Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Елігард 22,5 мг порошок для приготування розчину для підшкірної ін'єкції 22,5 мг шприц з розчинником у шприці 440 мг №1

Елігард 22,5 мг порошок для приготування розчину для підшкірної ін'єкції 22,5 мг шприц з розчинником у шприці 440 мг №1
Написати відгук
Очікується
Ціна дійсна при замовленні на сайті 5.05.2024
Оплатаtooltip
Доставкаtooltip
Поверненняtooltip
Продаж зазначених ліків відбувається в аптеці тільки за наявності рецепту від лікаря

Основні властивості

Умова відпуску

Характеристики

Торгова назваЕлігард
Діюча речовинаЛейпрорелін
Спосіб застосуванняІн'єкції
ВиробникАстеллас Фарма Юроп
Країна виробництваНідерланди
ФормаЗаздалегідь заповнені шприци
Умови відпускуЗа рецептом
Код ATC

Інструкція Елігард 22,5 мг порошок для приготування розчину для підшкірної ін'єкції 22,5 мг шприц з розчинником у шприці 440 мг №1

І Н С Т Р У К Ц І Я

 для медичного застосування лікарського засобу

ЕЛІГАРД  7,5 мг (ELIGARD®  7,5 mg)

ЕЛІГАРД  22,5 мг (ELIGARD®  22,5 mg)

 

Склад:

діючі речовини: лейпрорелін; попередньо наповнений шприц Б – доступна кількість після змішування за допомогою розчинника становить 7,5 мг або 22,5 мг лейпрореліну  ацетату (що еквівалентно 6,96 мг або 20,87 мг лейпрореліну відповідно);

допоміжні речовини: попередньо наповнений шприц А – полі(DL-лактид-ко-гліколід) полімер, N-метил-2-піролідон.

 

Лікарська форма.

Порошок для приготування розчину для підшкірних ін’єкцій у комплекті з розчинником.

 

Основні фізико-хімічні властивості: попередньо наповнений шприц Б – порошок білого або майже білого кольору;

попередньо наповнений шприц А – розчинник (для Елігард 7,5 мг): прозора в’язка рідина від світло-рудувато-коричневого до рудувато-коричневого кольору; може містити бульбашки повітря, але вільна від частинок, які можна побачити, та механічних включень; розчинник (для Елігард 22,5 мг): прозора в’язка рідина від безбарвного до світло-жовтого кольору; може містити бульбашки повітря, але вільна від частинок, які можна побачити, та механічних включень.

 

Фармакотерапевтична група.

Аналоги гонадотропін-рилізинг гормона. Лейпрорелін.

Код АТС L02А Е02.

 

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Лейпрореліну  ацетат є синтетичним непептидним аналогом природного гонадотропін-рилізинг-гормона (ГнРГ), який при тривалому призначенні інгібує секрецію гіпофізарного гонадотропіну і пригнічує тестикулярний стероїдогенез у чоловіків. Цей ефект зворотній у разі припинення терапії лікарським засобом. Аналог має більшу ефективність, ніж природний гормон, і його вплив оборотний при припиненні лікування.

Призначення лейпрореліну ацетату спочатку призводить до підвищення рівня циркулюючого лютеїнізуючого гормона (ЛГ) та фолікулостимулюючого гормона (ФСГ), внаслідок чого протягом деякого часу відбувається підвищення рівня гонадних стероїдів, тестостерону і дигідротестостерону у чоловіків. При тривалому призначенні лейпрореліну  ацетату рівень ЛГ і ФСГ знижується. У чоловіків рівень тестостерону знижується до кастраційного рівня            (£ 50 нг/дл). Це відбувається протягом 3-5 тижнів після початку лікування.

Середній рівень тестостерону через 6 місяців лікування  становить для  лейпрореліну  ацетату в дозі 7,5 мг - 6,1 (±0,4) нг/дл, лейпрореліну  ацетату в дозі 22,5 мг – 10,1 (±0,7) нг/дл, що відповідає його рівню після виконання білатеральної орхіектомії.  У всіх пацієнтів, які брали участь в основному клінічному дослідженні при отриманні лейпрореліну  ацетату в дозі 7,5 мг, кастраційний рівень був досягнутий  через 6 тижнів, у 94 %  був досягнутий до 28 дня й у 98 % – до 35-го дня; лейпрореліну  ацетату в дозі 22,5 мг – кастраційний рівень був досягнутий  через 5 тижнів, у 99 % з них – до 28 дня.  У більшості пацієнтів  рівень тестостерону  був  нижче         20 нг/дл. Хоча повністю користь таких низьких рівнів не оцінювалась.

