Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Для лікування ЗУБНИЙ НАЛІТ:

Скоро тут зʼявляться потрібні товари для лікування

ЗУБНИЙ НАЛІТ

Зубний наліт

Зубний наліт – це клейка плівка, яка утворюється на зубах. Ці відкладення формуються з слини, білків та бактерій. Зубний наліт призводить до зміни кольору емалі і стає причиною появи неприємного запаху з рота.

Якщо своєчасно не видаляти зубний наліт, він стає дуже щільним, бактерії надмірно розмножуються, що створює передумови для утворення зубного каменю, розвитку карієсу та виникнення інших стоматологічних проблем.

Причини появи зубного нальоту

Виникнення зубного нальоту – це нормальне явище. Спочатку на поверхні зуба з'являється плівка з слини та білків, яка захищає зуб від агресивних речовин. Але з часом в ній починають накопичуватися бактерії, додаватися залишки їжі. Бактерії починають виділяти речовини, що руйнують зубну емаль.

Зубний наліт утворюється швидше:

  • в разі порушення гігієни порожнини рота,
  • при наявності пломб або протезів,
  • уві сні,
  • при палінні,
  • в літньому віці,
  • при надмірному вживанні продуктів, що містять швидкі вуглеводи,
  • при надлишку м'ясних продуктів в меню,
  • при певному складі мікробної флори, що живе в ротовій порожнині,
  • в разі недостатнього жування.

Зубний наліт може бути надясеневим – покривати видиму частину зубів, або підясневим, який розташовується нижче кромки ясна в ясенний борозні або ясенній кишені.

Симптоми зубного нальоту

Характерними ознаками присутності зубного нальоту є:

  • відчуття шорсткості на зубах,
  • зміна кольору зубної емалі,
  • відсутність блиску зубів,
  • галітоз (неприємний запах з рота).

Найчастіше наліт накопичується по краю ясен в щілинах між зубами, навколо пломб.

Коричневий зубний наліт може утворюватися у тих, хто п'є міцний чай, каву, курить. У дітей коричневий зубний наліт може з'являтися при наявності в слині великої кількості непоновленого заліза.

Зелений зубний наліт виникає при активізації деяких мікроорганізмів.

Якщо зубний наліт не видаляти своєчасно, він кристалізується, перетворюється на зубний камінь, розвивається карієс, пульпіт. В разі надлишку підясеневого зубного нальоту може розвинутися гінгівіт, пародонтит.

Видалення зубного нальоту

Виявити зубний наліт можна самостійно, уважно розглянувши зубний ряд в дзеркало. Або ж можна піти до стоматолога, який огляне ротову порожнину, визначить стан зубів і ясен, перевірить, чи присутні стоматологічні патології. Також стоматолог може провести професійну чистку зубів із застосуванням ультразвуку, спеціальних паст та фторування емалі.

Або ж ви можете позбутися від зубного нальоту в домашніх умовах за допомогою правильних гігієнічних процедур для порожнини рота. Найпростіший спосіб усунення зубного нальоту – використання зубної щітки і пасти.

Жорсткість щітки потрібно підбирати індивідуально з урахуванням чутливості ваших зубів і ясен. Для того, щоб прибрати наліт курця і досить щільний наліт, потрібно застосовувати жорсткі щітки і спеціальні пасти.

Також важливо використовувати зубну нитку для очищення міжзубних щілин. Зубну нитку також варто підбирати індивідуально з урахуванням ширини міжзубних ділянок.

Чищення зубів рекомендується робити 2 рази на день не менше 2 хвилин кожну. Сьогодні пропонується великий вибір зубних паст. Яку саме вибрати? Про це ви можете порадитися зі своїм стоматологом або з фармацевтом в аптеці.

Також раз на день можна застосовувати ополіскувач для ротової порожнини. Він допоможе підтримувати в нормі мікрофлору ротової порожнини і не допустити скупчення надмірного зубного нальоту.

Правильна гігієна ротової порожнини допоможе уникнути формування зубного каменю та стане профілактикою для хвороб зубів і ясен.