Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

symptoms.symptoms-for-title РОЗТЯГНЕННЯ ЗВ'ЯЗОК:

symptoms.symptoms-products

РОЗТЯГНЕННЯ ЗВ'ЯЗОК

Розтягнення зв'язок

Розтягненням зв'язок називають поширене пошкодження сухожильно-зв'язкового апарату суглобів, яке тимчасово обмежує фізичну діяльність і рухову активність людини. Для розтягнення характерний частковий розрив окремих сполучнотканинних волокон, які формують зв'язку, при збереженні її загальної цілісності. Найчастіше це трапляється зі зв'язками м'язів ніг, коли людина поспішає, спотикається або робить несподіваний різкий рух кінцівкою. В такому випадку у потерпілого може розвиватися розтягнення не лише зв'язок, але і сухожиль, м'язів і т.д.

Розтягнення зв'язок слід відрізняти від їх перенапруження, викликаного постійними микротравмами при виконанні одноманітної монотонної роботи. При регулярному перенапруженні порушується нормальна мікроциркуляція і, як наслідок, виникають дегенеративні зміни в м'яких тканинах і сполучнотканинних елементах.

Класифікація

Залежно від тяжкості та клінічних проявів виділяють три ступеня розтягнення зв'язок:

  1. Легкий, який характеризується незначним ушкодженням кількох волокон зв'язки. Проявляється незначною болючістю в місці травми.
  2. Середній, при якому пошкоджується велика частина сполучнотканинних волокон. Супроводжується помірним болем, набряком м'яких тканин і тимчасовою втратою працездатності.
  3. Тяжкий, при якому відбувається повний розрив зв'язки. Людину при цьому турбують сильні болі з подальшим розвитком нестабільності в травмованому суглобі.

У більшості випадків існує пряма кореляція між ступенем пошкодження зв'язки і зовнішніми проявами. Чим сильніша травма, тим більш виражений біль, набряклість і порушення рухливості кінцівки у потерпілого.

Причини

Практично завжди причиною розтягнення зв'язки є її гостре травматичне ушкодження при необережних рухах або перенапруженні — надмірному навантаженні протягом тривалого періоду часу.

Найчастіше розтягнення зв'язок відбувається в таких ситуаціях:

  • при різкому гальмуванні, коли відбувається раптове вивертання стопи всередину;
  • при заняттях спортом в незручному взутті, яке підвищує ризик травм;
  • при наявності надлишкової маси тіла, яка створює додаткове навантаження на суглоби кінцівок;
  • при різких замахах і кидках, які часто виконують спортсмени;
  • при підвертанні ніг, спотиканні, падіннях або інших механічних впливах.

З розтягненням зв'язок найчастіше стикаються спортсмени, робітники фізичної праці, особи з надмірною масою тіла і люди, які ведуть активний спосіб життя та захоплюються екстремальними видами спорту.

Діагностика і лікування

Діагностикою та лікуванням розтягнень, як і будь-яких інших травм, займаються лікарі-травматологи. Як правило, вони можуть розпізнати патологію на підставі характерної клінічної картини. Однак іноді для уточнення діагнозу можуть знадобитися візуалізуючі методи дослідження, такі як КТ, МРТ, рентгенографія і т.д.

Лікування розтягнень починають з забезпечення повного спокою для травмованої кінцівки. При необхідності на ушкоджений суглоб можуть накладати тугу пов'язку. Для полегшення хворобливих відчуттів протягом першої доби після травми до місця розтягування також можуть прикладати холодні компреси. З лікарських препаратів фахівці зазвичай призначають знеболюючі та протизапальні засоби у вигляді таблеток, мазей, гелів і т.д.