Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

symptoms.symptoms-for-title ГОСТРА‌ ‌РЕСПІРАТОРНА‌ ‌ВІРУСНА‌ ‌ІНФЕКЦІЯ‌ ‌:

symptoms.symptoms-products

ГОСТРА‌ ‌РЕСПІРАТОРНА‌ ‌ВІРУСНА‌ ‌ІНФЕКЦІЯ‌ ‌

Гостра респіраторна вірусна інфекція

Гострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ) - це група поширених хвороб органів дихання, що викликаються рядом вірусів. До ГРВІ відносять грип, бронхіоліт та інши хвороби, які ми називаємо застудою (хоча застуда може бути й бактеріальної природи).

Передається вірус повітряно-крапельним шляхом. При чханні, кашлі вірус від зараженої людини потрапляє в повітря, а здорова людина може його вдихнути. Вважається, що заразитися можна в радіусі до 1 метра. Також є ймовірність заразитися ГРВІ контактним способом, наприклад, через предмети побуту або через рукостискання.

Найпоширеніші віруси, що викликають ГРВІ

Серед збудників ГРВІ слід вказати наступні найбільш поширені групи вірусів:

  • Риновіруси. Захворювання, що викликаються риновірусами, називають простудою. Як правило, уражається слизова носа, температура не досягає високих відміток. Як ускладнення можливі запальні процеси в нижніх дихальних шляхах.
  • Аденовіруси. Захворювання зачіпає глотку, гланди, очі. Можливе збільшення лімфатичних вузлів, температура досягає 39-40 градусів. Захворювання може проходити з блювотою, болісністю в животі, проносом. Як правило, на цю інфекцію хворіють діти.
  • Коронавіруси. Як правило, коронавіруси вражають ніс та глотку, захворювання нагадує звичайну застуду. Але хвороба може протікати й у важкій формі, ускладнюватися бронхітом та пневмонією.
  • Респираторно-синцитіальний вірус людини. Захворювання зачіпає нижні дихальні шляхи, супроводжується сильним кашлем.
  • Вірус парагрипу. Як правило викликає ларингіт з не дуже високою температурою (сильне підвищення температури можливе у дітей). У важкій формі може протікати в формі крупа, бронхіоліту, пневмонії. Ускладнення захворювання можуть становити небезпеку для життя.
  • Ентеровіруси. Захворювання можуть зачіпати одночасно й дихальні шляхи, й кишківник. Часто хвороба протікає безсимптомно, але іноді можуть виникати серйозні ускладнення, при яких спостерігається висока температура, стан схожий на грип, діарея, блювота, головний біль та біль у м'язах. Можуть вражатися серце, мозок, нервова система.
  • Реовіруси. Вражають глотку та травну систему. Температура рідко перевищує субфебрильну. Хвороба характерна для дітей, може викликати у них пронос, нудоту, блювоту.
  • Віруси грипу. Бувають трьох типів (А, В і С). Страждають ніс, глотка, трахеї, бронхи. Грип, як правило, поширюється у вигляді епідемії. Найбільш небезпечними вважаються віруси типу А. Захворювання протікає з підвищенням температури, болями в м'язах та суглобах, слабкістю, сльозотечою. У більшості захворювання проходить протягом тижня, але іноді, особливо у людей, що належать до групи ризику, можуть виникати важкі ускладнення.

Діагностика та лікування ГРВІ

Діагностика захворювань дихальних шляхів, як правило, симптоматична. Точний діагноз при необхідності ставиться за допомогою ПЛР аналізу.

Лікування ГРВІ необов'язково, через 5-7 днів хвороба найчастіше проходить сама. Але ви також можете допомогти своєму організму «пережити» ГРВІ, приймаючи засоби для усунення симптомів. Можуть застосовуватися судинозвужувальні препарати в ніс, ліки від кашлю, антигістамінні лікарські засоби. Для зниження температури використовуються нестероїдні протизапальні засоби (парацетамол, ібупрофен та інші).

Якщо хвороба довго не проходить або перебіг захворювання важкий— потрібно звернутися за допомогою до лікаря.

У процесі хвороби може приєднатися бактеріальна інфекція. У цьому випадку застосовуються антибіотики. Але якщо ліки для зняття симптоматики можна підібрати самостійно, то антибіотики обов'язково повинен призначати лікар. При неправильному використанні вони можуть не дати потрібного результату й навіть нашкодити.

Звертайтеся за медичною допомогою своєчасно, це допоможе швидше впоратися з ГРВІ та відновити здоров'я.