Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

symptoms.symptoms-for-title РАК ЯЄЧОК:

symptoms.symptoms-products

РАК ЯЄЧОК

Рак яєчок

Рак яєчка – це злоякісна пухлина, яка розвивається з тканин яєчка. Пухлина, як правило, буває односторонньою. Залежно від типу раку яєчка він частіше розвивається в певному віці: у хлопчиків до 10 років, чоловіків у віці 20-40 років та після 60 років.

Сьогодні рак яєчка досить непогано лікується навіть у випадках, коли пухлина виходить за межі яєчка.

Причини виникнення раку яєчка

Рак яєчка належить до патологій, причини виникнення яких досі остаточно не з'ясовані. До чинників, що провокують розвиток патології, слід віднести:

  • Крипторхізм. Крипторхізм – це порушення, при якому у немовлят не відбувається опускання яєчок в мошонку.
  • Ряд генетичних захворювань. Підвищена ймовірність розвитку раку яєчка характерна для чоловіків з синдромом Клайнфельтера.
  • Травми мошонки.
  • Деякі ендокринні захворювання.
  • Вік. Найвища ймовірність розвитку раку яєчка у чоловіків від 25 до 40 років, хоча часто патологія розвивається і в дитячому віці.

Підвищена ймовірність розвитку раку яєчка також зберігається у чоловіків які, вже перенесли це захворювання.

Види раку яєчка

Раки яєчка поділяють на дві групи в залежності від того, з яких тканинах вони розвиваються.

  • Герміногенні новоутворення. Розвиваються з залізистих тканин. Цей тип пухлин виникає в 95% випадків. До цього типу належать семінома, злоякісна тератома, ембріональний рак і т. ін.
  • Негерміногенні пухлини. Утворюються з тканин паренхіми яєчка. До цього типу пухлин відносять сертоліому, лейдігому, саркому.

Симптоми раку яєчок

Головний симптом пухлини яєчка – ущільнення в мошонці. Воно може бути безболісним або болючим. Також може виникати біль внизу живота.

Згодом мошонка може збільшуватися і набрякати, може підвищуватися температура, погіршуватися апетит, виникати підвищена слабкість, нудота, схуднення.

Додаткові симптоми виникають, якщо з'являються метастази в різних органах та тканинах. Так метастази в середостінні можуть давати задишку, сухий кашель, якщо метастази перетискають сечоводи, можуть виникати симптоми ниркової недостатності. Якщо стискається кишківник – виникає кишкова непрохідність.

Діагностика раку яєчок

Діагностика раку яєчок зазвичай включає наступні обстеження:

  • УЗД яєчок. Показує розміри та місце розташування пухлини.
  • КТ та МРТ яєчок. Дозволяють отримати більш точну картину щодо залучення тканин.
  • Аналізи на онкомаркери.
  • Біопсія з наступним гістологічним аналізом. Дає можливість точно визначити тип пухлини. Однак при раку яєчка гістологію часто роблять вже після операції.

Для виявлення метастаз можуть застосовуватися УЗД черевної порожнини, КТ та інші діагностичні методи.

Лікування раку яєчок

Найчастіше лікування раку яєчка означає його видалення. Така операція називається радикальною орхектомією. Як правило, разом з яєчком видаляється й насіннєвий канатик. Залежно від виду раку та ступеня його поширення може знадобитися також видалення заочеревинних лімфовузлів.

В разі лікування семіномних пухлин додатково може призначатися променева терапія. Пізні стадії семіномних пухлин, а також несеміномні пухлини лікують із застосуванням хімієтерапії. Після операції зазвичай призначається кілька курсів препаратів, що пригнічують ракові клітини.

При деяких формах раку яєчка досить ефективною є застосування гормональної терапії. Крім того, на сьогодні при лікуванні раку яєчка окрім звичайної хіміотерапії застосовується так звана цільова терапія (таргетна терапія), при якій препарати впливають переважно на ракові клітини, при цьому негативний вплив на здорові тканини помітно знижений.