Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

symptoms.symptoms-for-title ТУБЕРКУЛЬОЗ КИШКІВНИКА:

symptoms.symptoms-products

ТУБЕРКУЛЬОЗ КИШКІВНИКА

Туберкульоз кишківника

Туберкульоз кишківника викликається туберкульозними мікобактеріями. Патологія супроводжується утворенням гранульом в кишкової стінки, які при прогресуванні захворювання розплавляються з утворенням порожнини, перфорацією стінки кишківника та розлитого перитоніту.

Туберкульоз кишківника проявляється у формі порушень травлення, болю та інтоксикації. Захворювання небезпечне тим, що у нього відсутні специфічні симптоми, і тому його діагностування ускладнене на початкових стадіях розвитку патології. Це може стати причиною розвитку досить серйозних ускладнень, які можуть зажадати хірургічного втручання.

Причини розвитку туберкульозу кишківника

Попадання бактерій у стінки кишківника може відбуватися двома шляхами:

  • В разі первинного туберкульозу кишківника мікобактерії можуть потрапити в стінки кишківника через ротову порожнину. Найчастіше це відбувається при вживанні їжі, зараженої збудниками туберкульозу.
  • При вторинному туберкульозі інфікування туберкульозними мікобактеріями стінок кишківника відбувається з джерел туберкульозного запалення, що розвилися раніше в організмі (при туберкульозі легенів або туберкульозі кісток). При цьому мікобактерії в стінки кишківника можуть потрапити з током крові, лімфи, або при ковтанні мокротиння, в якому містяться туберкульозні бактерії.

Попадання туберкульозних бактерій на стінки кишківника не завжди призводить до розвитку туберкульозу кишківника. Існує ряд чинників, які можуть сприяти розвитку патології, наприклад, зниження місцевого імунітету та захворювання слизової кишківника.

Симптоми туберкульозу кишківника

Захворювання може протікати безсимптомно і давати першу симптоматику через 10-15 років. Навіть коли з'являються симптоми, вони зазвичай загальні, характерні для багатьох захворювань.

При туберкульозі кишківника часто спостерігаються:

  • Болі в животі (спочатку слабкі без чіткої локалізації, потімсильні, постійні), які пов'язані з вживанням їжі,
  • Нудота,
  • Запори, що чергуються з проносами,
  • Субфебрильна температура,
  • Втрата ваги.

Часто у хвороби є періоди загострення та затихання. В разі тривалого прогресування кишківник в місці ураження можуть виникати перфорації , в результаті чого розвивається перитоніт, можуть з'являтися свищі, виникати кровотечі, розвиватися непрохідність кишківника.

Діагностика туберкульозу кишківника

Для того, щоб діагностувати туберкульоз кишківника, проводиться обстеження, що включає:

  • Лабораторні аналізи крові,
  • Туберкулінові проби (квантіфероновий тест),
  • Рентген черевної порожнини,
  • КТ черевної порожнини,
  • Колоноскопію з біопсією.

Різні методи діагностики, доповнюючи один одного, допоможуть виявити, яке саме захворювання кишківника присутнє та поставити точний діагноз. Важливо не сплутати туберкульоз кишківника з хворобою Крона, неспецифічним виразковим колітом, раком кишківника.

Лікування туберкульозу кишківника

Лікування туберкульозу кишківника передбачає використання препаратів, що застосовуються при туберкульозі інших органів. Лікування включає кілька лікарських засобів одночасно, застосування яких проводиться тривалими курсами (1-2 роки). Лікування зазвичай здійснюється в спеціальних туберкульозних диспансерах.

Також при туберкульозі кишківника важливо звертати увагу на харчування, рекомендується посилена збалансована дієта, багата необхідними нутрієнтами та вітамінами. Можуть призначатися додатково вітамінні препарати.

При перфорації кишківника, кровотечах, розвитку перитоніту, непрохідності кишківника потрібна термінова операція.