Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Для лікування ПІДГОТОВКА КИШКІВНИКА ДО ДОСЛІДЖЕННЯ:

Скоро тут зʼявляться потрібні товари для лікування

ПІДГОТОВКА КИШКІВНИКА ДО ДОСЛІДЖЕННЯ

Підготовка кишківника до дослідження

Захворювання кишківника досить поширені. Для їх діагностики застосовується ряд досліджень, за допомогою яких вдається візуалізувати стан кишківника, виявити області запалення, ерозії, виразки, помітити свищі, новоутворення, аномалії в будові.

Підготовка кишківника до дослідження– важливий етап, від якого залежить, наскільки коректним та результативним буде обстеження. Чим точніше інформацію ви отримаєте, тим легше буде підібрати правильне лікування, яке дасть результати.

Методи дослідження кишківника

Для діагностики захворювань кишківника використовується ряд інструментальних методів:

  • Колоноскопія. Це ендоскопічне дослідження товстої кишки. Обстеження проводять за допомогою ендоскопа, оснащеного відеокамерою, який вводиться в задній прохід та просувається по кишківнику. При цьому лікар може розглянути стан стінок кишківника, а при необхідності й взяти зразок тканин.
  • Ректороманоскопія. Процедура подібна до колоноскопії, але ендоскоп вводять на 25-30 см глибше, що дозволяє розглянути сигмовидну кишку.
  • Іригоскопія. Рентгенологічний метод дослідження товстого кишківника. Перед дослідженням в кишківник через пряму кишку вводиться контрастна речовина, після чого робляться знімки.
  • КТ кишківника або віртуальна колоноскопія. Високоточний рентгенологічний метод, який дозволяє створити 3D зображення кишківника з високим ступенем деталізації. Може проводитися без контрасту або з контрастом.
  • Капсульна ендоскопія. Це обстеження тонкого кишківника проводитися за допомогою спеціальної капсули з відеокамерою. Пристрій спочатку треба проковтнути після чого він проходить через всю ШКТ та виходить через задній прохід. Поки він рухається по кишківнику - записує і передає візуальну інформацію про стан стінок кишківника.

Який з методів діагностики вибрати, повинен вирішити лікар з урахуванням симптомів, припущень щодо діагнозу, особливостей стану здоров’я.

Підготовка кишківника до дослідження

Підготовка кишківника може відрізнятися в залежності від конкретного типу обстеження, але основні аспекти є загальними для будь-яких діагностичних методів, що застосовуються для дослідження кишківника.

Перший етап підготовки кишківника до дослідження починається за кілька днів до процедури. Це щадна дієта, на яку потрібно перейти за 2-3 дні до дослідження. З меню виключаються продукти, багаті на клітковину (свіжі овочі, фрукти, зелень, чорний хліб), бобові, горіхи, гриби, морські водорості, молоко та інші продукти, які можуть викликати здуття.

Рекомендується вживати кашоподібні страви, супи. Можна їсти нежирне відварене м'ясо, рибу, кисломолочні продукти, білий хліб.

Напередодні дослідження треба вживати тільки легкий сніданок та обід. На вечерю допустимо тільки вживання чаю, води. В день процедури вранці також можна пити чай та мінеральну воду.

Також за три дні до дослідження необхідно припинити вживання ряду препаратів (препарати заліза, активоване вугілля, ліки, що впливають на згортання крові).

Другий важливий етап – перед проведенням обстеження проводиться спорожнення кишківника. Це можна робити за допомогою очищувальних клізм або за допомогою вживання спеціальних препаратів.

Клізми необхідно ставити: дві ввечері напередодні дослідження з проміжком в годину, і дві вранці, також з проміжком в годину.

Вживання спеціальних препаратів – більш проста і зручна процедура. Сьогодні досить багато подібних засобів, які можуть забезпечити якісне очищення кишківника перед обстеженням.

Зазвичай частину дози препарату приймають ввечері, а частину вранці в день дослідження. Але кожен з них має особливості застосування, тому потрібно уважно читати інструкцію до лікарського засобу та проконсультуватися з лікарем або фахівцем з діагностики щодо нюансів вживання того чи іншого препарату.

Дуже важливо правильно провести підготовку кишківника, тому що від цього залежить якість обстеження. Чим відповідальніше буде ваше відношення до процесу підготовки, тим інформативніше буде обстеження, а значить – правильніше підібрано лікування.