Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

symptoms.symptoms-for-title СТАБІЛЬНА СТЕНОКАРДІЯ:

symptoms.symptoms-products

СТАБІЛЬНА СТЕНОКАРДІЯ

Стабільна стенокардія

Стабільна стенокардія або стенокардія напруги – це синдром ішемічної хвороби серця, який проявляється болем в загрудинній області, що з'являється зазвичай після навантажень, як фізичних, так і психологічних. Одним з головних ознак стабільної стенокардії є те, що больові відчуття слабшають або зникають після припинення навантажень і легко знімаються за допомогою вживання нітрогліцерину.

Причини стабільної стенокардії

Фізіологічною основою розвитку стабільної стенокардії є звуження просвіту коронарних артерій, яке зазвичай виникає внаслідок атеросклеротичних процесів в судинах або, рідше, спазмів судин. У спокійному стані ці кровоносні судини здатні забезпечувати серцевий м'яз достатньою кількістю крові. Але при навантаженнях, потрібний посилений приплив крові, і, якщо артерії не можуть це забезпечити, серцевий м'яз починає відчувати брак кисню, що й проявляється больовим синдромом.

Стабільна стенокардія виникає, якщо просвіт коронарних артерій зменшується на 50-70%.

Серед чинників, здатних спровокувати напад стабільної стенокардії:

  • фізичні навантаження,
  • емоційне напруження,
  • вживання забагато їжі,
  • холодна погода.

Ризик появи стенокардії зростає при ожирінні, цукровому діабеті, курінні, менопаузі у жінок.

Також прояви стабільної стенокардії можуть спровокувати напади інших захворювань, наприклад, панкреатиту або жовчнокам'яної хвороби. При цьому недостатність постачання крові до серцевого м'яза може проявитися внаслідок спазму дрібних судин, що постачають у серце кров.

Симптоми стабільної стенокардії

Головний симптом стенокардії – біль в області серця, який може бути як слабким, так і досить сильним, може захоплювати ліве плече, шию, щелепи та області в районі лопаток.

Додаткові симптоми стенокардії: слабкість, задишка, тахікардія, відчуття, що неможливо зітхнути, пітливість. У літньому віці напад часто супроводжується стрибками тиску.

Іноді також можуть з'являтися нудота, блювота, біль у животі.

Частота нападів може бути різною. Якщо не звертати уваги на цей синдром, і нічого не робити, то напади можуть ставати все частіші та з часом стенокардія напруги переросте в стенокардію спокою. Це стенокардія, яка виникає вже без навантажень.

Тривалість нападу стенокардії напруги 1-15 хвилин. Після того, як навантаження усувається, напад, зазвичай, швидко проходить. Або ж добре знімається, якщо положити під язик таблетку нітрогліцерину. Якщо напад не проходить протягом 15-20 хвилин, можливо, розвинувся інфаркт. У цьому випадку потрібна термінова медична допомога.

Діагностика стабільної стенокардії

В разі появи стенокардії, необхідно пройти обстеження, перевірити стан коронарних артерій, визначити чинники, що провокують напади.

Діагностика при стенокардії зазвичай включає:

  • електрокардіограму в спокої та ЕКГ в момент нападу, який провокується спеціальним навантаженням (стрес-тести),
  • холтерівське моніторування,
  • загальний та біохімічний аналіз крові,
  • ЕХО серця та стрес-ЕХО
  • коронарографію.

Лікування стабільної стенокардії

Для купірування нападів стабільної стенокардії застосовується нітрогліцерин. Але це «швидка допомога». Лікування стенокардії має бути спрямоване на зменшення сили та частоти нападів.

Лікування може бути консервативним або хірургічним, залежно від стану судин і серця.

Медикаментозна терапія передбачає застосування протиішемічних препаратів – це нітрати, бета-адреноблокатори, блокатори кальцієвих каналів. Сьогодні в аптеках є досить багато препаратів, що дозволяють взяти під контроль стан і зменшити або усунути напади стенокардії. Але призначати їх обов'язково повинен кардіолог з урахуванням вашого стану коронарних артерій, супутніх захворювань, віку та інших факторів, що впливають на здоров'я.

Якщо лікарська терапія не дає результатів і стан погіршується, може призначатися хірургічне втручання. Це може бути коронарна ангіопластика зі стентуванням або шунтування коронарних артерій.