Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

symptoms.symptoms-for-title ЗАЛЕЖНІСТЬ ВІД НАРКОТИКІВ:

symptoms.symptoms-products

ЗАЛЕЖНІСТЬ ВІД НАРКОТИКІВ

Залежність від наркотиків

Наркотична залежність - це стан, при якому у людини виробляється пристрасть до наркотичних препаратів, здатних викликати ейфоричний стан та зміни у сприйнятті дійсності. При розвитку наркотичної залежності збільшується толерантність до наркотичних речовин, формується фізіологічне та психологічне звикання до їх вживання.

Наркоманія призводить до появи проблем зі здоров'ям, підвищується ймовірність передачі ряду небезпечних захворювань, наприклад СНІДу, страждає інтелект і соціальне життя людини, що приохотилась до наркотиків.

Причини виникнення наркотичної залежності

Пристрасть до наркотиків розвивається в разі поєднання низки соціальних та психологічних чинників. До чинників, що сприяють виникненню наркотичної залежності, відносяться:

  • попадання у несприятливе соціальне оточення,
  • сімейне насильство,
  • деякі соціальні стереотипи, наприклад, що людям творчих професій наркотики допоможуть у їхній роботі,
  • пережита фізична травма, під час лікування якої призначалися знеболювальні наркотичні засоби.

Також ймовірність розвитку залежності від наркотичних засобів підвищується за умови:

  • емоційної незрілості,
  • нездатності до задоволення своїх емоційних потреб,
  • невміння тверезо оцінювати ситуацію через надмірну опіку.

Вперше людина пробує наркотики завжди з цікавості. А потім уже продовжує їхнє вживання з різних причин. Іноді при нестачі деяких нейромедіаторів людина постійно живе у стані підвищеної тривожності чи страху, і наркотики на перших етапах їх вживання дозволяють зняти негативні відчуття.

Стадії наркотичної залежності

На початковому етапі наркотики використовуються нерегулярно. Але щоб досягти потрібного ефекту поступово підвищується доза та частота вживання. При цьому ще немає фізичної залежності, тому людина вважає, що вона тримає все під контролем. Поступово змінюється середовище спілкування, людина віддаляється від тих, хто погано ставиться до наркотиків. У цей період близько половини людей усвідомлюють, що їх затягує у неприємну ситуацію та відмовляються від подальшого вживання наркотиків.

На другій стадії утворюється фізична залежність. Людина починає вживати наркотики дедалі частіше. Усі її думки та вчинки спрямовані на те, щоб вчасно отримати нову дозу.

На третій стадії в організмі відбуваються зміни як на фізіологічному,так й на психологічному рівні. Людина не може без наркотиків, але йдеться вже не про задоволення. Організм просто відмовляється нормально функціонувати без чергової порції препарату.

Діагностика та лікування наркотичної залежності

Діагностикою та лікуванням наркоманії займається лікар-нарколог. Він може поставити діагноз після спілкування з пацієнтом та виявлення низки характерних ознак. Також роблять тести на наявність наркотиків. Крім того, зазвичай проводиться розмова із родичами, які можуть розповісти про нюанси поведінки.

Перед тим, як розпочати лікування, потрібна діагностика загального стану організму. З цією метою зазвичай робляться загальні аналізи, УЗД внутрішніх органів, застосовується рентгенографія.

Лікувати наркотичну залежність досить складно. Для цього людина розміщується у спеціалізованому відділенні. Сам процес може тривати від 2 місяців до 1 року. Спочатку робляться детоксикаційні процедури, проводиться інфузійна терапія, призначаються ліки, які нормалізують роботу печінки, серцево-судинної системи, вітаміни. Можуть прописуватись антидепресанти, ноотропні засоби. Таким чином вдається позбавитися абстинентного синдрому.

Наступний етап – психотерапія та соціальна реабілітація. Зазвичай це відбувається у спеціальних реабілітаційних центрах. Дуже важливо, щоб людина сама хотіла змінити життя, була мотивована на відмову від наркотиків, навчилася жити без них. Правильно підібране лікування та повноцінна реабілітація дозволяють повністю позбавитися залежності і не повертатися до неї ніколи.