Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Для лікування ПАРОКСИЗМАЛЬНА ТАХІКАРДІЯ:

Скоро тут зʼявляться потрібні товари для лікування

ПАРОКСИЗМАЛЬНА ТАХІКАРДІЯ

Пароксизмальна тахікардія

Пароксизмальна тахікардія – це різновид аритмії, при якій спостерігається наступоподібне почастішання серцевих скорочень (пароксизм). Частота серцевого ритму в момент нападу досягає 140-250 ударів за хвилину. Тривалість нападу може бути різною від декількох хвилин до декількох діб.

Іноді пароксизмальна тахікардія може проходити самостійно, але частіше для зняття нападу потрібна термінова медична допомога.

Види пароксизмальної тахікардії

Виділяють кілька форм даної патології:

  • Надшлуночкову пароксизмальну тахікардію. Найбільш поширена форма захворювання.
  • Шлуночкову пароксизмальну тахікардію. Більш небезпечна форма, яка зазвичай з'являється на тлі захворювань серця і може переростати в фібриляцію шлуночків.

Причини виникнення пароксизмальної тахікардії

Безпосередня причина виникнення пароксизмальної тахікардії – наявність ектопічних імпульсів, які «змушують» серце битися в прискореному ритмі. Найчастіше це пов'язано з наявністю додаткових провідних шляхів в серці. Також провокувати напади може надмірна активація симпатичного відділу нервової системи, запальні, склеротичні зміни в серці.

Імовірність розвитку пароксизмальної тахікардії збільшується при ішемічній хворобі серця, міокардитах, кардіосклерозі, різних вадах серця.

Симптоми пароксизмальної тахікардії

Основний симптом пароксизмальної тахікардії – різке наступоподібне збільшення серцевого ритму й таке ж різке його припинення. Зазвичай людина відчуває початок нападу як поштовх в серце. Після чого відчувається, що серце починає битися набагато частіше (140-250 ударів за хвилину).

Додатково можуть виникати:

  • запаморочення,
  • пітливість,
  • слабкість,
  • відчуття тиску в області серця.

Також напад пароксизмальної тахікардії може супроводжуватися нудотою, метеоризмом. При тривалому приступі може виникати непритомність, падати тиск.

Ускладнення пароксизмальної тахікардії

Під час пароксизмальної тахікардії кровопостачання серця значно погіршується, що може викликати ішемію серця та спровокувати інфаркт.

Якщо не зняти напад пароксизмальної тахікардії, він може перерости в мерехтіння шлуночків, може розвинутися гостра серцева недостатність, набряк легенів.

Часті напади пароксизмальної тахікардії призводять до хронічної серцевої недостатності, можуть стати причиною зупинки серця.

Діагностика пароксизмальної тахікардії

Для діагностики пароксизмальної тахікардії зазвичай призначають добове моніторування серця, коли фіксується робота серця протягом дня і ночі. Також робляться вимірювання ЕКГ під час навантажувальних тестів. Стандартне ЕКГ зазвичай виявляється неінформативним, тому що в момент, коли немає нападу, воно зазвичай не демонструє відхилень.

У деяких випадках може призначатися тест ЧСЕС серця.

Для того, щоб виявити причини виникнення пароксизмальної тахікардії та знайти супутні захворювання, можуть проводитися УЗД серця, МРТ або КТ серця.

Лікування пароксизмальної тахікардії

Лікування пароксизмальної тахікардії підбирається в залежності від форми хвороби, частоти нападів, супутніх хвороб серця.

Під час нападу потрібна термінова медична допомога, хворого можуть негайно госпіталізувати. Або ж при сприятливих умовах напад можуть зняти дома медичні працівники швидкої допомоги. Для цього в вену вводиться спеціальні антиаритмічні ліки. Якщо напад тривалий час не знімається, може застосовуватися електроімпульсна терапія.

У деяких випадках напад може проходити після того, як пацієнт проведе вагусні маневри (натискання на очні яблука, різкий видих з закритим носом і ротом, напруження та ін.).

Після купірування нападу кардіолог підбирає лікування. Можуть призначатися антиаритмічні препарати, бета-блокатори та інші лікарські засоби. У деяких випадках рекомендується хірургічне лікування.