Рівень простатоспецифічного антигену (ПСА)  знизився на 94 % при дозі 7,5 мг протягом           6 місяців, при дозі 22,5 мг – на 98 % відповідно.

Тривалі дослідження показали, що при тривалому лікуванні рівень тестостерону зберігається нижче кастраційного до 7 років та, імовірно, до кінця життя. 

Фармакокінетика.

Абсорбція: у пацієнтів з поширеною карциномою передміхурової залози після першої ін’єкції лейпрореліну  ацетату 7,5 мг середній рівень концентрації лейпрореліну  у сироватці крові різко підвищується до 25,3 нг/дл через 4-8 годин (Сmax) після ін’єкції; після введення лейпрореліну  ацетату 22,5 мг підвищується до 127 нг/дл через 4,6 години (Сmax). Після початкового підвищення після кожної ін’єкції (фаза плато від 2-28 днів після введення лейпрореліну  ацетату 7,5 мг, від 3-84 днів після введення лейпрореліну  ацетату 22,5 мг) рівень у сироватці  залишався відносно стабільним для лейпрореліну  ацетату 7,5 мг 0,28-1,67 нг/мл, лейпрореліну  ацетату 22,5 мг – 0,2-2,0 нг/мл. Дані про накопичення речовини при повторних ін’єкціях відсутні.

Розподіл: середній об’єм розподілу лейпрореліну  після внутрішньовенного болюсного введення здоровим добровольцям чоловікам  становив 27 літрів. Зв’язування з білками у плазмі крові людини in vitro для лейпрореліну  ацетату 7,5 мг  та 22,5 мг становило 43-49 %.

Виведення: при введенні 1 мг лейпрореліну  ацетату внутрішньовенно здоровим добровольцям середній кліренс становив 8,34 л/год з остаточним періодом напіввиведення 3 години (приблизно).

Ніяких досліджень щодо виведення препарату Елігард  7,5 мг, Елігард 22,5 мг не проводилося.

Ніяких досліджень щодо метаболізму препарату Елігард  7,5 мг, Елігард 22,5 мг не проводилося.

 

Клінічні характеристики.

Показання.

Лікування гормонозалежного поширеного раку передміхурової залози та лікування локалізованого раку передміхурової залози високого ризику і місцевопоширеного раку передміхурової залози  у комбінації з опроміненням.

 

Протипоказання.

Гіперчутливість  до лейпрореліну ацетату, інших агоністів гонадотропін-рилізинг гормона (ГнРГ) або до будь якої з допоміжних речовин.

Пацієнтам, які до цього пройшли орхіектомію (як і інші ГнРГ-агоністи,  Елігард  7,5 мг, Елігард 22,5 мг  не викликає подальшого зменшення рівнів тестостерону в сироватці крові після хірургічної кастрації).

У якості єдиного методу лікування для хворих на рак простати з компресією спинного мозку або вираженими метастазами в хребет (див. розділ «Особливості застосування»).

Елігард  7,5 мг, Елігард 22,5 мг протипоказаний жінкам і дітям.

 

Взаємодія з іншими лікарськими засобами та інші види взаємодій.

Ніяких досліджень щодо вивчення фармакокінетичної взаємодії Елігард  7,5 мг, Елігард 22,5 мг з іншими препаратами не проводилося. Про взаємодію лейпрореліну  ацетату з іншими лікарськими препаратами  не повідомлялося.

Оскільки андрогендеприваційна терапія може подовжувати інтервал QT, необхідно ретельно оцінити одночасне застосування лікарського засобу Елігард 7,5 мг, Елігард 22,5 мг з лікарськими засобами, що подовжують інтервал QT, чи лікарськими засобами, що можуть спричиняти виникнення torsades de pointes

, такими як антиаритмічні лікарські засоби класу І (наприклад, хінідин, дизопірамід) чи класу ІІІ (наприклад аміодарон, соталол, дофетилід, ібутилід), метадоном, моксифлоксацином, нейролептиками (див. розділ «Особливості застосування»).

 

 

 

 

Особливості застосування.

При неправильному приготуванні розчину для ін’єкції можуть виникати випадки відсутності ефективності (див. розділ «Спосіб застосування та дози»). У  разі підозрюваних чи відомих помилок введення необхідно оцінювати рівень тестостерону у крові.

Андрогендеприваційна терапія може подовжувати інтервал QT.

