Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Для лікування ВИСІВКОВИЙ ЛИШАЙ (РІЗНОКОЛЬОРОВИЙ ЛИШАЙ):

Скоро тут зʼявляться потрібні товари для лікування

ВИСІВКОВИЙ ЛИШАЙ (РІЗНОКОЛЬОРОВИЙ ЛИШАЙ)

Висівковий лишай (різнокольоровий лишай)

Висівкоподібний або різнокольоровий лишай – це грибкове захворювання шкіри, яке викликається грибком роду Malassezia. При цій патології на ділянках ураженої шкіри виникають пігментні плями рожевого, жовто-рожевого кольору або різних відтінків коричневого. За таке різноманітне забарвлення захворювання називають різнобарвним лишаєм. Досить часто ці плями мають характерне лущення.

Захворювання не представляє будь-якої серйозної проблеми для здоров'я, не завдає ніякого фізичного дискомфорту, але є косметичною проблемою.

Причини виникнення висівкоподібного лишаю

Грибки, що викликають висівковий лишай, є частиною нормальної мікрофлори і живуть на шкірі людини. Але за певних умов вони можуть надмірно активізуватися та викликати патологічний процес в шкірі. Грибки розмножуються в верхніх шарах шкіри, що призводить до загибелі меланоцитів. Це клітини, які виробляють пігмент меланін, якій надає шкірі забарвлення. Загибель меланоцитів дає зміну кольору шкіри на уражених ділянках.

До чинників, що можуть сприяти надмірної активізації Malassezia та розвитку різнобарвного лишаю відносяться:

  • зайва пітливість і особливості хімічного складу поту,
  • зниження імунітету,
  • цукровий діабет та інші стани, пов'язані з гормональними дисбалансами,
  • стреси,
  • спадкова схильність,
  • вагітність,
  • захворювання шлунково-кишкового тракту,
  • синдром Кушінга,
  • туберкульоз,
  • тривале використання антибактеріального мила або гелів,
  • занадто тісний одяг, що натирає.

Дана патологія найбільш поширена в країнах з теплим кліматом. Найчастіше спостерігається у молодих хлопців, рідко у літніх людей та дітей.

Симптоми висівкового лишаю

Найчастіше висівковий лишай з'являється на шиї, плечах, спині, грудях.

Головний симптом цього лишаю – поява плям приблизно 1 см в діаметрі, які з часом зливаються один з одним. На шкірі немає ознак запалення або набряку, місця, де знаходяться плями, абсолютно безболісні. Однак присутнє легке лущення.

Якщо з'являються болючість, свербіж або будь-які інші неприємні відчуття, це означає, що сталося додаткове інфікування якимись бактеріальними агентами.

Плями різнобарвного лишаю можуть проходити самостійно, часто вони зникають під впливом сонячних променів.

Діагностика різнобарвного лишаю

Лікар-дерматолог зазвичай може діагностувати висівковий лишай за зовнішнім виглядом, характером та кольором плям. Але важливо диференціювати хворобу від рожевого лишаю і сифілітичної розеоли. Тому можуть призначатися розширені дослідження.

Для уточнення діагнозу виконується йодна проба. Уражена ділянка шкіри промащується йодною настойкою, а потім протирається спиртом. Здорова шкіра після такої процедури стає жовтуватою. Але якщо присутній висівковий лишай, то шкіра буде фарбуватися в коричневий колір.

Крім того, може проводиться огляд люмінесцентною лампою Вуда, робитися мікроскопія зішкребу, ПЛР-аналіз.

Лікування різнобарвного лишаю

Для лікування різнобарвного лишаю застосовують спеціальні протигрибкові препарати: мазі та розчини. Вони щодня наносяться на уражені ділянки до тих пір, поки плями повністю не зникнуть.

Але якщо вражені великі ділянки, спостерігається тривалий перебіг з рецидивами, то призначається вживання протигрибкових засобів всередину. Також лікар може порекомендувати препарати для зміцнення імунітету.

Для того, щоб не допустити повторної появи різнобарвного лишаю, після його усунення треба дотримуватися правил гігієни, своєчасно проводити водні процедури, не носити занадто тісний одяг, що натирає шкіру.