Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Для лікування СПАСТИЧНИЙ АБДОМІНАЛЬНИЙ БІЛЬ:

Скоро тут зʼявляться потрібні товари для лікування

СПАСТИЧНИЙ АБДОМІНАЛЬНИЙ БІЛЬ

Спастичний абдомінальний біль

Болі спастичного генезу є одним з основних симптомів багатьох гастроентерологічних захворювань. Вони виникають при функціональних і органічних ураженнях органів шлунково-кишкового тракту: кишечника, шлунка, жовчного міхура і жовчовивідних шляхів. На сьогоднішній день спастичний абдомінальний біль є однією з найбільш частих причин виклику швидкої допомоги та госпіталізації в терапевтичні та хірургічні відділення.

Спастичний біль зазвичай розлитий і не має чіткої локалізації — області його сприйняття найчастіше розмиті. У більшості випадків він має нападоподібний характер. Під час чергового нападу сила больових відчуттів різко наростає, приносячи людині чимало страждань. Після цього настає плато, при якому спостерігається максимальна інтенсивність болю. Потім больові відчуття поступово слабшають і перестають турбувати людину до наступного нападу. Слід зазначити, що напади спастичних болів можуть тривати від декількох хвилин до декількох годин.

Механізм розвитку

Поява болю спастичного характеру викликана спазмом гладких м'язів органів шлунково-кишкового тракту. Спазм призводить до подразнення чутливих нервових закінчень (рецепторів), які передають сигнал про больовий стимул в центральну нервову систему. Там відбувається обробка отриманих імпульсів, що в підсумку призводить до виникнення больових відчуттів.

Спастичний біль у кишечнику

У багатьох людей спастичний біль в животі є наслідком кишкової дисфункції. Причому порушення нормальної моторики кишечника призводить не тільки до хворобливих відчуттів, але і до появи інших неприємних станів. У хворих можуть виникати функціональні запори, діареї, синдром подразненого кишечника і т.д.

Для усунення болей, викликаних спазмом тонкої або товстої кишки, зазвичай використовують препарати з групи міотропних спазмолітиків (Но-шпа, Папаверин, Магнію Сульфат). Дані засоби зменшують тонус і розслаблюють гладку мускулатуру, тим самим полегшуючи больові відчуття. Окрім спазмолітиків хворим також можуть призначати пробіотики і препарати психотропної дії. Що стосується традиційних анальгетиків (Парацетамол, Анальгін, Німесил), їх в даному випадку намагаються не використовувати.

Спазм м'язів біліарного тракту

Порушення скорочувальної активності м'язів гепатобіліарного тракту призводить до цілого ряду функціональних розладів та органічних уражень жовчного міхура і жовчних шляхів. У людей з підвищеним тонусом жовчного міхура чи сфінктера Одді розвивається дискінезія жовчовивідних шляхів, яка може супроводжуватися нападами жовчної коліки — нападоподібного болю в правому підребер'ї. При відсутності лікування дискінезія може викликати розвиток холециститу і жовчнокам'яної хвороби.

При гиперкинезии жовчного міхура і жовчовивідних шляхів хворим призначають дієту з виключенням смажених, жирних, гострих і копчених страв, алкоголю. А для полегшення болю застосовують спазмолітики і збори лікарських трав.

Спастичний біль при органічному ураженні ШКТ

При органічній патології шлунково-кишкового тракту спастичний біль з'являється вторинно і лише посилює больовий синдром, викликаний основним запальним, деструктивним чи неопластичним процесом. В таких випадках у хворих окрім болю з'являються і інші характерні симптоми, які вказують на захворювання того чи іншого органу.

Тактика лікування при таких болях безпосередньо залежить від того, чим була викликана їх появу.