Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

symptoms.symptoms-for-title ПРОФІЛАКТИКА ГРИПУ :

symptoms.symptoms-products

ПРОФІЛАКТИКА ГРИПУ

Профілактика грипу

Грип – це одне з найпоширеніших вірусних захворювань, що передаються повітряно-крапельним шляхом. Грип може протікати легко, але часто проходить з досить сильними симптомами: високою температурою, ломотою, нежитю, кашлем, головним болем. Крім того, грип небезпечний високою ймовірністю виникнення ускладнень, таких як запалення легенів, міокардит, перикардит, хвороби нирок, хвороби нервової системи.

Своєчасна профілактика грипу допоможе уникнути хвороби або буде сприяти тому, щоб ви могли перенести хворобу в легкій формі.

Хто перебуває в групі ризику

Хвороба особливо важко переноситься особами з ослабленим імунітетом та наявними проблемами зі здоров'ям.

І навіть якщо ви зазвичай досить легко переносите грип, ви можете заразити їм людину зі свого оточення, для якого грип становить серйозну небезпеку для здоров'я.

До групи ризику тяжкого перебігу та ускладнення грипу відносять:

  • літніх людей,
  • дітей до 2 років,
  • вагітних жінок,
  • людей з хронічними обструктивними захворюваннями легень та бронхіальною астмою,
  • людей з цукровим діабетом,
  • тих, у кого присутні серцево-судинні захворювання,
  • людей з різними формами імунодефіциту.

Як себе вести, якщо ви запідозрили у себе грип

У разі захворювання на грип ваша правильна поведінка допоможе не поширювати вірус грипу далі. При підозрі на грип потрібно:

  • Зв'язатися телефоном зі своїм лікарем або викликати його додому. Не слід йти в поліклініку.
  • По можливості дистанціюватися від своїх домашніх. Кращим варіантом буде перебування в окремій кімнаті.
  • Не наближатися до здорових людей на відстань ближче одного метра. Носити марлеву пов'язку або маску, що також допоможе уникнути зараження інших.
  • Під час чхання та кашлю закривати рот носовою хусткою або кашляти і чхати в лікоть.

Види профілактики грипу

Особиста гігієна. Вірус грипу передається повітряно-крапельним шляхом. Хвора людина при чханні або кашлі поширює крапельки, що містять вірус. Потім ці крапельки може вдихнути здорова людина, що може привести до зараження. Також краплі з вірусом потрапляють на поверхні будь-яких предметів, торкаючись яких, а потім торкаючись до очей, носа, рота, здорова людина може заразитися грипом. Для того, щоб уникнути цього, треба застосовувати правила особистої гігієни.

Ретельно мийте руки з милом теплою водою. Намагайтеся в сезон грипу уникати місць скупчення людей, дотримуватися дистанції з іншими людьми не менше 1 метра. Носіть в людних місцях маску.

Провітрюйте приміщення, в якому перебуваєте.

Вакцинація. Це найкращий спосіб профілактики великої кількості інфекційних хвороб, в тому числі і грипу. Застосування вакцини допоможе вам не захворіти в сезон або ж перехворіти в легкій формі і без ускладнень.

Особливо актуальним є питання вакцинації від сезонного грипу людей, що входять до груп ризику ускладнень при грипі. Також вакцинуватися краще людям, робота яких пов'язана зі спілкуванням з великою кількістю людей і лікарям.

Як правило, в період осінь-весна «курсує» кілька вірусів грипу одночасно. Сучасні вакцини від грипу створюються щорічно з урахуванням актуальних штамів, які найбільш поширені, і часто мають захист від декількох різновидів одночасно.

Нормалізація роботи імунної системи. Тяжкість захворювання на грип залежить від поточного стану імунної системи людини.

Для профілактики грипу важливо повноцінно харчуватися, вживати достатньо білків, овочів, фруктів. Якщо ви відчуваєте втому, млявість, можливо, вам не вистачає якихось вітамінів або мікроелементів. Проконсультуйтеся з лікарем та оберіть собі вітаміни – в аптеках зараз пропонуються різні вітамінні комплекси. Також нормалізувати роботу імунної системи можуть допомогти фітопрепарати. Намагайтеся висипатися, дотримуватися режиму дня та знаходити час для фізичних навантажень – це теж сприятиме нормалізації роботи імунної системи.

Застосовуйте всі можливі способи профілактики, щоб захиститися від грипу.