Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

symptoms.symptoms-for-title ТРАХЕЇТ:

symptoms.symptoms-products

ТРАХЕЇТ

Трахеїт

Трахеїт— це запальне захворювання, при якому вражається ділянка дихальних шляхів, яка знаходиться між гортанню та бронхами, та має назву трахея. Характерна риса захворювання— нападоподібний кашель, який може бути сухим або з виділенням мокроти слизової або слизисто-гнійної.

Часто до запального процесу одночасно з трахеєю залучаються гортань або бронхи.

Причини виникнення трахеїту

Зазвичай, трахеїт має інфекційну природу та розвивається на тлі вірусної, бактеріальної або грибкової інфекції. Найчастіше збудниками є віруси, й ми «заробляємо» трахеїт, хворіючи на ГРВІ. В цьому випадку запалення звичайно захоплює також глотку або ніс, виникають ринотрахеїт або ларинготрахеїт.

Якщо ж інфекція поширюється нижче, може виникати трахеобронхіт.

Також можливий розвиток алергічного трахеїту.

Серед факторів, які сприяють виникненню трахеїту:

  • холодне повітря,
  • занадто запорошене повітря,
  • газоподібні речовини, які дратують дихальні шляхи,
  • куріння,
  • запальні процеси в носових пазухах та носової порожнини.

Трахеїт може бути гострим та хронічним. Гострий виникає, коли в організм потрапляє інфекція. Хронічний трахеїт часто є ускладненням гострого. Він може виникати у тих, хто тривалий час курить, а також при наявності застійних явищ в дихальних шляхах, які обумовлені захворюваннями дихальної, серцево-судинної системи.

Симптоми трахеїту

До характерних симптомів трахеїту можна віднести:

  • Кашель. При трахеїті кашель, зазвичай, важкий та нападоподібний. Може бути сухим із виділенням густої слизової або слизисто-гнійної мокроти. Напади кашлю можуть починатися при різкій зміні температури навколишнього повітря.
  • Печія за грудиною та головний біль, які можуть з'являтися при сильному кашлі.
  • Ускладнене дихання. Може спостерігатися міжреберна ретракція (стискання міжреберного простору при диханні).
  • Підвищена температура, найчастіше температура підвищується незначно, і це відбувається надвечір.
  • Незначна слабкість.

Якщо до трахеїту приєднується запалення в горлі, то додаються такі симптоми:

  • біль в горлі,
  • проблеми з ковтанням,
  • беззвучність голосу.

Якщо запальний процес захоплює бронхи, то кашель стає більш різким та надсадним, температура може підвищуватися сильніше.

У важких випадках як ускладнення може виникнути запалення легенів.

При хронічному трахеїті періоди одужання чергуються з періодами загострення.

Діагностика трахеїту

Діагностика трахеїту включає огляд лікарем. Лікар обов'язково прослуховує грудну клітку за допомогою стетоскопа. Також може бути рекомендовано зробити мазки з носа та аналіз харкотиння.

Якщо після початку лікування поліпшення стану не настає, проводять аналіз крові та рентгенографію грудної клітини.

Лікування трахеїту

Лікування трахеїту підбирається виходячи з особливостей захворювання. Якщо кашель сухий, призначаються відхаркувальні засоби, щоб викликати виведення мокротиння. Можуть також призначатися протикашльові препарати. Рекомендується часте тепле пиття, теплові інгаляції.

Якщо природа хвороби бактеріальна, можуть призначатися антибіотики. Але приймати антибактеріальні засоби можна тільки, якщо їх призначив лікар, у зазначеному дозуванні. Якщо ж трахеїт вірусного походження, то антибіотики не будуть ефективними.

При алергічному характері захворювання рекомендуються антигістамінні засоби, при важкій формі можуть призначатися глюкокортикостероїди.

Трахеїт не надто важке захворювання, тому багато хто не звертається до лікаря та намагається лікуватися самостійно. Але запущений трахеїт може перейти в хронічну форму або спровокувати інші ускладнення. Щоб цього не сталося, проконсультуйтеся з сімейним лікарем з приводу лікування. Він допоможе підібрати препарати, визначить, чи потрібні у вашому випадку антибіотики, проконтролює ефективність обраної терапії.