Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

symptoms.symptoms-for-title КАШЛЮК:

symptoms.symptoms-products

КАШЛЮК

Кашлюк

Кашлюк – це гостре запальне захворювання дихальних шляхів. Патологія характеризується сильним нападоподібним спазматичним кашлем. Захворювання широко поширене у дітей грудного та дошкільного віку, але може виникати й у дорослих. Кашлюк особливо небезпечний для дітей, які не досягли віку двох років.

Причини виникнення кашлюку

Причиною розвитку кашлюку є кашлюкова паличка (бактерія Борде-Жангу). Захворювання передається повітряно-крапельним шляхом, причому передача здійснюється на невеликій до двох метрів відстані від хворого відстані. Це означає, що заразитися можна тільки при наближенні до хворого, який найбільш заразний в період активних проявів симптоматики хвороби. Бактерія погано виживає в навколишньому середовищі, тому зараження контактним способом малоймовірно.

Інкубаційний період хвороби від 3 до 14 днів.

Бактерія потрапляє в дихальні шляхи, прикріплюється до слизової, викликає її запалення та некроз. Кашлюкова паличка також виробляє особливий токсин, який провокує розвиток сильного спастичного кашлю.

Симптоми схожі з проявами коклюшу можуть спостерігатися і при зараженні бактерією паракашлюку, при інфікуванні якої перебіг захворювання носить менш виражений характер.

Симптоми кашлюку

Перебіг захворювання поділяють на кілька етапів: катаральний, спазматичний кашель, період одужання.

Для катарального періоду характерна поява сухого кашлю невисокої та середньої інтенсивності, а також нежиті з густими виділеннями. При цьому загальне самопочуття відносно нормальне, температури немає або субфебрильна. Цей період може тривати від кількох днів, до декількох тижнів.

У період спазматичного кашлю спостерігаються:

  • Сильний судомний кашель, який стає нападоподібним і особливо мучить ночами.
  • Поява свистячого дихання.
  • Дертя в горлі.
  • Відчуття дискомфорту в області грудей.
  • Відхаркування в'язкого мокротиння при кашлі.
  • Можлива блювота в момент нападів кашлю.
  • Набряклість та почервоніння обличчя, які виникають через брак дихання в період нападів кашлю.
  • Підвищена нервозність.

Якщо з'являється такий симптом, як лихоманка, це говорить про приєднання вторинної інфекції.

Чим сильніше і частіше напади кашлю, тим важчий перебіг хвороби. Якщо людина була щеплена, то симптоми можуть бути менш вираженими.

Період спазматичного кашлю триває 2-4 тижні. Потім поступово настає стадія одужання. Приступи стають рідшими та слабшими і поступово припиняються. Період відновлення може тривати від кількох днів, до декількох місяців.

У немовля кашлюк може стати причиною зупинки дихання. Також кашлюк може призводити до таких ускладнень як емфізема, пневмонія, що виникає при впливі вторинних інфекцій, появи гриж, випадання слизової прямої кишки та інших патологій.

Діагностика кашлюку

На початковій стадії кашлюк схожий на інші простудні захворювання. При появі спазматичного кашлю лікар може діагностувати кашлюк по цій характерній ознаці. Але для уточнення діагнозу призначає додаткові дослідження:

  • рентген грудної клітини,
  • аналізи крові,
  • ІФА на антитіла до кашлюку,
  • ПЛР - мазок з носа і горла.

Лікування кашлюку

Терапія кашлюку включає застосування антибіотиків, антигістамінних препаратів, спазмолітиків, протисудомних, заспокійливих засобів. Також застосовують фізіотерапію, кисневу терапію, роблять інгаляції з лікарськими речовинами, проводять вітамінну терапію.

Легкі форми захворювання можна лікувати в домашніх умовах. При тяжкому перебігу необхідна госпіталізація.

Найбільш ефективним методом профілактики кашлюку є вакцинація. Сучасні вакцини містять ацелюлярний (безклітковий) компонент кашлюку, що дозволяє запустити в організмі вироблення захисних антитіл без ризику розвитку побічних реакцій. Вакцину вводять дітям з трьох місяців при відсутності протипоказань. Після чого через деякий час необхідна ревакцинація.