Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Для лікування ВТРАТА АПЕТИТУ:

Скоро тут зʼявляться потрібні товари для лікування

ВТРАТА АПЕТИТУ

Втрата апетиту

Нормальний апетит – це один з показників хорошого здоров'я. Однак у всіх нас періодично виникає стан, коли апетит погіршується або на якийсь час зникає зовсім. У разі, якщо апетит пропав ненадовго, а потім відновився, турбуватися нема чого. Якщо ж апетит значно знизився або зовсім пропав на тривалий час, потрібно пройти обстеження та знайти причину, тому що це може свідчити про наявність ряду серйозних захворювань.

Причини втрати апетиту

Викликати зниження або втрату апетиту можуть ряд причин. Серед найпоширеніших:

  • Інфекційні захворювання. Апетит може знизитися внаслідок таких захворювань, як грип, інфекційні захворювання нирок, ВІЛ, запалення легенів та ін.
  • Хвороби шлунково-кишкового тракту. До тривалого зниження апетиту найчастіше призводять захворювання шлунково-кишкового тракту: гастродуоденіт, хвороба Крона, синдром подразненого кишківника, целіакія, коліт, панкреатит.
  • Хвороби печінки та жовчовивідних шляхів (цироз, дискінезія жовчовивідних шляхів), деякі захворювання серцево-судинної системи, серцева недостатність також погіршують апетит.
  • Ендокринні захворювання. Такі захворювання, як гіпотиреоз, цукровий діабет, недостатність надниркових залоз можуть негативно впливати на апетит.
  • Автоімунні захворювання. Апетит знижується при ревматоїдному артриті, склеродермії.
  • Вагітність. Відчуття голоду може пропадати внаслідок гормональних перебудов та токсикозу.
  • Ракові пухлини. Зниженню апетиту можуть сприяти рак шлунку та товстої кишки, рак крові і інші онкологічні захворювання.
  • Вживання ряду медикаментів. Знижують апетит антибіотики, препарати, за допомогою яких проводять хімієтерапію, наркотичні препарати та ін.
  • Розлади психіки та деменція. Відчуття голоду може знижуватися при депресії, шизофренії, нервової анорексії та хвороби Альцгеймера.
  • Сильний стрес. Сильний стрес може призводити до втрати апетиту, хоча можлива й інша реакція – заїдання стресів надмірною кількістю їжі.
  • Порушення харчового раціону. Вживання солодких напоїв в перервах між їжею, вживання занадто жирної їжі також може сприяти зниженню апетиту.

Як нормалізувати апетит

В першу чергу потрібно зрозуміти, що саме провокує погіршення або втрату апетиту. Якщо причиною є неправильне харчування та спосіб життя, то достатньо оздоровити своє меню, правильно планувати вживання їжі, висипатися, знизити рівень стресу, щоб апетит прийшов в норму.

Якщо зниження апетиту викликано стресовою ситуацією, можливо вам допоможуть заспокійливі препарати.

Якщо порушення апетиту пов'язані з нестачею вітамінів та мікроелементів, вам допоможе вживання полівітамінів. Однак призначати собі вітаміни самостійно не варто. Щоб правильно підібрати вітамінний комплекс, зверніться за допомогою до лікаря.

При вагітності про втрату апетиту потрібно розповісти своєму лікарю, він порадить, що робити в цьому випадку і як нормалізувати самопочуття.

При підозрі, що проблеми з апетитом пов'язані з якимись патологіями, необхідно пройти обстеження та з'ясувати причини. Якщо виявлені захворювання: шлунково-кишкового тракту, серця, ендокринної системи тощо, то для відновлення нормального апетиту необхідно в першу чергу лікувати ці хвороби. Підбирати препарати для апетиту в цьому випадку обов'язково повинен лікар.

Діагностика захворювань, що викликають втрату апетиту, може включати лабораторні аналізи крові і сечі, УЗД органів черевної порожнини, гастроскопію, колоноскопію, КТ, МРТ різних органів в залежності від того, наявність якого захворювання підозрює лікар.

До якого лікаря звернутися, якщо пропав апетит? Вам може знадобитися допомога: терапевта, гастроентеролога, ендокринолога, онколога, психотерапевта. Своєчасне звернення до лікаря допоможе з'ясувати причини погіршення самопочуття та швидко повернути нормальний апетит.