Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

symptoms.symptoms-for-title ЗАСОБИ ДЛЯ ОБРОБКИ МІКРОТРАВМ І ДРІБНИХ ПОШКОДЖЕНЬ ШКІРИ:

symptoms.symptoms-products

ЗАСОБИ ДЛЯ ОБРОБКИ МІКРОТРАВМ І ДРІБНИХ ПОШКОДЖЕНЬ ШКІРИ

Засоби для обробки мікротравм і дрібних пошкоджень шкіри

Більшість випадкових травм, що супроводжуються порушенням цілісності шкірних покривів, є інфікованими. Це означає, що до них потрапляють мікроорганізми, які  з легкістю можуть викликати розвиток запального процесу і спровокувати серйозні ускладнення. Тому всі дрібні пошкодження шкіри, включаючи невеликі подряпини і садна, повинні піддаватися спеціальній обробці з метою профілактики зараження.

Що стосується більш серйозних ушкоджень (ран, порізів, проколів), їх первинною обробкою і лікуванням повинен займатися виключно фахівець — ортопед-травматолог або лікар невідкладної допомоги.

У даній статті ми розберемося, які засоби можна використовувати для обробки мікротравм і дрібних пошкоджень шкіри — подряпин, саден і т.д. Використовуйте ці препарати лише в тому випадку, якщо впевнені, що травма несерйозна і не зачіпає інші структури крім шкіри або слизової оболонки. Якщо ж ви підозрюєте більш серйозні пошкодження, краще негайно звернутися до лікарні або викликати швидку допомогу.

Антисептики

Всі свіжі садна і подряпини потрібно в обов'язковому порядку обробляти антисептиками, щоб уникнути можливого інфікування. Робити це потрібно після того, як ранка буде очищена від бруду, промита кип'яченою водою з милом і просушена чистою марлевою серветкою.

Для первинної обробки пошкоджень можна використовувати наступні засоби.

Перекис водню

3%-й розчин перекису водню є одним з найкращих засобів для первинної обробки і промивання ран. Він володіє відмінними очисними, дезінфікуючими та навіть кровоспинними властивостями. Перекис водню надає не тільки антисептичну дію, а й видаляє з ран частинки пилу і бруду. А наносити його можна як на шкіру, так і на саму поверхню рани або садна.

Розчин йоду

Спиртовий розчин йоду має широкий спектр антибактеріальної активності і надає яскраво виражену бактерицидну дію. Однак засіб дозволяється наносити виключно на неушкоджену шкіру навколо країв рани, щоб не викликати опік м'яких тканин.

Діамантовий зелений (зеленка)

Спиртовий розчин брильянтового зеленого має помірну антисептичну і виражену підсушуючу дію. Він підходить для обробки країв свіжих ран. Наносити засіб на поверхню рани небезпечно, оскільки це може викликати опік і уповільнити загоєння.

40-70%-й етиловий спирт

Для обробки країв ранки також можна використовувати розчин етилового спирту з концентрацією від 40 до 70%. У продажу він доступний у вигляді розчинів і спиртовмісних серветок. Слід зазначити, що засіб не рекомендується до застосування в дитячому віці.

Мірамістин

0,01%-й розчин мірамістину має виражену антисептичну дію, а також прискорює загоєння ран. Засіб можна використовувати як для обробки країв, так і для промивання дрібних подряпин і саден, не побоюючись викликати опік.

Ранозагоювальні засоби

Після первинної обробки на ранку можна нанести спеціальний засіб з регенеруючою і відновлюючою дією, який прискорить процес загоєння. Для цих цілей можна використовувати такі мазі і креми, як Левомеколь, Бепантен, Бетадин, мазь Вишневського і т.д.