Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Для лікування ПАХВИННА ГРИЖА:

Скоро тут зʼявляться потрібні товари для лікування

ПАХВИННА ГРИЖА

Пахвинна грижа

Пахвинна грижа - це випинання очеревини або органів черевної порожнини в порожнину пахвинного каналу, яке виглядає як пухлиноподібне утворення в паху. Пахвинна грижа може доставляти дискомфорт при ходьбі і викликати болісні відчуття. Це найпоширеніший різновид гриж живота (75-80% від усіх гриж живота). Патологія зустрічається частіше у чоловіків, що пов’язано з анатомічними особливостями пахового каналу.

Лікування пахової грижі проводиться після огляду хірургом та діагностики, і полягає у проведенні оперативного втручання.

Причини виникнення пахвинної грижі

Пахвинна грижа може бути як вродженою, так і набутою. Вроджена форма патології може виникнути при опущенні яєчка у хлопчиків або яєчника у дівчаток, що може призводити до зміщення органів черевної порожнини.

Придбана пахова грижа розвивається внаслідок або ослаблення м'язів і сухожиль в області пахового каналу або внаслідок хірургічних втручань, що відбувалися в цій зоні. Сприяти розвитку пахвинної грижі можуть:

  • хронічний кашель,
  • часті запори,
  • ожиріння,
  • вагітність,
  • підйом важких речей.

Види пахових гриж

Грижі можуть бути первинними та рецидивуючими. Крім того, залежно від анатомічних особливостей розрізняють прямі та косі грижі.

Також грижа може бути вправною та невправною. У першому випадку тканини, що випирають, можна вправити назад за очеревину. У невправній грижі її вміст спаюється з грижовим мішком і самостійно усунути випинання неможливо.

Симптоми пахвинної грижі

При появі пахвинної грижі людина помічає, що в області пахового каналу з'являється випинання, яке може давати біль і тягнути. Зазвичай біль тупий, посилюється під час фізичної активності, може віддавати у поперек. Ця припухлість може збільшуватися після навантажень і зменшуватись або взагалі зникати, коли людина лягає.

У грижовий мішок може входити частина кишківника, тоді спостерігаються підвищене газоутворення, біль у кишківнику, запори.

Якщо грижа здавлюється разом із вмістом, то говорять про защемлення грижі. При защемленні пахової грижі можуть виникати:

  • різкий біль,
  • хвороблива напруженість у сфері випинання,
  • нудота та блювання,
  • затримка газів.

Защемлення може призводити до некрозу тканин грижі та її вмісту, розвитку перитоніту. Також як ускладнення може розвинутися кишкова непрохідність.

Діагностика пахвинної грижі

Діагностикою та лікуванням пахової грижі займається хірург. Зазвичай лікар може діагностувати грижу на основі огляду та пальпації ділянки, що турбує. Лікар може визначити розмір грижі, з'ясувати, чи можна її вправити.

Додатково зазвичай призначаються герніографія, УЗД черевної порожнини, можуть також призначатися УЗД малого таза, мошонки та інші обстеження.

Лікування пахвинної грижі

Лікування пахвинної грижі завжди хірургічне. Для операцій з усунення пахвинної грижі є спеціальна назва – герніопластика. Під час хірургічного втручання для того, щоб закрити аномальний отвір у черевній стінці, можуть використовуватись власні тканини або спеціальні сітчасті імпланти.

У деяких випадках з часом можливі рецидиви з повторним випинанням пахвинної грижі. Однак сучасні хірургічні техніки із застосуванням ненатяжної герніопластики роблять рецидиви досить рідкісними.

Якщо при затисканні грижі в тканинах вже почалися процеси некротизації, необхідно провести розсічення очеревини та видалити всі відмерлі ділянки.