star_on

Для лікування ПРОФІЛАКТИКА ЗАХВОРЮВАНЬ ЩИТОВИДНОЇ ЗАЛОЗИ:

Скоро тут зʼявляться потрібні товари для лікування

ПРОФІЛАКТИКА ЗАХВОРЮВАНЬ ЩИТОВИДНОЇ ЗАЛОЗИ

Втомилися від неприємних симптомів?

Профілактика захворювань щитовидної залози

Різні хвороби щитовидної залози є однією з серйозних проблем сучасності. Згідно зі статистичними даними, сьогодні близько 10-30% людей в різних регіонах і країнах світу страждають зобом — безсимптомним збільшенням розміру щитовидки. А у 2-8% осіб старше 60 років є гіпотиреоз — зниження функціональної активності щитовидної залози.

Тому профілактика захворювань даного органу на сьогоднішній день надзвичайно актуальна. Давайте подивимося, які профілактичні заходи є ефективними і дійсно дадуть потрібний результат.

Компенсація дефіциту йоду

Нестача йоду в споживаній їжі є одним з найвагоміших чинників, що провокують розвиток захворювань щитовидної залози. У свою чергу, заповнення йододефіциту дозволяє зберегти здоров'я і захиститися від багатьох хвороб.

Поповнити запаси йоду в організмі допомагає вживання наступних продуктів:

  • йодована сіль — звичайна сіль, в яку перед розфасовкою додають йодат калію;
  • йодований хліб — готується шляхом додавання йоду в борошно перед приготуванням тіста (при його виготовленні враховують той факт, що під час випікання значна частина йоду випаровується);
  • натуральні продукти харчування з високим вмістом йоду (морські водорості, риба, морепродукти і т.д.).

При яскраво вираженому йододефіциті, який не вдається компенсувати за допомогою правильного харчування, людині можуть призначати препарати йоду. У клінічній практиці найчастіше застосовуються такі засоби як Йод Актив, Йодомарин, Йодбаланс. Вони є відмінними джерелами йоду в умовах його дефіциту, завдяки чому створюють оптимальні умови для нормальної роботи щитовидної залози. Застосування даних засобів допомагає попередити розвиток зоба і багатьох інших небажаних хвороб.

Правильне харчування

Для збереження здоров'я щитовидної залози потрібно вживати достатню кількість продуктів з високим вмістом йоду. За даними Всесвітньої Організації Охорони здоров'я, дорослим чоловікам і жінкам в добу потрібно 150 мкг йоду, дітям — 50 мкг, а вагітним і годуючим мамам — цілих 200 мкг.

Для забезпечення організму йодом слід їсти такі продукти:

  • морська капуста;
  • риб'ячий жир;
  • морська риба;
  • мідії;
  • кальмари;
  • креветки;
  • гречана крупа;
  • пшенична крупа;
  • спаржа;
  • шпинат;
  • яйця;
  • м'ясо;
  • молоко;
  • кисломолочні продукти.

При цьому з раціону слід виключити шкідливі продукти, що негативно впливають на роботу щитовидної залози. До них відносяться: алкоголь, солодощі і здобна випічка, прянощі і маринади, копченості, жирне м'ясо, консерви, ковбасні вироби і т.д.

Неспецифічна профілактика

Знизити ризик розвитку хвороб щитовидки також допоможе правильний режим і підтримання здорового способу життя. Щоб захистити себе, намагайтеся висипатися, відпочивати і якомога більше часу проводити на свіжому повітрі. Обов'язково ліквідуйте дефіцит рухової активності — ходіть пішки, займайтеся спортом і активними видами відпочинку. А ще старайтесь уникати стресів і навчіться протистояти психоемоційним навантаженням —  вони є одним з найсильніших провокаторів захворювань щитовидної залози.