Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Для лікування МИНУЩІ ПОРУШЕННЯ МОЗКОВОГО КРОВООБІГУ:

Скоро тут зʼявляться потрібні товари для лікування

МИНУЩІ ПОРУШЕННЯ МОЗКОВОГО КРОВООБІГУ

Минущі порушення мозкового кровообігу

Минущі порушення мозкового кровообігу (МПМК) – це різке короткочасне погіршення кровопостачання головного мозку, яке триває не більше 24 годин.

Головний мозок – це один з найважливіших органів, який відповідає за нормальне функціонування інших органів, з його допомогою здійснюються розумові процеси, й особливості його будови лежать в основі особистісних характеристик людини. Цей орган вимагає постійного припливу крові та порушення його кровообігу можуть привести не тільки до зниження якості життя, а й до розвитку серйозних патологій, які в деяких випадках загрожують смертю.

Причини розвитку минущого порушення мозкового кровообігу

Минуще порушення мозкового кровообігу спостерігається при погіршенні кровотоку по артеріях, які постачають кров у головний мозок. Найчастіше це відбувається при:

  • гіпертонії,
  • атеросклерозі артерій, що постачають мозок кров'ю,
  • при надмірній звивистості судин та інших пороках судин,
  • васкулітах.

Найчастіше минущі порушення мозкового кровообігу виникають на тлі емболії, коли тромб або атеросклеротична бляшка повністю або частково перекриває церебральну посудину та перешкоджає нормальному кровопостачанню мозку.

Якщо це відносно невелика судина, то завдяки густій, добре розгалуженій системі артеріальних судин, кровотік швидко перерозподіляється по альтернативних обхідних шляхах. І протягом 24 годин кровопостачання ділянки мозку, які недоотримають поживні речовини, відновлюється. Якщо ж цього не відбувається, то розвивається ішемічний інсульт - небезпечний стан, що вимагає термінової медичної допомоги.

Симптоми минущого порушення мозкового кровообігу

Для МПМК характерні симптоми, які яскраво проявляються:

  • головний біль,
  • запаморочення,
  • нудота (може бути також блювота),
  • загальна слабкість, тремтіння в тілі,
  • підвищена пітливість.

Може відбуватися втрата свідомості, порушуватися «різкість» зору. Також можуть бути присутніми додаткові симптоми, які відрізняються в залежності від того, в яких конкретно судинах відбулися гемодинамічні порушення.

Можуть з'явитися шум у вухах, нестійкість ходи, парези, двоїння в очах, зниження зору та інша симптоматика.

Напад може тривати від декількох хвилин до декількох годин. Але в деяких випадках симптоматика може залишатися до доби. Особливу небезпеку становлять напади МПМК, що повторюються, тому що вони підвищують ймовірність розвитку інсульту.

Розрізняють декілька видів минущого порушення церебрального кровообігу: транзиторні ішемічні атаки, церебральний гіпертонічний криз та інші більш рідкісні види судинних порушень.

Діагностика та лікування минущого порушення мозкового кровообігу

Поставити діагноз МПМК на основі фіксування характерної симптоматики можуть сімейний лікар або лікар швидкої допомоги. Якщо ж пацієнт приходить на прийом до невролога, то, як правило, це відбувається вже після нападу.

Після перенесеного МПМК обов'язково потрібні додаткові дослідження. Зазвичай призначаються обстеження, що включають УЗД судин головного мозку та шиї, ангіографію судин голови та шиї, біохімічний аналіз крові і т.ін.

Може знадобитися консультація кардіолога, офтальмолога, судинного хірурга та інших лікарів.

Головне завдання в лікуванні минущого порушення церебрального кровообігу – відновити кровотік та не допустити виникнення ішемічного інсульту. Застосовуються препарати, які нормалізують тиск, засоби, що сприяють розрідженню крові, нейрометаболіти, а також інші препарати, які підбирає лікар залежно від стану.

Залежно від тяжкості стану лікування може проводитися в стаціонарі або в домашніх умовах.

У деяких випадках потрібне хірургічне втручання, в ході якого роблять стентування або протезування пошкоджених артерій.