Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Ішіас (невралгія сідничного нерва)

Для лікування ІШІАС (НЕВРАЛГІЯ СІДНИЧНОГО НЕРВА):

Скоро тут зʼявляться потрібні товари для лікування

ІШІАС (НЕВРАЛГІЯ СІДНИЧНОГО НЕРВА)

Ішіасом називають ураження сідничного нерва, викликане його запаленням і / або защемленням. Хвороба найчастіше зустрічається у людей 40-50 років, хоча може проявлятися і в більш молодому віці. У більшості випадків ішіас має хронічний перебіг з періодичними загостреннями (2-3 рази на рік).

Для позначення ішіасу також можуть використовувати інші терміни — попереково-крижовий радикуліт, невралгія сідничного нерва.

Симптоми

Для ішіасу характерний низхідний біль, що виникає в області попереку і поширюється вниз по задній поверхні нижньої кінцівки. Практично завжди біль має односторонню локалізацію, тобто вражає тільки одну ногу. У різних випадках інтенсивність больових відчуттів може варіювати — від невеликої до яскраво вираженої.

Характерні ознаки ішіасу:

  • болі пекучого, колючого або стріляючого характеру;
  • локалізація болей по задній поверхні нижньої кінцівки;
  • розлади чутливості в зоні іннервації сідничного нерва;
  • відчуття оніміння, похолодання, «повзання мурашок» по нозі;
  • мляві парези м'язів нижньої кінцівки.

Ішіас може викликати настільки нестерпний біль, що людині стає важко ходити і сидіти, а її життя перетворюється в справжній кошмар. Багатьом хворим доводиться приймати вимушену позу, що дозволяє трохи зменшити больові відчуття і полегшити страждання. Як правило, людина з ішіасом нахиляє тулуб одночасно вперед і в сторону, і зберігає таке положення навіть при ходьбі.

Причини

У деяких випадках ішіас може розвиватися первинно, внаслідок переохолодження, травми, запалення (при туберкульозі, сифілісі, малярії, грипі, бруцельозі, сепсисі) або інтоксикації (отруєння алкоголем, миш'яком, свинцем).

Однак найчастіше ішіас виникає вторинно — на тлі попереково-крижового остеохондрозу або інших захворювань хребта. В такому випадку сідничний нерв запалюється в результаті його здавлення або защемлення патологічно зміненими структурами хребетного стовпа.

Найчастіше причинами ішіасу стають:

  • міжхребцеві грижі;
  • остеофіти;
  • зміщення хребців;
  • патологічне звуження хребетного каналу;
  • порушення функцій крижово-клубового суглоба.

Окрім цього ішіас може розвиватися у людей з системними захворюваннями, що викликають ураження периферичної нервової системи. Наприклад, при цукровому діабеті, подагрі, розсіяному склерозі і т.д.

Діагностика і лікування

Діагностику ішіасу починають з неврологічного огляду — перевірки чутливості і рефлексів нижньої кінцівки. В якості додаткових методів дослідження використовують КТ, МРТ та електронейроміографію. З їх допомогою лікарі визначають ступінь пошкодження сідничного нерва, а також з'ясовують причину його невралгії.

Головними завданнями при лікуванні ішіасу є усунення больового синдрому, звільнення защемленного нерва, зняття запалення і відновлення рухових функцій постраждалих м'язів. З цією метою хворим призначають знеболюючі і протизапальні засоби, антиконвульсанти, фізіотерапію, масаж, мануальну терапію і лікувальну фізкультуру.