star_on

Інфекційні і алергічні гастроентерити

Для лікування ІНФЕКЦІЙНІ І АЛЕРГІЧНІ ГАСТРОЕНТЕРИТИ:

Сортувати:
natcashback
Топ продажів
Ніфуроксазид суспензія 220мг/5мл 90 мл
Ніфуроксазид суспензія 220мг/5мл 90 млЖитомирська ФФ ТОВ
грн на бонусний рахунок+2.02грн на бонусний рахунок

в наявності в 190 аптеках

natcashback
Топ продажів
АктіНітрі добавка дієтична в саше по 4,8 г №40
АктіНітрі добавка дієтична в саше по 4,8 г №40МСК-МЕД
грн на бонусний рахунок+5.52грн на бонусний рахунок

в наявності в 190 аптеках

natcashback
Топ продажів
Ніфуроксазид-Сперко капсули 200 мг контейнер №12
Ніфуроксазид-Сперко капсули 200 мг контейнер №12Сперко Україна СП ТОВ
грн на бонусний рахунок+1.82грн на бонусний рахунок

в наявності в 190 аптеках

natcashback
Регісол ІС порошок для орального розчину саше 18,9 г №10
Регісол ІС порошок для орального розчину саше 18,9 г №10ІнтерХім ТДВ
грн на бонусний рахунок+2.22грн на бонусний рахунок

в наявності в 188 аптеках

Регідрон порошок дозований пакет 18,9 г №20
Регідрон порошок дозований пакет 18,9 г №20Оріон
грн на бонусний рахунок+3.64грн на бонусний рахунок

в наявності в 188 аптеках

natcashback
Топ продажів
Ніфуроксазид-Сперко суспензія оральна 200 мг/5 мл контейнер 100 мл
Ніфуроксазид-Сперко суспензія оральна 200 мг/5 мл контейнер 100 млСперко Україна СП ТОВ
грн на бонусний рахунок+2.44грн на бонусний рахунок

в наявності в 188 аптеках

Ніфуроксазид таблетки вкриті плівковою оболонкою 200 мг №10
Ніфуроксазид таблетки вкриті плівковою оболонкою 200 мг №10Артеріум Корпорація ВАТ
грн на бонусний рахунок+1.61грн на бонусний рахунок

в наявності в 186 аптеках

Гідробаланс капсули 500 мг №30
Гідробаланс капсули 500 мг №30Натур Продукт Фарма
грн на бонусний рахунок+2.30грн на бонусний рахунок

в наявності в 184 аптеках

Електроліт Humana з фенхелем 6,25 г
Електроліт Humana з фенхелем 6,25 гHumana
грн на бонусний рахунок+0.32грн на бонусний рахунок

в наявності в 181 аптеках

Електроліт Humana з бананом 6,25 г
Електроліт Humana з бананом 6,25 гHumana
грн на бонусний рахунок+0.32грн на бонусний рахунок

в наявності в 177 аптеках

Ніфуроксазид Ріхтер суспензія для перорального застосування 90 мл
Ніфуроксазид Ріхтер суспензія для перорального застосування 90 млГедеон Ріхтер
грн на бонусний рахунок+2.67грн на бонусний рахунок

в наявності в 170 аптеках

БіоГая ОРС саше №7
БіоГая ОРС саше №7Дельта Медікел Промоушнз
грн на бонусний рахунок+5.12грн на бонусний рахунок

в наявності в 152 аптеках

Фталазол-Дарниця таблетки 500 мг №10
Фталазол-Дарниця таблетки 500 мг №10Дарниця ФФ ПрАТ
грн на бонусний рахунок+0.69грн на бонусний рахунок

в наявності в 150 аптеках

Реогель зі смаком какао 150 мл
Реогель зі смаком какао 150 млУніверсальне агентство Про-фарма ТОВ
грн на бонусний рахунок+4.91грн на бонусний рахунок

в наявності в 114 аптеках

Регідрон Оптім порошок для орального розчину пакет 10,7 г №20
Регідрон Оптім порошок для орального розчину пакет 10,7 г №20Оріон
грн на бонусний рахунок+3.57грн на бонусний рахунок

в наявності в 72 аптеках

Втомилися від неприємних симптомів?

