Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

symptoms.symptoms-for-title ПІТНИЦЯ:

symptoms.symptoms-products

ПІТНИЦЯ

Пітниця

Пітниця – це різновид дерматиту, який з'являється в результаті надмірної пітливості та супроводжується закупоркою потових залоз. Найчастіше пітниця спостерігається у немовлят, але може також зустрічатися і у дорослих.

Пітниця часто зникає самостійно, якщо усунути чинники, що її викликають. Однак в деяких випадках може інфікуватися та запалюватися.

Причини появи пітниці

У дітей до року пітниця розвивається внаслідок несформованості механізмів терморегуляції, що може сприяти перегріванню, а перегрів організму вважається одним з чинників, що викликають пітницю. Крім того, в цьому віці протоки потових залоз ще не остаточно сформовані та не можуть працювати на повну силу.

У грудному віці найбільш схильні до пітниці найменш вентильовані ділянки шкірного покриву (шкірні складки, ліктьові та колінні згини, місця, де щільно прилягає одяг).

У дорослому віці пітниця з'являється значно рідше. Серед причин, які провокують виникнення пітниці у дорослих:

  • підвищена пітливість,
  • занадто теплий та щільний одяг,
  • надлишкова вага,
  • захворювання, що протікають з лихоманкою,
  • інтенсивна фізична активність,
  • теплові процедури,
  • ендокринні порушення,
  • хімічні речовини та косметика.

Види пітниці

Пітницю поділяють на три види:

  • Кристалічна пітниця. В основному виявляється у дітей, але може з'являтися і в дорослому віці. У дітей найчастіше виникає в області грудей, спини, на шиї та обличчі. У дорослих може з'явитися на згинальних поверхнях кінцівок. На шкірі з'являються бульбашки білуватого кольору приблизно 1 мм в діаметрі. Вони здатні зливатися, утворюючи більш великі об'єкти, можуть тріскати, підсихати, лущитися, свербіти.
  • Папульозна пітниця. Її також називають тропічною, тому що вона найбільш поширена там, де жаркий клімат та підвищена вологість повітря. Шкірні висипання у цьому випадку виглядають як дрібні бульбашки тілесного кольору (до 3 мм в діаметрі). Знаходяться вони, зазвичай, на руках, ногах, животі. Крім висипу при папульозній пітниці часто спостерігаються лущення, свербіж.
  • Червона пітниця. Цей тип пітниці має свої характерні симптоми – на шкірі виникають червоні вузлики або бульбашки з мутнуватою рідиною всередині, навколо яких є червоний віночок. Окремі елементи пітниці не зливаються між собою. Також може бути присутнім сильний свербіж. Зазвичай висипання спостерігаються в складках шкіри, під пахвами, на згині ліктів та колін.

Пітниця може зникнути самостійно через 3-4 дні за умови, що будуть усунені чинники, що її провокують, але може бути присутньою досить довго. Також на тлі пітниці може розвинутися піодермія. В цьому випадку в місці локалізації пітниці відбувається інфікування гнійними бактеріями та виникають запальні процеси. Поява на шкірі в місці пітниці гнійників – сигнал, що стан ускладнився і потрібно терміново вживати заходів.

Лікування пітниці

Діагностується пітниця за зовнішніми ознаками, що без складнощів зможе зробити педіатр або сімейний лікар після огляду ділянок шкіри з висипаннями.

Лікування пітниці – це в першу чергу усунення чинників, що її провокують. Необхідно уникати перегріву, забезпечити шкірі доступ свіжого повітря, робити водні процедури.

Позбутися від пітниці допомагає місцеве лікування: ванночки з марганцівкою, ромашкою або чередою. Потім шкіру можна обробити присипкою. Якщо турбує свербіж, можна мазати уражене місце маззю з ментолом, камфорою, бетаметазоновою маззю.

Можуть також призначатися антигістамінні препарати.

Якщо приєдналася бактеріальна інфекція, лікар прописує препарати місцевого призначення з антисептиками та антибіотиками.