Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

symptoms.symptoms-for-title ОЖИРІННЯ:

symptoms.symptoms-products

ОЖИРІННЯ

Ожиріння

Ожиріння – це патологія, при якій відбувається надмірне відкладення жиру, внаслідок чого спостерігається значне збільшення маси тіла. Про ожиріння говорять у випадках, коли індекс маси тіла (ІМТ) більше ніж 30.

Це гормональний розлад, який може призводити до ряду ускладнень, провокувати розвиток захворювань опорно-рухового апарату, серцево-судинної системи, хвороб нирок, печінки, цукрового діабету 2 типу.

Причини виникнення ожиріння

Найбільш поширеною причиною ожиріння є енергетичний дисбаланс. Коли кількість калорій, що надійшли з їжею, перевищує витрачені калорії, то надлишки енергії залишаються в організмі у вигляді жирових відкладень. Найчастіше це відбувається на тлі переїдання. Згідно зі статистикою, ця причина виявляється більш ніж в 90% випадків ожиріння. Однак вага може надмірно збільшуватися також при порушенні обміну речовин в організмі.

Серед чинників, які можуть провокувати набір зайвої ваги:

  • малорухливий спосіб життя,
  • харчові звички,
  • гормональний дисбаланс,
  • спадкова схильність,
  • порушення режиму харчування,
  • стреси,
  • недосипання,
  • психогенні причини,
  • вживання деяких лікарських засобів,
  • ряд захворювань (наприклад, гіпотиреоз).

Види ожиріння

Розрізняють декілька типів жировідкладення:

  • Абдомінальне. Основне зосередження жирової тканини знаходиться в області живота, де вона огортає внутрішні органи.
  • Стегново-сідничний. Жир зосереджується під шкірою переважно в області стегон.
  • Змішаний. Жир відкладається за двома перерахованими вище типами одночасно.

Також ожиріння поділяють на кілька стадій:

  • Перший ступінь ожиріння - ІМТ 30-34,9,
  • Другий ступінь ожиріння - ІМТ 35- 39,9,
  • Третій ступінь ожиріння ІМТ більше ніж 40.

Симптоми ожиріння

Характерна симптоматика ожиріння – надлишок жирової тканини, яка відкладається на животі, ногах, руках, спині, потилиці, огортає внутрішні органи. На перших стадіях зайва вага є єдиним симптомом. Але з часом з'являються сонливість, швидка стомлюваність, задишка, пітливість, дратівливість.

Також можуть виникати болі в спині, запори, тахікардія, з'являтися набряки, розвиватися дихальна недостатність, артроз суглобів. У жінок може порушуватися менструальний цикл. У чоловіків - розвиватися імпотенція.

Ускладненнями ожиріння можуть бути ішемічна хвороба серця, гіпертонія, артрит, діабет 2 типу, хвороби печінки і нирок. Щоб не допустити цього, потрібно вчасно звернути увагу на зайву вагу, провести діагностику стану та вжити заходів щодо нормалізації ваги.

Діагностика ожиріння

Зазвичай для того, щоб діагностувати ожиріння, обчислюють індекс маси тіла, розраховують окружність талії, визначають розмір шкірної складки. Також проводиться біоімпедансометрія, що дозволяє проаналізувати склад тіла. Для більш точної діагностики проводиться УЗД та МРТ.

Важливо не тільки зафіксувати зайву вагу, але й визначити її розподіл в організмі, перевірити, чи є відхилення в роботі органів та систем, що викликані ожирінням, виявити всі причини набору ваги.

Лікування ожиріння

Лікування ожиріння зазвичай передбачає комплексний підхід. В першу чергу рекомендується дієтотерапія, корекція способу життя, збільшення рухової активності. Дієта спрямована на зменшення загальної добової калорійності раціону, зменшення частки швидких вуглеводів та насичених жирів в раціоні, відмова від мучного, занадто солодкого, смаженого. Потрібно дотримуватися режиму харчування.

Також для кращої витрати калорій та підвищення основного обміну необхідні адекватні фізичні навантаження.

В разі необхідності може додаватися медикаментозне лікування - призначаються препарати для зменшення апетиту, прискорення насичення, підвищення жироспалювання.

Часто додатково проводиться робота з психологом, коригуються психологічні аспекти харчової поведінки.

Для пізніх стадій та при відсутності ефективності дієтотерапії і медикаментозної терапії можуть рекомендуватися хірургічні методи.