Запальні захворювання кишечника інфекційної і алергічної природі розвиваються в результаті вживання їжі, що містить алергени або хвороботворні мікроорганізми. Вони можуть протікати у вигляді гастроентериту (ураження шлунка і тонкого кишечника) або гастроентероколіту (ураження шлунка, товстого і тонкого кишечника).

Загальні відомості

Для інфекційно-запальних і алергічних захворювань кишечника характерні розлади травлення з подібною симптоматикою. Хворих турбують нудота, блювота, діарея, болі в животі і симптоми загальної інтоксикації (головний і м'язовий біль, озноб, підвищення температури тіла до 38-39 ℃). Причиною появи даних симптомів є подразнююча дію алергенів або токсинів бактерій на слизову оболонку кишечника.

Харчове отруєння

Харчові отруєння (токсикоінфекції) найчастіше мають бактеріальну природу. Вони розвиваються після вживання продуктів, контамінованих умовно-патогенними мікроорганізмами (протеї, кишкові палички, ентеробактерії) або специфічними збудниками (Clostridium botulinum). У кишечнику бактерії виділяють ентеротоксини, які подразнюють слизову оболонку і викликають симптоми інтоксикації. Хвороба починає проявлятися через кілька годин після вживання зараженої їжі.

Харчові токсикоінфекції розвиваються після вживання таких продуктів:

  • м'ясні і рибні страви;
  • овочеві салати;
  • ліверні ковбаси;
  • холодці;
  • пироги з м'ясною начинкою;
  • копчене м'ясо і риба.

Спалахи харчових отруєнь трапляються переважно в літній час, що пояснюється спекою і великою кількістю масових заходів (весілля, випускні і т.д.). Шкідливі бактерії потрапляють в їжу і розмножуються там, чому сприяє недостатня термічна обробка продуктів або їх зберігання в неналежних умовах.

Харчова алергія

На відміну від токсикоінфекції, харчова алергія розвивається після вживання абсолютно якісних продуктів харчування. Як правило, її симптоми проявляються вже через кілька хвилин після вживання алергену. Крім гастроентериту у хворих може з'являтися висип, кашель, набряк Квінке та стоматит (запалення слизової оболонки рота).

Алергічні реакції викликають такі продукти:

  • яйця;
  • мед;
  • морепродукти;
  • арахіс;
  • горіхи;
  • пшениця;
  • молоко.

Швидкість розвитку хвороби і її тяжкість залежать від віку людини, його чутливості до алергенів і типу алергічної реакції.

Дії пацієнта

При появі симптомів гастроентериту спочатку слід промити шлунок. Для цього необхідно приготувати і випити слабкий розчин перманганату калію або харчової соди. Потім потрібно викликати блювоту. Процедуру краще повторити кілька разів, поки блювотні маси не стануть абсолютно чистими.

Після промивання шлунка слід прийняти ентеросорбенти (Активоване вугілля, Ентеросгель, Смекта). Вони допоможуть вивести залишки токсинів з організму і прискорять одужання.

Щоб компенсувати втрату рідини при блювоті і діареї, необхідно пити якомога більше рідини — не менше 2-3 літрів на добу. При цьому в воду можна додавати невелику кількість кухонної солі, яка відновить електролітний баланс. Також можна приймати спеціальні регідратаційні засоби (Регідрон, Ораліт).

Діагностика і лікування

Для діагностики харчових отруєнь використовують лабораторні методи дослідження, які дозволяють ідентифікувати збудника інфекції. Алергічні гастроентериту виявляють шляхом визначення рівня еозинофілів і імуноглобулінів в крові хворих.

Лікування підбирають з урахуванням етіології, тобто причини хвороби. При алергічних ентероколітах хворому призначають елімінаційної дієту, яка повністю виключає з раціону алергенні продукти. При ботулізмі обов'язково вводять антитоксичну сироватку відповідно до типу виявлених бактерій. Всім пацієнтам з кишковими розладами обов'язково проводять замісну терапію — компенсують дефіцит рідини і відновлюють нормальний електролітний баланс.