Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

symptoms.symptoms-for-title ВИДАЛЕННЯ ШВІВ:

symptoms.symptoms-products

ВИДАЛЕННЯ ШВІВ

Видалення швів

Накладання швів може бути потрібним після травмування, а також зазвичай є кінцевим етапом при операціях. За допомогою швів вдається зібрати і зафіксувати краї рани, і тим самим забезпечити якнайшвидше загоєння.

Після того як краї рани зростаються, необхідність у стримувальному шві зникає. Тоді шви знімаються (або ж розсмоктуються самостійно, якщо був використаний шовний матеріал, що розсмоктується).

Як накладаються шви

Для того, щоб накласти шов, лікар використовує спеціальні стерильні інструменти та хірургічні нитки (лігатури). Лігатури можуть бути такими, що розсмоктуються і не розсмоктуються.

Завдання швів – надійно утримувати краї рани у потрібному положенні (важливо, щоб шов не розходився) та сприяти швидкому загоєнню. Який саме шовний матеріал краще використовувати і яким способом краще зашивати, визначає лікар, залежно від характеру рани, особливостей стану. Також важливо, щоб було врахована естетична складова та шов не виглядав потворно.

Шви поділяють на два типи:

  • Внутрішні шви. Накладаються у глибоких тканинах, з'єднують краї м'язів, тканин внутрішніх органів.
  • Зовнішні шви. З’єднують шкірні покриви. Якщо ці шви накладені недбало, то на їхньому місці може залишитися негарний шрам.

Догляд за швами

Після накладання швів, за ними необхідно здійснювати належний догляд.

Зазвичай лікар призначає регулярні перев'язки із перевіркою стану рани. Щоб уникнути розвитку запальних процесів рана обробляється антисептичними засобами.

Якщо ж виникають якісь запалення та нагноєння, крім місцевого застосування антибактеріальних засобів може призначатися вживання антибіотиків всередину.

Коли потрібно знімати шви

Зазвичай шви знімають на 5-12-й день. Є стандартні терміни зняття швів для тих чи інших випадків. Наприклад, якщо шов накладений на ділянці з активним кровообігом, такій як голова чи шия, шви зазвичай знімаються на 4-6 день, на ногах – на 8-11 день.

Однак точний час, коли необхідно знімати шви, завжди визначається індивідуально і основним критерієм є загоєння рани. Якщо видалити лігатуру зарано, то шви можуть розійтися. Якщо залишити їх довше необхідного, можуть залишитися занадто помітні сліди, до того ж видалення може бути болючим.

Чи настав час знімати шви, визначає хірург. Він оглядає зону накладання швів, визначає, наскільки добре йдуть регенеративні процеси, чи є наявність запального процесу, враховує вік пацієнта і характер рани.

Знімати шви самостійно не рекомендується, оскільки є ризик занести інфекцію або зробити щось не так, що може призвести до погіршення стану. Видалення шовного матеріалу має проводитись лікарем.

Як відбувається зняття швів

  • Спочатку знімається пов'язка, яка була накладена поверх рани.
  • Лікар оглядає рану і визначає, чи пора знімати шви і чи всі шви потрібно видалити відразу.
  • Проводиться обробка ран антисептичними засобами.
  • Лікар бере пінцет іпіднімає вузлик шва, відтягуючи його. Після чого перерізає нитку під вузликом і видаляє вузлик. Потім ниткувитягують з протилежного боку. Лікар перевіряє, щоби не залишилося шовного матеріалу.
  • Після цього ділянку, де проводилися маніпуляції, знову обробляють антисептичним засобом.
  • Накладається пов'язка. До поверхні рани прикладається стерильна серветка, яка закріплюється лейкопластирем та бинтами.

Якщо все робиться правильно, процедура проходить практично безболісно і загоєння рани проходить швидко, без ускладнень.