Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Для лікування СИНДРОМ КАВАСАКІ:

Скоро тут зʼявляться потрібні товари для лікування

СИНДРОМ КАВАСАКІ

Синдром Кавасакі

Синдром Кавасакі або хвороба Кавасакі – це запальне захворювання, яке зазвичай виникає в дитячому віці. Для цієї хвороби характерне ураження артерій, яке супроводжується лихоманкою, висипом, кон'юнктивітом, ураженням слизових оболонок, суглобів та збільшенням шийних лімфатичних вузлів.

Хвороба Кавасакі може супроводжуватися появою тромбів, аневризм, розривом судин, призводити до патологічних змін серця в дитячому віці. Найчастіше хвороба виявляється у віці до 5 років.

Причини виникнення синдрому Кавасакі

Зараз точні причини розвитку хвороби Кавасакі залишаються не з'ясованими. Вважається, що захворювання розвивається, як імунокомплексне на тлі ряду інфекційних хвороб і має спадкову схильність.

Серед інфекцій, які можуть спровокувати розвиток хвороби Кавасакі:

  • стафілококи,
  • вірус простого герпесу,
  • вірус Епштейна-Барр,
  • парвовіруси,
  • ретровіруси.

Симптоми хвороби Кавасакі

Хвороба починається з підвищення температури до 38-39 градусів, яка зазвичай тримається 1-2 тижні. Через кілька днів з'являється кон'юнктивіт, який вражає обидва ока. Також серед характерних симптомів - почервоніння губ, занадто сухі, потріскані губи, малиновий язик. З'являються набряки кистей і стоп.

Десь на десятий день з'являються шкірні симптоми - з'являються пухирі, схожі на кір висипання, які розташовуються на тілі, в паху, на кінцівках. Виникають еритематозні плями, які через кілька тижнів починають лущитися.

Збільшуються шийні лімфовузли.

Дуже часто при хворобі Кавасакі уражаються коронарні судини. Може розвиватися міокардит, для якого характерні аритмії та больові відчуття в області серця. Часто виникають аневризми коронарних судин й інших артерій. Як ускладнення може розвинутися інфаркт міокарда, розірватися аневризма коронарних артерій, виникнути інші патології серцево-судинної системи.

Приблизно в 30% випадків виникають суглобові болі, розвиваються артрити.

Також можуть уражатися органи травної системи, що може призводити до таких симптомів як нудота, блювота, діарея, біль у животі.

Хвороба включає гостру, підгостру стадії та період одужання. Тривалість хвороби 3-12 тижнів. Після чого період відновлення може займати від декількох місяців, до декількох років.

Діагностика синдрому Кавасакі

Лікар діагностує хворобу Кавасакі за характерними ознаками: лихоманці, кон'юнктивіту, висипу, зміні стоп, малиновому язику, збільшеним лімфовузлам і т. ін.

Для того, щоб остаточно поставити діагноз та перевірити, в якому стані знаходиться серцево-судинна система, можуть призначатися обстеження:

  • аналізи крові і сечі,
  • ЕКГ,
  • рентген грудної клітки,
  • УЗД серця,
  • МРТ або КТ,
  • ангіографія коронарних артерій.

Лікування синдрому Кавасакі

Лікування при синдромі Кавасакі симптоматичне. Зазвичай призначається введення імуноглобуліну, що здійснюється в умовах стаціонару.

Також рекомендується застосування досить високих доз ацетилсаліцилової кислоти. Її вживання спрямоване на зниження ймовірності тромбоутворення та зменшення запальних процесів. Можуть також прописуватися антикоагулянти. Може призначатися специфічна терапія при виникненні ускладнень.

В разі вчасно розпочатого лікування прогноз, зазвичай, сприятливий. Але захворювання має негативний вплив на серце і судини, тому після одужання дитина повинна знаходитися на обліку у кардіолога або ревматолога та періодично проходити обстеження.