Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Для лікування ВАСКУЛІТ:

Скоро тут зʼявляться потрібні товари для лікування

ВАСКУЛІТ

Васкуліт

Васкуліти – це група системних запальних захворювань судин, які виникають під впливом імунопатологічних реакцій організму. У запальний процес можуть бути залучені як артеріальні, так і венозні судини різного калібру.

Причини розвитку васкуліту

Точні причини розвитку васкулітів досі не з'ясовані. Відомо, що захворювання виникає на тлі автоімунних реакцій. Спровокувати подібні реакції можуть вірусні інфекції, алергічні реакції.

Також васкуліти можуть виникати на тлі хронічних автоімунних захворювань, таких як ревматоїдний артрит, гломерулонефрит, вовчак.

Види васкулітів і їх характерні симптоми

На сьогодні відомо багато видів васкуліту, й для кожного є своя характерна симптоматика. Всі васкуліти поділяють на первинні та вторинні. При первинних васкулітах запальний процес спочатку починається в судинах, при вторинних – запалення судин виникає на тлі інших захворювань.

До найбільш поширених васкулітів відносяться:

  • Вузликовий періартеріїт. Вражає артерії дрібного та середнього діаметру. Характерні симптоми: болі в м'язах, слабкість, схуднення, болі в животі, вузлики під шкірою. Патологія може зачіпати шкіру, судини нирок та кишківника.
  • Гранулематоз Вегенера. Уражаються судини верхніх дихальних шляхів, легенів, трохи пізніше судини нирок. Симптоматика включає: болі в носі, виділення з носа з гноєм і кров'ю, виразки слизової, кашель, болі в грудях, порушення функції нирок. Вражаються дрібні та середні судини, як вени, так і артерії.
  • Артеріїт Токаясу. У зоні ураження великі артерії і аорта. Характерні симптоми: слабкість, втрата ваги, анемія, біль в суглобах, біль в животі.
  • Хвороба Хортона. Уражаються основні гілки аорти, в тому числі і скронева артерія. До характерних симптомів відносяться: лихоманка, зниження ваги, слабкість, пульсуючі головні болі, які стають сильнішими під час кашлю, при жуванні, поворотах голови, хворобливі відчуття при дотику до шкіри голови.
  • Облітеруючий тромбангіїт. Уражаються дрібні та середні судини. Характерна симптоматика: слабкість, оніміння, мерзлякуватість нижніх кінцівок, болі, підвищена чутливість до низької температури.
  • Синдром Бехчета. При цьому захворюванні уражаються слизові оболонки рота, очей, статевих органів. Ознаки захворювання: спостерігається поява виразок на слизових, стоматит, запалення очей, виразки в районі промежини.

Є й інші патології, що відносяться до васкулітів, і для кожної є своя особлива симптоматика. Це досить складні захворювання, які необхідно своєчасно діагностувати та правильно лікувати. В іншому випадку при активному перебігу хвороби можуть виникнути ускладнення, такі як ниркова або печінкова недостатність, непрохідність кишківника, легеневі кровотечі, абсцеси.

Діагностика васкулітів

Для діагностики васкулітів використовується комплекс обстежень. Найбільш часто застосовуються:

  • специфічний аналіз крові,
  • рентген грудної порожнини,
  • ангіографія судин.

Також при деяких захворюваннях і відносної доступності може братися біопсія пошкодженої судини з подальшим вивченням зразка.

Лікування васкулітів

Займається лікуванням васкулітів лікар-ревматолог, але можуть знадобитися консультації лікарів іншого профілю.

Лікування підбирається індивідуально в залежності від виду захворювання, також враховуються стадія хвороби, загальний стан здоров'я.

При васкулітах застосовуються антигістамінні засоби, глюкокортикоїди, цитостатики, імуносупресори, протизапальні ліки, препарати, що покращують кровообіг, антикоагулянти. Також призначаються плазмаферез і гемосорбція.

Правильно підібране лікування дозволить зменшити запальний процес в судинах та поліпшити стан здоров'я і самопочуття.