Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Для лікування РАХІТ:

Скоро тут зʼявляться потрібні товари для лікування

РАХІТ

Рахіт

Рахіт – це захворювання дітей раннього і грудного віку, що розвивається на тлі нестачі вітаміну D. При рахіті виникає порушення мінерального обміну, що призводить до неправильного розвитку кісткової тканини, патологічних змін в скелеті, порушень в роботі внутрішніх органів.

Причини виникнення рахіту

Основна роль в розвитку рахіту належить вітаміну D, який регулює обмін кальцію та фосфору в організмі, впливає на формування кісткової тканини. Цей вітамін ми можемо отримувати з їжею або ж він може вироблятися в нашій шкірі під дією ультрафіолету.

В основі розвитку рахіту можуть бути наступні причини:

  • Недостатній час перебування дитини на вулиці в денний час, коли вітамін D може вироблятися в шкірі.
  • Брак вітаміну D в їжі. Рахіт може розвиватися при штучному вигодовуванні дитини неадаптованими сумішами з нестачею вітаміну D.

Крім того, є ряд чинників, що сприяють розвитку рахіту у дитини:

  • Недоношеність дитини.
  • Порушення всмоктування та транспортування кальцію і фосфору, що може бути обумовлено різними патологіями шлунково-кишкового тракту.
  • Лікування протисудомними препаратами.
  • Спадкова схильність.

Симптоми рахіту

Рахіт може призводити до таких важких ускладнень, як відставання у фізичному та розумовому розвитку, зміни в кістковій системі, які можуть залишитися на все життя у вигляді неправильної постави, деформованої грудної клітини, зміненої форми нижніх та верхніх кінцівок, звуження таза.

З огляду на такі важкі наслідки цього захворювання, слід звертати увагу на перші симптоми рахіту, вчасно починати лікування цього захворювання і усувати нестачу вітаміну D.

Перші симптоми рахіту з'являються у 2-4 місяці:

  • поверхневий сон, який часто переривається,
  • підвищується плаксивість та дратівливість дитини,
  • різка реакція на яскраве світло,
  • підвищена пітливість. Під час сну на подушці з'являється мокра пляма.

При подальшому розвитку рахіту починають випадати волосся в області потилиці, м'язи при цьому в'ялі, живіт розпластаний, довше заростає джерельце на черепі та сповільнюється процес прорізування зубів, зуби уражаються карієсом.

Далі можуть з'являтися кісткові деформації, хвороба може зачіпати внутрішні органи, у зв'язку з чим можуть виникати проноси, запори, часті відрижки їжі, з’являється біль в животі, шкіра стає блідою, збільшується печінка.

Діагностика рахіту

Для діагностування рахіту застосовуються лабораторні та інструментальні методи діагностики. Лабораторні аналізи включають дослідження крові та сечі, в яких можна помітити знижений рівень кальцію і фосфору, підвищення лужної фосфатази.

Рентгенографія дозволяє побачити характерні зміни в структурі кісткової тканини. Може також призначатися денситометрія, КТ трубчастих кісток.

Лікування рахіту

Методика лікування рахіту залежить від ступеня тяжкості захворювання. Обов'язково проводиться корекція харчування. Рекомендується перебування дитини на вулиці при денному світлі 2-3 години. Також прописується вітамін D, доза якого підбирається індивідуально в залежності від стадії захворювання. Можуть призначатися препарати кальцію та фосфору.

Крім того, дитині може призначатися масаж, лікувальна фізкультура, спеціальні ванни, лікувальні грязі.

Якщо ви запідозрили, що у вашої дитини рахіт, потрібно якомога швидше звернутися до лікаря. При вчасно розпочатому і правильно підібраному лікуванні гіповітаміноз вітаміну D швидко усувається, і серйозних наслідків для здоров'я не спостерігається. Дитина повністю одужує та розвивається абсолютно нормально.