Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Для лікування ПРОСТИЙ НЕТОКСИЧНИЙ ЗОБ:

Скоро тут зʼявляться потрібні товари для лікування

ПРОСТИЙ НЕТОКСИЧНИЙ ЗОБ

Простий нетоксичний зоб

Простим нетоксичним зобом називають збільшення щитовидної залози без супутнього порушення її роботи (гіпертиреозу або гіпотиреозу). У хворих з даною патологією щитовидка перебуває в стані еутиреозу — нормального функціонального стану. При цьому рівні тиреотропного (ТТГ) і тиреоїдних (Т3 і Т4) гормонів знаходяться в межах норми.

Під час ультразвукового дослідження у пацієнтів з зобом виявляють збільшення об’єму щитовидної залози (понад 18 мл — у жінок, понад 25 мл — у чоловіків) без порушення її ехоструктури.

Причини

У більшості випадків причиною простого нетоксичного зобу є йододефіцит — нестача йоду в організмі, пов'язана з його недостатнім надходженням з споживаною їжею. Через це щитовидна залоза, яка використовує йод для побудови тиреоїдних гормонів, збільшується в розмірах у спробі компенсувати нестачу. Зоб, викликаний дефіцитом йоду в раціоні, також називають ендемічним. З проблемою стикаються жителі багатьох країн світу.

Набагато рідше причиною зобу виступають інші чинники:

  • вживання великої кількості певних продуктів харчування (цвітної капусти, броколі, маніоки);
  • прийом деяких лікарських препаратів (аміодарону, літієвих засобів);
  • тимчасова зміна гормонального фону під час статевого дозрівання, вагітності, менопаузи.

Іноді зоб може виступати одним із симптомів інших, більш серйозних захворювань. У такому випадку крім збільшення щитовидної залози у людини з'являються і інші симптоми, які вказують на патологію (болі в області шиї, ознаки тиреотоксикозу або гіпотиреозу і т.д.).

Симптоми

При відсутності супутніх захворювань зоб проявляється безболісним збільшенням щитовидної залози. Хворі часто відзначають видиму припухлість в області шиї, при цьому будь-які інші симптоми у них відсутні. У рідкісних випадках, при здавленні зобом розташованих поруч тканин, у людини може з'являтися кашель, осиплість голосу, труднощі при диханні або ковтанні.

Болючість в області розташування щитовидної залози зазвичай вказує на її запалення або інші небезпечні стани. При появі цього симптому слід якомога швидше звернутися до фахівця і пройти повноцінне обстеження.

Діагностика

Пацієнтам з зобом обов'язково роблять ультразвукове дослідження (УЗД) щитовидної залози. Воно дозволяє виявити зміни ехогенності тканин і вузли, які можуть бути одним з перших ознак злоякісних новоутворень. УЗД роблять в цілях перестороги, щоб виключити рак та інші серйозні захворювання.

Крім УЗД хворим проводять лабораторні дослідження — визначення рівнів тиреотропного гормону (ТТГ), тироксину (Т4) і трийодтироніну (Т3). При простому нетоксичному зобі гормональних змін в організмі бути не повинно. Їх наявність може говорити про тиреотоксикоз, гіпотиреоз або інші порушеннях функцій щитовидної залози.

Лікування

Тактика лікування зоба може відрізнятися в залежності від причини його розвитку, стадії і тяжкості хвороби. Якщо причиною збільшення щитовидної залози став йододефіцит, його усувають шляхом включення йоду в раціон. Найчастіше мікроелемент додають в сіль. У важких випадках для лікування ендемічного зобу також використовують добавки, що містять великі дози йоду (зокрема, йодоване масло для прийому всередину).

Молодим людям при зобі часто призначають помірні дози L-тироксину. Гормон блокує утворення ТТГ, що, в свою чергу, зменшує стимуляцію щитовидної залози і перешкоджає її подальшій гіпертрофії.

Важкий зоб можуть лікувати хірургічним шляхом або за допомогою радіойодтерапією.