Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Для лікування ПОЗАМАТКОВА ВАГІТНІСТЬ:

Скоро тут зʼявляться потрібні товари для лікування

ПОЗАМАТКОВА ВАГІТНІСТЬ

Позаматкова вагітність

Під позаматковою вагітністю розуміють стан, при якому запліднена яйцеклітина починає розвиватися не в матці, як це повинно бути (в яєчнику, фаллопієвій трубі, в рудиментарному розі матки). Ця патологія зустрічається у 2% випадків від усіх вагітностей. У переважній кількості випадків позаматкової вагітності плід починає розвиватися у фаллопієвій трубі.

Позаматкова вагітність може призвести до втрати здатності до народження дітей та навіть смерті жінки через те, що розвивається поза маткою плід може розірвати орган, в якому розвивається. Зазвичай, плід, що розвивається поза маткою, нежиттєздатний. У разі розвитку позаматкової вагітності необхідно термінове звернення до лікаря.

Причини розвитку позаматкової вагітності

До чинників, які можуть сприяти розвитку позаматкової вагітності, відносяться:

  • контрацепція за допомогою внутрішньоматкових спіралей та ряду протизаплідних препаратів,
  • оперативне втручання в області малого таза,
  • інфекційні захворювання репродуктивних органів,
  • функціональні порушення в роботі маткових труб (порушується їх транспортна функція),
  • аборти, які були раніше,
  • стерилізація та безпліддя,
  • стимуляція овуляції та застосування допоміжних методів репродукції.

Ризик розвитку позаматкової вагітності зростає у жінок старше 35 років. Досить часто спостерігається повторний розвиток позаматкової вагітності.

Симптоми позаматкової вагітності

Перебіг позаматкової вагітності спочатку може бути схожий зі звичайною вагітністю. Відповідно, можуть виникати типові ознаки вагітності: сонливість, нудота, підвищений апетит.

Симптоматика, яка вказує, що ембріон закріпився поза маткою, з'являється зазвичай на 3-8 тижні. Виникають:

  • кров'янисті виділення, що мажуть,
  • набухання молочних залоз.
  • біль внизу живота, який може бути ниючим або переймоподібним.

Подібна симптоматика повинна насторожити жінку та стати приводом для позапланової консультації у гінеколога.

Якщо виникла так звана трубна вагітність, то на 6-10 тижні це може привести до розриву труби. В результаті виникає внутрішня кровотеча, характерний симптом якої: дуже сильний біль внизу живота з одного боку. На сильну крововтрату можуть вказувати блідість, сильна слабкість, зниження тиску, тахікардія, втрата свідомості. Цей стан може загрожувати життю та вимагає невідкладної медичної допомоги.

Позаматкова вагітність може стати причиною подальшого безпліддя.

Діагностика позаматкової вагітності

Якщо у жінок затримка менструації, при цьому біль з одного боку та кров'янисті виділення, лікарі завжди припускають позаматкову вагітність.

Поставити діагноз «позаматкова вагітність» можна за допомогою УЗД діагностики та ХГЧ тесту крові.

Може знадобитися також лапароскопія, яка може використовуватися як діагностичний метод, а в разі виявлення позаматкової вагітності, відразу ж застосовується для усунення проблеми.

Лікування позаматкової вагітності

Лікування позаматкової вагітності зазвичай хірургічне. Може віддалятися плодове яйце з маткової труби або ж повністю віддалятися маткова труба. Рішення про те, яка саме операція буде проведена, приймає лікар з урахуванням ряду питань. Береться до уваги, чи планує жінка вагітність надалі, чи була у неї раніше позаматкова вагітність, в якому стані знаходиться маткова труба.

Після позаматкової вагітності рекомендується перебувати на обліку у гінеколога та пройти курс реабілітації. Це допоможе повністю відновити роботу репродуктивної системи і дасть можливість нормальної вагітності в майбутньому.