У пацієнтів з наявністю в анамнезі факторів ризику подовження інтервалу QT і у пацієнтів, які одночасно отримують лікарські засоби, що можуть подовжувати інтервал QT

(див. розділ «Взаємодія з іншими лікарськими засобами та інші види взаємодій»), лікарям перед початком застосування лікарського засобу Елігард  7,5 мг, Елігард 22,5 мг необхідно оцінити показник користі/ризику, у тому числі можливість виникнення

torsades de pointes.

Лейпрореліну  ацетат, як і інші агоністи ГнРГ, спричиняє короткочасне підвищення концентрації тестостерону, дигідротестостерону і кислої фосфатази у сироватці крові протягом 1-го тижня лікування. У пацієнтів можуть посилитися або виникнути нові симптоми, включаючи біль у кістках,  нейропатію, гематурію, обструкцію сечоводу або інтравезикальну обструкцію (див. розділ «Побічні ефекти»). Ці симптоми зазвичай минають при продовженні лікування.

Додаткове застосування відповідного антиандрогену  слід розпочинати за три дні до початку терапії лейпрореліном і має тривати  протягом  перших двох або трьох  тижнів лікування.         Це необхідно для  запобігання  наслідкам початкового підвищення  рівня тестостерону у сироватці крові.

Після хірургічної кастрації Елігард  7,5 мг, Елігард 22,5 мг не спричиняє подальшого зниження рівнів тестостерону у сироватці у пацієнтів чоловіків. 

При застосуванні агоністів ГнРГ повідомлялося про випадки  обструкції сечоводу і  компресії спинного мозку, що може призводити до паралічу з наявністю або відсутністю  фатальних ускладнень. При виникненні  компресії спинного мозку  або ниркової недостатності необхідно проводити стандартне лікування цих ускладнень.

За пацієнтами з метастазами у хребет і/або головний мозок, а також за пацієнтами з обструкцією  сечових шляхів має проводитися пильне спостереження  протягом перших кількох тижнів лікування.

У деяких пацієнтів  пухлина може бути не чутлива до гормонів. При цьому стані, для якого характерна  відсутність  клінічного поліпшення,  незважаючи на  пригнічення тестостерону,  подальша терапія лікарським засобом Елігард  7,5 мг, Елігард 22,5 мг не має сенсу.

Є повідомлення про зниження щільності кісткової тканини у чоловіків, яким проводилася орхіектомія або яких лікували  агоністом ГнРГ

(див. розділ «Побічні ефекти»)

.

Антиандрогенна терапія значно підвищує ризик розвитку перелому внаслідок виникнення остеопорозу. З цього приводу існують обмежені дані. Через 22 місяці застосування фармакологічної андрогендеприваційної терапії у 5% пацієнтів відмічалися переломи внаслідок виникнення остеопорозу та в 4% пацієнтів - через 5-10 років лікування. Ризик виникнення переломів внаслідок виникнення остеопорозу в загальному вищий, ніж ризик виникнення патологічних переломів. Крім тривалого дефіциту  тестостерону, на розвиток остеопорозу може впливати літній вік, паління, споживання алкоголю, зайва вага і недостатні фізичні навантаження.

Протягом постмаркетингового нагляду після прийняття ГнРГ-агоністів, у більшості випадків через 2 тижні після першої дози, у деяких пацієнтів – протягом першої години, рідко повідомлялось про випадки крововиливу в гіпофіз (клінічного синдрому другого за складністю після гіпофізного інфаркту). У цих випадках крововилив у гіпофіз спричиняв миттєвий головний біль, блювання, погіршення зору, офтальмоплегію, зміни психічного стану та іноді – серцево-судинну недостатність. Потрібна термінова медична допомога.

Гіперглікемія та діабет. У деяких пацієнтів, яким  проводилася терапія агоністом ГнРГ, повідомлялось про випадки гіперглікемії та підвищеного ризику виникнення діабету.  Гіперглікемія може означати початок розвитку цукрового діабету або погіршення глікемічного контролю у пацієнтів з діабетом. У пацієнтів, які отримують агоністи ГнРГ, необхідно періодично контролювати рівень глюкози в крові і/чи рівень глікозильованого гемоглобіну (HbA1c) і проводити лікування гіперглікемії чи діабету відповідно до сучасної клінічної практики.  

Серцево-судинні захворювання. При терапії агоністами ГнРГ в чоловіків повідомлялося про підвищений ризик розвитку інфаркту міокарда, раптової серцевої смерті та інсульту. Такий ризик виникнення досить низький і необхідно ретельно оцінювати фактори ризику виникнення серцево-судинних захворювань при призначенні лікування пацієнтам з раком передміхурової залози. Пацієнтів, які отримують агоністи ГнРГ, необхідно спостерігати на наявність симптомів та ознак, що вказують на розвиток серцево-судинних захворювань, та контролювати згідно з сучасною клінічною практикою.

