Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

symptoms.symptoms-for-title СПОНДИЛЬОЗ:

symptoms.symptoms-products

СПОНДИЛЬОЗ

Спондильоз

Спондильоз – це хронічне дегенеративно-дистрофічне захворювання хребта. При даній патології виникають дегенеративні процеси в передніх відділах міжхребцевих дисків, виявляються морфологічні зміни передньої поздовжньої зв'язки та розростання кісткової тканини в передніх і бічних відділах хребта.

Захворювання може призводити до зниження рухливості хребта, викликати біль, підвищену стомлюваність, провокувати розвиток інших хвороб хребта.

Причини розвитку спондильозу

Причина виникнення спондильозу – це порушення обмінних процесів у фіброзному кільці, пульпозному ядрі міжхребцевих дисків та передньої поздовжньої зв'язки хребта. В результаті розвитку дегенеративних процесів міжхребцевий диск втрачає свою еластичність, а вздовж передніх та бічних відділів хребців починають утворюватися спонділофіти, що являють собою кісткові нарости. Дані структурні зміни можуть бути первинними або виникати на тлі травм або багаторазових мікротравм.

Фактори, які можуть спровокувати розвиток спондильозу:

  • старіння,
  • неправильне навантаження на хребет,
  • наявність викривлень хребта,
  • надмірні фізичні навантаження, які, як правило, пов'язані з підняттям важких предметів,
  • захворювання, як інфекційні, так і неінфекційні.

Симптоми спондильозу

Перебіг захворювання може бути безсимптомним, в цьому випадку хвороба може виявлятися випадково при обстеженні. Або ж хвороба проявляється тупими ниючими болями в місці локалізації патології. Крім больових відчуттів виникає скутість ураженого відділу хребта, напруження м'язів спини.

Залежно від місця виникнення дегенеративних процесів розрізняють шийний, грудний, поперековий спондильоз.

  • Шийний спондильоз. Біль може локалізуватися в шиї, віддавати в руку, лопатку, потилицю. Може погіршуватися рухливість шиї, виникати обмеження при повороті голови в сторони. Також можливі дзвін у вухах, стрибання тиску.
  • Грудний спондильоз. Біль в області грудей.
  • Поперековий спондильоз. Характерні болі в області попереку. Також може виникати відчуття здерев'яніння ніг при тривалій ходьбі або іншої навантаженні.

Діагностика спондильозу

Діагностикою та лікуванням спондильозу займається вертебролог, ортопед або травматолог.

Діагностувати спондильоз можна за допомогою рентгена хребта. Це обстеження дозволяє побачити, чи присутні кісткові шпори, та наскільки зменшена відстань між хребцями.

Найбільш точну картину можна побачити, якщо зробити КТ хребта. Якщо ж необхідно переглянути також, в якому стані знаходяться м'язи, зв'язки та нервові закінчення – рекомендується МРТ діагностика.

Важливо диференціювати захворювання від таких хвороб як остеохондроз, хвороба Бехтерєва та ін. Після того як точний діагноз поставлений, підбирається лікування.

Лікування спондильозу

Основне завдання в лікуванні спондильозу – зупинити прогресування дегенеративних процесів і не допустити запалення. Для цього рекомендується лікувальна фізкультура, масажі, які дозволяють поліпшити кровообіг та зміцнити м'язовий корсет і зменшити навантаження на хребет. Однак ці методи не підходять в період загострення.

Медикаментозна терапія в гострий період включає застосування нестероїдних протизапальних препаратів (диклофенак, ібупрофен і т.ін.), анальгетики, міорелаксанти. Також застосовуються різні методи фізіотерапії, наприклад, електрофорез. Можуть призначатися хондропротектори, речовини, що підвищують еластичність хрящів.

Своєчасне звернення до лікаря дозволить зупинити дегенеративні процеси в хребті, усунути біль та відновити самопочуття.