Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

symptoms.symptoms-for-title ПРОФІЛАКТИКА ГЕПАТИТІВ:

symptoms.symptoms-products

ПРОФІЛАКТИКА ГЕПАТИТІВ

Профілактика гепатитів

Вірусні гепатити– група інфекційних хвороб, що призводять до запалення печінки. На сьогодні відомо досить багато вірусів, що викликають гепатит, всі вони можуть нести серйозну загрозу здоров'ю людини. Залежно від вірусу розрізняють гепатит А, гепатит В, гепатит С, гепатит D, гепатит Е, гепатит F та ін.

За типом інфікування виділяють парентеральні та ентеральні віруси гепатиту. До ентеральних відносяться, наприклад, гепатити А, Е. Парентеральні - гепатити В і С.

Ентеральні гепатити

Ентеральні або «харчові» гепатити припускають фекально-оральний механізм передачі. Зараження такими вірусами відбувається через брудні продукти, брудну воду, брудні руки та предмети побуту. Такі захворювання називають «хворобами немитих рук». Вірус потрапляє в організм через рот, проходить по травному тракту. Потім в кишківнику вірус всмоктується в кров і таким чином досягає печінки, де починає швидко розмножуватися, вражаючи тканини печінки. В результаті з'являються характерні симптоми: пожовтіння шкіри та очей, потемніння сечі, нудота, блювота, болі в області живота.

Гепатити обов'язково потребують лікування, але в більшості випадків добре піддаються терапії. Тому при появі перших ознак хвороби потрібно відразу ж звертатися до лікарів.

Профілактика гепатитів А та Е

Для профілактики ентеральних гепатитів потрібно звертати увагу на гігієнічні правила:

  • Не питине кип'ячену воду,
  • Ретельно мити руки перед їдою,
  • Ретельно мити овочі та фрукти перед їдою,
  • Дотримуватись чистоти в приміщенні,
  • Не користуватися чужими предметами особистої гігієни.
  • Не купатися в сумнівних водоймах та місцях з дуже великим скупченням людей.

Парентеральні гепатити

Парентеральними називають інфекції, зараження якими відбувається через кров. Досить попадання зовсім невеликої кількості інфікованої крові, у вашу кров, щоб заразитися гепатитом В або С. Зараження може відбуватися під час татуажу, манікюру, проколювання вух, якщо інструменти нестерильні і до вас їх застосовували для роботи з інфікованою людиною. Також можна заразитися під час медичних процедур, стоматологічних маніпуляцій, переливання крові. Ще один шлях інфікування– зараження дитини від матері під час пологів.

Зараження статевим шляхом теж ймовірно. Для гепатиту В це досить поширений шлях зараження, але для гепатиту С ймовірність такого зараження дуже мала.

Цими видами вірусного гепатиту можна заразитися при обіймах, поцілунках, використанні загальних побутових предметів.

Вірусні гепатити В та С дуже небезпечні. Симптомами цих захворювань можуть бути загальна підвищена стомлюваність, слабкість, розлади травлення. Люди часто не звертають уваги на такі неспецифічні прояви, не припускаючи, що це може бути вірус. Більш того, досить часто інфікування не призводить до появи будь-якої симптоматики, і хвороба непомітно переходить в хронічну форму, з часом призводячи до цирозу і раку печінки.

Профілактика гепатитів В та С

Для профілактики парентеральних інфекцій необхідно:

  • Уникати безладних статевих зв'язків. Використовувати презерватив під час статевого акту з неперевіреними партнерами.
  • Ретельно вибирати, дезробити манікюр, татуаж, лікувати зуби.
  • Не дозволяти будь-кому користуватися вашими манікюрними ножицями, зубною щіткою, бритвами.

Ефективним методом профілактики гепатиту В є вакцинація. Для гепатиту С вакцини на цей час знаходяться в стадії розробки.