворюваннями, які можуть мати подібну симптоматику.

Лікування раптової екзантеми

Для лікування раптової екзантеми специфічної терапії не проводиться. Рекомендується щадний режим, рясне пиття. В разі дуже високої температури можуть призначатися жарознижувальні препарати. Іноді прописуються антигістамінні засоби.

Дитину з розеолою зазвичай ізолюють від інших дітей, щоб уникнути зараження. Якщо виникають ускладнення, то проводиться специфічне лікування в залежності від особливостей перебігу захворювання.

Попри те, що хвороба не вважається важкою та в більшості випадків проходить з повним відновленням здоров'я, хворіти краще під контролем лікаря. Тому при появі симптомів захворювання, звертайтеся до педіатра.