 

Застосування у період вагітності або годування груддю.

Дані відсутні, лікарський засіб  Елігард  7,5 мг, Елігард 22,5 мг протипоказаний жінкам.

 

Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні автотранспортом або роботі з іншими механізмами.

Не було проведено досліджень впливу препарату Елігард  7,5 мг, Елігард 22,5 мг на здатність керувати автомобілем та роботу з іншими механізмами.

Здатність керувати автомобілем  та роботу з іншими механізмами може погіршуватися у зв’язку з втомою, запамороченням та порушеннями зору – це можливі побічні ефекти лікування або наслідок основного захворювання.

 

Спосіб застосування та дози.

Елігард  7,5 мг, Елігард 22,5 мг необхідно вводити під наглядом медичного працівника, який має відповідний досвід оцінки реакції на лікування.

Елігард 7,5 мг призначається у вигляді підшкірної ін’єкції один раз на місяць. Введений розчин утворює депо препарату, що забезпечує  постійне вивільнення лейпрореліну ацетату протягом одного місяця.

Елігард 22,5 мг призначають у вигляді підшкірної ін’єкції 1 раз на 3 місяці. Введений розчин утворює депо препарату, що забезпечує  постійне вивільнення лейпрореліну ацетату протягом 3-х місяців.

Як правило, терапія  гормонозалежного поширеного раку передміхурової залози із застосуванням препарату Елігард  7,5 мг, Елігард 22,5 мг являє собою тривале лікування  і не слід його переривати  після настання поліпшення або ремісії.

Елігард  7,5 мг, Елігард 22,5 мг застосовують у складі неоад’ювантної або ад’ювантної терапії одночасно із опроміненням при лікуванні локалізованого раку передміхурової залози високого ризику і місцевопоширеного раку передміхурової залози. 

Реакцію на лікування препаратом Елігард  7,5 мг, Елігард 22,5 мг слід контролювати шляхом  спостереження за клінічними проявами хвороби і вимірювання рівня простатоспецифічного антигену (ПСА) у сироватці.

Клінічні дослідження показали, що в більшості випадків у пацієнтів без орхідектомії рівні тестостерону підвищуються протягом перших трьох днів лікування і потім знижуються протягом 3-4 тижнів нижче рівнів медичної кастрації. Кастраційний рівень тестостерону підтримується при тривалому застосуванні лікарського засобу (досягається рівня тестостерону <1%). Якщо відповідь пацієнта на лікування  недостатня,  бажано перевірити, чи досяг рівень тестостерону кастраційного рівня, чи продовжує знаходитися на ньому.

При неправильному приготуванні розчину для ін’єкцій чи при неправильному введенні лікарського засобу можливі випадки відсутності терапевтичної ефективності;  при підозрюваному чи відомому неправильному введенні лікарського засобу необхідно оцінити рівень тестостерону (див. розділ «Особливості застосування»).

Введення. Лікарський засіб Елігард  7,5 мг, Елігард 22,5 мг готується та вводиться тільки медичними працівниками, які мають досвід введення препарату.  

Вміст двох попередньо наповнених стерильних шприців слід змішати безпосередньо перед введенням Елігард  7,5 мг, Елігард 22,5 мг  у вигляді підшкірної ін’єкції.

Процес змішування описано нижче в підрозділі «Інструкції щодо застосування і поводження зі шприцами».

Потрапляння  препарату в артерію або вену категорично не припустимо.

Як і при призначенні інших  препаратів,  які призначаються підшкірно, місце введення  препарату Елігард  7,5 мг, Елігард 22,5 мг  слід періодично змінювати.

Корекція дозування для особливих популяцій пацієнтів

Клінічні дослідження за участю пацієнтів  із печінковою або  нирковою недостатністю не проводилися.

Інструкції щодо застосування і поводження зі шприцами.

Перед використанням необхідно дати постояти лікарському засобу при кімнатній температурі протягом 30 хв.

Будь ласка, спочатку підготуйте пацієнта до ін’єкції, а потім підготуйте лікарський засіб до введення, дотримуючись інструкції, зазначеної нижче.

       При неправильному приготуванні розчину для підшкірної ін’єкції можливі випадки відсутності терапевтичної ефективності. 

1.    Відкрийте обидва лотка (відкрийте фольгу із позначеного боку) і викладіть їхній вміст на чисту робочу поверхню (в 2 лотках містяться шприц А (рис 1.1) та шприц Б (рис. 1.2). Заберіть вологопоглинач.

 

Кришка

Поширені запитання