Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

symptoms.symptoms-for-title САДНА:

symptoms.symptoms-products

САДНА

Садна

Садна відносяться до поверхневих порушень цілісності шкіри, що зачіпають тільки її поверхневі шари. Найчастіше вони не супроводжуються пошкодженням капілярів і кровоносних судин, тому скоріше «мокнуть», ніж кровоточать. Як правило, з поверхні саден виділяється лімфа жовтуватого або рожевого кольору, а сильного кровотечі з них не буває.

Незважаючи на те, що зовні садна легко сплутати з невеликими ранками, вони мають зовсім інший клінічний перебіг і наслідки. На відміну від ран, садна гояться досить швидко і практично ніколи не залишають після себе рубців. І тим не менше вони можуть представляти серйозну загрозу здоров'ю в разі інфікування.

Причини

У більшості випадків садна утворюються внаслідок сильного тертя великої ділянки шкіри об яку-небудь поверхню. Людина може з легкістю отримати таку травму через необережність, в повсякденному житті. Наприклад, при ударі, падінні на асфальт або навіть інтенсивному розчісуванні шкіри нігтями.

Симптоми

Характерною особливістю саден є рожево-червона «мокнуча» поверхня, покрита сукровицею. У перші години після травми садно залишається вологим, а навколо нього спостерігається легка припухлість і набряклість. Людей зі свіжими саднами зазвичай турбує відчуття печіння і щипання в місці пошкодження, що пояснюється наявністю великої кількості нервових закінчень в поверхневих шарах шкіри.

Згодом садно поступово підсихає, вкриваючись скоринкою, припухлість спадає, а біль проходить. Під скоринкою поступово утворюється нова шкіра, тому в цей період важливо не здирати струп, навіть якщо його краї почали лущитися. Протягом 7-10 днів скоринка відпадає самостійно, а шкіра на її місці ще деякий час залишається тонкою, рожевою і блискучою.

Етапи загоєння

Відразу після отримання травми в організмі людини запускається природний механізм загоєння садна, спрямований на закриття пошкодження і запобігання інфікування рани.

Основні фази загоєння:

  1. Початкова — від декількох годин до 1-2 днів. Характеризується наявністю мокрої поверхні, припухлості і набряку навколо рани, болями щипаючого характеру.
  2. Фаза утворення скоринки — триває 2-4 дні. У цей період на місці садна формується струп, який спочатку знаходиться на одному рівні зі здоровою шкірою, а потім починає підніматися над нею.
  3. Фаза епітелізації — може тривати від 7 до 10 днів. За цей час під скоринкою утворюється нова шкіра, після чого струп відпадає самостійно.
  4. Фаза сліду від садна — триває 10-15 днів. У цей період на шкірі можна помітити блідо-рожеву пляму на місці струпа, що відпав.

У більшості випадків садна гояться самостійно, без стороннього втручання. Однак цей процес можна полегшити і прискорити, якщо правильно надати першу допомогу і надалі використовувати рекомендовані лікарем засоби.

Невідкладна допомога і лікування

Свіже садно потрібно відразу ж промити теплою кип'яченою водою з антибактеріальним милом, після чого промокнути стерильною серветкою. Шкіру навколо рани (але не саму рану!) можна акуратно обробити розчином йоду або діамантового зеленого. Після цього садно слід на кілька годин заклеїти бактерицидним пластиром або накласти стерильну пов'язку.

В подальшому, після утворення скоринки, пов'язку або пластир краще зняти, оскільки вільний доступ повітря прискорює загоєння. З метою прискорення регенерації тканин місце садна можна змащувати спеціальними ранозагоювальними мазями або кремами, такими як Пантенол, Бепантен і т.д.

Якщо на пошкоджену шкіру потрапила земля або потерпілий раніше не був вакцинований від правця, потрібно якомога швидше звернутися до медичної установи для введення протиправцевої сироватки.