Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Для лікування ТУБЕРКУЛЬОЗ:

Скоро тут зʼявляться потрібні товари для лікування

ТУБЕРКУЛЬОЗ

Туберкульоз

Туберкульоз належить до групи інфекційних захворювань бактеріального генезу та хронічного перебігу. Причиною розвитку патології виступають ряд видів мікобактерій (найчастіше паличка Коха). Інфікування, як правило, відбувається повітряно-крапельним шляхом. Може бути закрита та відкрита форма туберкульозу.

Найчастіше при туберкульозі страждають органи дихання, але можуть вражатися також суглоби, кістки, кишківник, головний мозок, лімфатична та сечостатева системи, очі.

Туберкульоз – небезпечне захворювання, яке вимагає тривалого та ретельно підібраного лікування.

Причини виникнення туберкульозу

Причиною розвитку туберкульозу, є мікобактерії Mycobacterium tuberculosis complex та близькоспоріднені види. Вони можуть передаватися при контакті із зараженою людиною. Основний шлях передачі інфекції– повітряно-крапельний. Коли заражена людина кашляє, то з мокротою та слиною в повітря потрапляють бактерії. І якщо інша людина вдихне їх, то заразиться. Але можна інфікуватися і через забруднену їжу та контактним шляхом. Також можливе зараження від матері до дитини під час вагітності.

Найчастіше зараження відбувається від хворого на туберкульоз з відкритою формою захворювання (на активну форму). Але хвороба може також передатися і від носія збудника туберкульозної палички із закритою формою захворювання за умови постійних контактів з носієм.

Мікобактерії досить стійкі до впливу несприятливих факторів зовнішнього середовища та можуть довго зберігатися поза організмом носія.

Симптоми туберкульозу

У зв'язку з тим, що туберкульоз може вражати різні органи, симптоми можуть значно відрізнятися. Початкові стадії зазвичай проходять безсимптомно. Потім виникають неспецифічні симптоми:

  • слабкість,
  • підвищена стомлюваність,
  • зниження апетиту,
  • схуднення,
  • субфебрильна температура.

Далі з'являються більш специфічні симптоми, які залежать від виду захворювання.

  • Туберкульоз легень. Основний симптом: кашель, який посилюється ночами та вранці. При туберкульозі легенів також можлива поява крові в мокроті.
  • Туберкульоз кісток. Симптоматика схожа з артритами. Виникає біль в постраждалих суглобах та обмежується їх рухливість.
  • Туберкульоз органів травлення. Характерні закрепиі проноси, больові відчуття в животі, кров в калі.
  • Туберкульоз мозку. Спостерігаються сильні головні болі, проблеми зі сном, блювота, неврологічні відхилення.
  • Туберкульоз нирок. Характерний біль в області попереку та кров у сечі.
  • Туберкульоз шкіри. Під шкірою з'являються вузлики, які згодом розкриваються і з них виділяється маса, схожа на сирну.

Діагностика туберкульозу

Методи діагностики туберкульозу також залежать від ураженого органу. В першу чергу при підозрі на туберкульоз робиться флюорографія. Дітям робиться проба манту або проводяться спеціальні лабораторні тести, що дозволяють виявити туберкульозну інфекцію в організмі. Застосовується рентгенографія або комп'ютерна томографія.

Якщо є підозра, що присутній туберкульоз легенів – робиться проба мокротиння. Також можуть братися проби зі шлунку, шкіри (при шлунковій та шкірній формах хвороби). Можуть застосовуватися УЗД органів, артроскопія, МРТ та інші методи діагностики

Лікування туберкульозу

Для лікування туберкульозу застосовується медикаментозна протитуберкульозна терапія, що передбачає курс лікування за певними схемами. Найчастіше застосовується трьох, чотирьох та п'яти компонентна схема.

Також рекомендується повноцінне харчування, усунення вітамінної недостатності, застосовується фізіотерапія, призначається санаторно-курортне лікування. Тривати курс лікування може кілька років.

У деяких випадках виникає необхідність в хірургічному лікуванні.