Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Для лікування ДЕФІЦИТ КАЛІЮ:

Скоро тут зʼявляться потрібні товари для лікування

ДЕФІЦИТ КАЛІЮ

Дефіцит калію

Калій бере участь в процесах збудження і передачі імпульсу між нервовими клітинами, а також від нервів до м'язів. Даний мікроелемент забезпечує нормальну скоротність м'язів і підтримує водно-електролітний баланс. Знаходиться калій переважно всередині клітин — тут його зміст в 30 разів вищий, ніж в крові. Недостатнє надходження в організм продуктів з калієм або його підвищені витрати можуть призвести до серйозних порушень в організмі, від легкого нездужання до зупинки серця.

Причини

При вживанні великої кількості солі посилюється виведення калію з організму. Це ж відбувається при харчуванні фастфудом, чіпсами, сухариками, смаженими стравами. Найчастіше нестача калію в організмі спостерігається в холодну пору року через брак в раціоні свіжих овочів і фруктів.

Знижений рівень калію часто реєструють при таких станах:

  • декомпенсація цукрового діабету (інсулін сприяє засвоєнню калію клітинами);
  • хвороби нирок;
  • проблеми з наднирниками;
  • інтенсивні фізичні навантаження;
  • хронічна діарея або проноси;
  • великі втрати рідини з потом, при кровотечах;
  • якщо людина дотримується суворих дієт.

До гіпокаліємії може призвести прийом деяких препаратів — петльових діуретиків, серцевих глікозидів. При лікуванні даними засобами потрібно регулярно перевіряти рівень калію, роблячи біохімічний аналіз крові.

Прояви гіпокаліємії

До симптомів дефіциту калію в організмі відносять:

  • Слабкість, швидку втомлюваність, перепади настрою.
  • Спазми і судоми м'язів, біль по ходу м'язових волокон.
  • Порушення ритму серця. При гіпокаліємії є тенденція до уповільнення серцевих скорочень, можливі екстрасистолії.
  • При критичному зниженні частоти пульсу можуть виникнути запаморочення, миготіння мушок перед очима, непритомність, головний біль.
  • Порушення травлення, спазми в животі, запори через порушення скорочення гладком'язових клітин в стінках органів шлунково-кишкового тракту.
  • Порушення чутливості — поколювання, оніміння пальців рук і ніг (пов'язані з порушенням нервової провідності).

Чим небезпечний дефіцит калію

Рівень калію в крові в нормі становить 3,5-5 мкмоль / л. Всього в організмі дорослої людини міститься близько 160-250 г цього мікроелемента. Якщо помірне зниження калію проявляється суб'єктивними симптомами і загальним погіршенням самопочуття, то серйозна гіпокаліємія небезпечна насамперед аритміями, зниженням толерантності до глюкози, порушеннями м'язових скорочень і розслаблень.

Тривалий дефіцит калію також призводить до розвитку артеріальної гіпертензії. Через це в організмі порушується баланс іонів калію і натрію, а при відносному надлишку натрію судини сильніше реагують на судинозвужувальні гормони. У підсумку це призводить до підвищення артеріального тиску і проблем з серцем.

Відсутність достатнього рівня іонів калію веде до зниження pH, тобто закислення середовища і порушення кислотно-лужної рівноваги в організмі. Це, в свою чергу, загрожує цілим рядом небезпечних для життя станів.

Лікування і профілактика

Дорослій людині в добу рекомендовано вживати з їжею 2-5 г калію. Цей мікроелемент міститься у фруктах і овочах, молочних і злакових продуктах, грибах, горіхах, зелені, дріжджах. Багато його в вишнях, дині, бананах, авокадо, білій квасолі, картоплі, бататі, бобових. При складанні раціону харчування важливо дотримуватися балансу між кількістю тваринної і рослинної їжі.

Препарати калію часто призначають при підвищених навантаженнях на організм, у відновному періоді після важких хвороб, після інфаркту міокарда, а також при лікуванні серцевими глікозидами.

З препаратів найчастіше використовують:

  • Панангін — комплекс з калію і магнію. Іони К + пов'язані з аспартатом, завдяки чому легко проникають через клітинні мембрани.
  • Калію оротат призначають дорослим і дітям, починаючи з 5 років. Дозу підбирає лікар залежно від тяжкості стану, віку, маси тіла, біохімічних показників.

Неконтрольований прийом препаратів калію може призвести до підвищеного рівня К +, що теж погано для організму. Тому лікування потрібно проводити після виявлення причини гіпокаліємії і під контролем показників в крові.

Підозра на дефіцит калію — сигнал для звернення до лікаря. Не займайтеся самолікуванням, адже воно може завдати серйозної шкоди вашому здоров'ю.