Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

symptoms.symptoms-for-title ТРОМБОЦИТОПЕНІЧНА ПУРПУРА:

symptoms.symptoms-products

ТРОМБОЦИТОПЕНІЧНА ПУРПУРА

Тромбоцитопенічна пурпура

Тромбоцитопенічна пурпура (хвороба Верльгофа) – це захворювання, при якому в крові знижується кількість тромбоцитів та значно зростає ризик кровотеч. Хвороба пов'язана з автоімунними процесами, що відбуваються в організмі. Ця патологія найчастіше зустрічається у дітей віком до 10 років та молодих жінок.

В разі активного розвитку хвороби в момент загострення кількість тромбоцитів у крові може дуже сильно знижуватися, що створює небезпеку великих кровотеч, підвищує ризик розвитку інсульту, може призвести до смерті.

Причини розвитку тромбоцитопенічної пурпури

Близько половини випадків тромбоцитопенічної пурпури відносять до ідіопатичних. Це означає, що причини розвитку патології виявити не вдається.

Достатньо поширеною причиною розвитку тромбоцитопенічної пурпури є інфекції. Найчастіше це інфекції дихальної системи, але інші інфекції також можуть провокувати хворобу, наприклад вітрянка, краснуха і т.ін.

Крім того, спровокувати патологічне зниження кількості тромбоцитів у крові можуть: вакцинація, вживання деяких ліків, вплив токсичних речовин, вплив радіоактивного випромінювання, операції, травми, спадкова схильність.

Симптоми тромбоцитопенічної пурпури

Про тромбоцитопенічну пурпуру говорять, коли рівень тромбоцитів у крові нижче 50х109/л.

При пурпурі виникає геморагічний синдром. Характерна симптоматика:

  • Занадто часта поява синців. Синці можуть бути більшими чи маленькими, зазвичай вони безболісні, різних кольорів (жовті, зелені, сині, бордові).
  • Кровотечі з носа,
  • Кровоточивість ясен,
  • Крововиливи на слизових оболонках. Крововиливи можуть бути на мигдаликах, м'якому та твердому небі, кон'юнктиві та сітківці, барабанній перетинці тощо.
  • У жінок спостерігаються тривалі та надто рясні менструації.

У важких випадках можуть виникати шлунково-кишкові кровотечі, крововилив у мозок, що створює небезпечні для життя ситуації. В разі великих втрат крові може розвинутися анемія.

Перебіг хвороби включає геморагічний криз та повну або часткову ремісію. Під час кризи всі симптоми виявляються дуже активно. Під час ремісії симптоми практично не виявляються, якщо ремісія часткова, то аналізи можуть показувати знижений рівень тромбоцитів. За повної ремісії всі ознаки патології зникають.

Діагностика тромбоцитопенічної пурпури

Діагностикою та лікуванням тромбоцитопенічної пурпури займається гематолог. Для того, щоб поставити точний діагноз, призначається обстеження, яке включає:

  • Загальний аналіз крові,
  • Біохімічний аналіз крові,
  • Коагулограму,
  • Аналіз на маркери тромбофілії,
  • Пункцію кісткового мозку.

Для того, щоб виключити помилку в діагнозі, диференціювати хворобу з гострим лейкозом, геморагічним васкулітом та іншими патологіями, можуть призначатися додаткові обстеження.

Лікування тромбоцитопенічної пурпури

Головне завдання при лікуванні тромбоцитопенічної пурпури – відновлення рівня тромбоцитів до нормального та попередження кровотеч.

Лікування підбирається індивідуально залежно від показників крові, чинників, що провокують захворювання, та інших показників. Медикаментозне лікування може включати застосування кортикостероїдів, препаратів, що стимулюють кровотворення, імуносупресивні засоби, імуноглобуліни. При кровотечах використовуються кровоспинні препарати.

Підбирати препарати для лікування та призначати дозування обов'язково повинен лікар. Неконтрольоване вживання лікарських засобів може погіршити стан здоров'я та не допомогти нормалізувати кровотворення.