Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

symptoms.symptoms-for-title ГРЗ:

symptoms.symptoms-products

ГРЗ

ГРЗ

Гострі респіраторні захворювання (ГРЗ)–це сукупність всіх гострих захворювань дихальних шляхів, які викликаються різними видами інфекції. На відміну від ГРВІ (гострі респіраторні вірусні інфекції) термін ГРЗ включає крім захворювань, що викликають віруси, також хвороби, що викликаються бактеріальними та грибковими інфекціями.

Причини виникнення ГРЗ

Безпосередньою причиною розвитку ГРЗ є віруси, бактерії або грибки. Найчастіше мікроорганізми потрапляють в організм ззовні. Так, наприклад, вірусами ми заражаємося повітряно-крапельним шляхом. Але бактеріальні інфекції можуть провокувати власні бактерії, які є частиною мікрофлори. Так, наприклад, стрептококи можуть жити в носоглотці в невеликих кількостях. Але при сприятливих умовах здатні надмірно розмножуватися, що призводить до захворювання. Мікроорганізми активізуються та викликають запалення носа, глотки, трахеї та інших відділів дихальних шляхів.

При вірусному ураженні в організм потрапляють й викликають запалення аденовіруси, ентеровіруси, риновіруси, коронавіруси, віруси грипу та інші.

Серед бактерій, які найчастіше викликають ГРЗ стрептококи, стафілококи, пневмококи. Досить часто бактеріальна інфекція активізується на тлі вірусного захворювання. Так, наприклад, при вірусній респіраторній інфекції часто додатково виникає бактеріальна ангіна або бронхіт.

Грибкові інфекції стають причиною ГРЗ приблизно в 10-20% випадків. Можуть викликати фарингіти, бронхіти та інші респіраторні захворювання. ГРЗ, що спричинили грибки відрізняються досить важким перебігом хвороби.

Сприяти розвитку ГРЗ може ряд факторів:

  • переохолодження,
  • пересушене повітря в приміщеннях,
  • неправильне харчування, при якому організм не отримує достатню кількість важливих поживних речовин,
  • хронічне захворювання,
  • стрес та перевтома,
  • низький імунітет.

Симптоми ГРЗ

Симптоматика ГРЗ може відрізнятися в залежності від виду інфекції, від того, які саме відділи дихальної системи вражені, та від тяжкості захворювання.

Найчастіше при ураженні носоглотки з'являються нежить, закладеність носа, дертя і біль в горлі, чхання. Якщо уражаються нижні дихальні шляхи, то з'являється кашель.

Також ознакою ГРЗ можуть бути головний біль, ниючий біль в суглобах. Температура тіла може підійматися незначно, але при тяжкому перебігу захворювання здатна досягати досить високих значень.

Лікування та профілактика ГРЗ

Для того, щоб поставити діагноз зазвичай достатньо наявності характерних проявів хвороби, але в деяких випадках необхідні лабораторні дослідження (загальний аналіз крові, посів з носа і глотки, серологічна діагностика).

Лікування ГРЗ найчастіше не потрібно. Треба більше пити, не навантажувати організм фізичною активністю, дати можливість організму «включити» природний захист, й через 7-10 днів захворювання пройде само. Однак для поліпшення самопочуття ви можете приймати препарати, що знімають симптоматику.

Зазвичай при ГРЗ застосовують жарознижувальні та знеболювальні засоби, судинозвужувальні препарати для боротьби з нежитю, муколітичні та бронхолитичні засоби від кашлю. Ліки можуть бути у вигляді таблеток, спреїв, пастилок, льодяників, крапель. Сьогодні в аптеках великий асортимент подібних протизастудних препаратів, які досить ефективні, полегшують стан та покращують самопочуття.

Але ГРЗ може давати ускладнення, такі як гайморит, фронтит, бронхіт, пневмонія. У цьому випадку може знадобитися додаткова медикаментозна допомога. І ось тут вам обов'язково потрібна допомога лікаря. При необхідності лікар призначить додаткові обстеження (рентген, КТ, лабораторні аналізи) та підбере препарати відповідно вашому стану здоров'я, які допоможуть якомога швидше позбутися від ГРЗ, його ускладнень та відновити здоров'я.