Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

symptoms.symptoms-for-title ПРОФІЛАКТИКА ІНФІКУВАННЯ СВІЖИХ ПОВЕРХНЕВИХ РАН:

symptoms.symptoms-products

ПРОФІЛАКТИКА ІНФІКУВАННЯ СВІЖИХ ПОВЕРХНЕВИХ РАН

Профілактика інфікування свіжих поверхневих ран

У будь-яку, навіть найменшу, випадкову рану можуть проникати шкідливі бактерії, віруси і грибки. В разі недостатньої обробки вони починають активно розмножуватися і викликати розвиток інфекційного процесу. У такому випадку навіть невелика подряпина або садно може запалюватися і нагноюватися, що може призводити до тяжких ускладнень, аж до сепсису.

Тому будь-які рани, включаючи незначні травми з порушенням цілісності шкірних покривів, потрібно правильно обробляти і захищати від інфікування. Давайте розберемося, як це слід робити.

Первинна обробка ран

В першу чергу потрібно запам'ятати, що обробляти в домашніх умовах можна лише невеликі садна і подряпини, що зачіпають тільки поверхневі шари шкіри. Якщо ж рана більш глибока, її обробкою повинен займатися виключно фахівець — фельдшер або лікар невідкладної допомоги. Причому за спеціалізованою допомогою слід звертатися навіть в тому випадку, якщо пошкодження здається невеликим і несерйозним.

Дрібні подряпини і садна спочатку потрібно очистити від бруду і сміття, після чого промити охолодженою кип'яченою водою з милом (для цих цілей можна використовувати звичайне дитяче, антибактеріальне або рідке туалетне мило).

Потім ранку потрібно обов'язково обробити антисептиком — це допоможе уникнути її інфікування і запалення. Слід зазначити, що антибіотики в цьому випадку використовувати недоцільно, оскільки вони впливають лише на антибактеріальну флору, а в рану можуть також потрапити грибки, найпростіші і т.д.

Для обробки країв шкіри навколо рани можна використовувати такі засоби:

  • розчин брильянтового зеленого (зеленка);
  • спиртовий розчин йоду;
  • фукорцин;
  • етиловий спирт з концентрацією від 40 до 70%.

Для промивання саден і подряпин можна використовувати 3% перекис водню, слабкий розчин перманганату калію або фурациліну. Цими засобами можна обробляти не тільки краї ран, а й саму поверхню рани, не побоюючись викликати хімічний опік тканин.

Промивання ран

Подальших промивань зазвичай потребують поверхневі рани, на які були накладені шви або які гояться первинним натягом. Їх первинну обробку проводить фахівець, а все інше — сама людина, вже в домашніх умовах. Для промивання таких поранень слід використовувати виключно ті засоби, які призначив лікар. Більшість фахівців рекомендує пацієнтам розчин фурациліну або перманганату калію.

Що стосується дрібних подряпин і саден, вони швидко покриваються скоринкою і гояться самостійно, тому не потребують подальших повторних обробок.

Профілактика правця

У тому випадку, якщо рана досить глибока або в неї потрапила земля, а потерпілий раніше не був щеплений від правця, йому потрібно негайно звернутися до лікарні для введення правцевого анатоксину. Своєчасне проведення необхідних заходів допоможе уникнути не тільки інфікування рани, але й інших, більш серйозних наслідків.