Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Для лікування СВЕРБЛЯЧКА:

Скоро тут зʼявляться потрібні товари для лікування

СВЕРБЛЯЧКА

Сверблячка

Свербіж шкіри – це стан знайомий кожній людині, при якому виникає відчуття печіння, поколювання та роздратування на якій-небудь ділянці шкіри. В результаті з'являється сильна потреба почухати ділянку, де виникають подібні відчуття.

Свербіж шкіри (пруріго) найчастіше є симптомом шкірних захворювань, але може також свідчити і про наявність інших патологічних станів: системних захворювань, хвороб нервової системи. Це неприємне відчуття здатне сильно дратувати і заважати, знижувати якість життя.

Причини виникнення свербежу

Перелік причин, чому може з'являтися свербіж, може бути досить великим.

Дерматологічні причини. Це причини появи пруріго, пов'язані із захворюваннями шкіри або її патологічними станами. До таких причин можна віднести укуси шкірних паразитів та комах, контакт з деякими рослинами, наприклад, кропивою, опіки, обмороження, травми шкіри.

Також серед числі дерматологічних причин захворювання шкіри. Сверблячка може виникати при нейродерміті, дерматитах, екземі, псоріазі, червоному плоскому лишаю, ксеродермії.

До дерматологічних причин розвитку свербежу можна віднести також стан, коли свербіж з'являється внаслідок зневаги до проведення гігієнічних процедур.

Системні причини появи свербежу полягають у розвитку таких хвороб, як цукровий діабет, ряд захворювань крові (залізодефіцитна анемія, гемохроматоз та ін.), Хвороби печінки (біліарний цироз печінки, лікарський холестаз і ін.), ниркова недостатність, автоімунні захворювання, ряд інфекційних хвороб .

Нейропатичні причини, за якими людина відчуває свербіння, виникають при порушеннях в роботі нервової системи.

Психогенні причини сверблячки носять не фізіологічний, а психологічний характер. Це ситуації, коли свербіж викликаний не подразником, який реально існує, а спостерігається при неврозах, істерії, після нервових потрясінь.

Сверблячка може бути локалізованою – виникати в якійсь конкретній області тіла, та генералізованою, коли свербить все тіло.

Тривалий свербіж може призводити до безсоння, викликати дратівливість, нервозність. В разі розчісування шкіри в рану може потрапляти інфекція.

Діагностика захворювань, що викликають свербіж

Для того, щоб визначити причину сверблячки та діагностувати патологію, що її викликає, знадобитися допомога лікаря. Сверблячкою та іншими шкірними проблемами займається дерматолог, але може знадобитися також консультація алерголога, ендокринолога та інших спеціалістів.

Одночасно зі сверблячкою можуть бути присутніми інші симптоми, які допомагають визначити конкретне захворювання. Так, наприклад, при шкірних захворюваннях можуть виникати почервоніння, висип різної форми та локалізації, лущення на шкірі. Однак розібратися в симптомах самостійно без допомоги кваліфікованого фахівця неможливо.

Доктор огляне шкіру та слизові, призначить необхідні аналізи. Можуть знадобитися біохімія крові, алергопроби, аналізи на гормони, мікробіологічні дослідження, біопсія шкіри або слизової та інші дослідження.

Лікування сверблячки

Методи лікування свербежу підбираються залежно від причин його виникнення. Якщо він провокується якимись захворюваннями, то в першу чергу треба проводити терапію цих хвороб.

Також застосовується симптоматичне лікування, яке дозволить зменшити або повністю усунути свербіж. Лікар може виписати таблетки, мазі, порекомендувати дієту.

Для лікування свербежу можуть призначатися кортикостероїди, знеболювальні, антигістамінні препарати, седативні засоби, протимікробні, протизапальні засоби, фізіотерапія.

Правильно підібране лікування дозволить усунути свербіж та відновити здоров'я шкіри.