Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Для лікування ОНІХОМІКОЗ (ГРИБОК НІГТІВ):

Скоро тут зʼявляться потрібні товари для лікування

ОНІХОМІКОЗ (ГРИБОК НІГТІВ)

Оніхомікоз (грибок нігтів)

Оніхомікозом називають поширене дерматологічне захворювання, для якого характерно грибкове ураження нігтьових пластин. За статистикою, хворобою страждає близько 10-15% населення в різних країнах світу, а у людей старше 60 років захворюваність і зовсім досягає 30% і більше. Примітно, що з віком ймовірність зіткнутися з мікозом нігтів зростає, причому чим старша людина, тим вона вища.

Розвитку оніхомікозів сприяє цілий ряд несприятливих факторів, як екологічних, так і соціальних. Важливу роль відіграють захворювання серцево-судинної, імунної та ендокринної систем, а також інші патологічні стани. Ризик захворіти особливо високий у осіб з цукровим діабетом, що обумовлено підвищенням рівня глюкози і порушеннями трофіки тканин, ураженням великих і дрібних судин та зниженням захисних сил організму.

Причини

Ключову роль у розвитку оніхомікозів грає зараження патогенними мікроорганізмами — дерматоміцетами, а також пліснявими і дріжджоподібними грибками. Зараження відбувається опосередковано, від хворої людини. Факторами передачі інфекції зазвичай виступають предмети побуту: мочалки, рушники, килимки у ванній і т.д. Заразитися можна при відвідуванні спортзалів, громадських душів, басейнів, саун і лазень.

Збудниками інфекції найчастіше виступають такі мікроорганізми:

  • Trichophyton rubrum;
  • T. violaceum;
  • T. verrucosum;
  • T. tonsurans;
  • Scopulariopsis;
  • Aspergillus;
  • Penicillium;
  • Alternaria;
  • Fusarium;
  • Cephalosporium.

Збудник інфекції потрапляє на нігтьову пластину, ложе, матрикс або нігтьовий валик, де починає активно розмножуватися і викликати патологічні зміни тканин. В результаті цього у людини з'являються візуально видимі дефекти нігтів і цілий ряд неприємних симптомів.

Класифікація

Залежно від характеру патологічних змін в нігтьовій пластині виділяють три форми оніхомікозу: нормотрофічна, гіпертрофічна і оніхолітична. Для кожної з них характерний свій набір специфічних симптомів.

Основні ознаки різних форм оніхомікозу:

  • Нормотрофічна — характеризується зміною забарвлення нігтів при збереженні їх нормальної структури, блиску і товщини. При цьому на нігтьових пластинах утворюються невеликі плями різного забарвлення — від білого до охряно-жовтого.
  • Гіпертрофічна — крім зміни кольору нігтя супроводжується тьмяністю, потовщенням і деформацією нігтьових пластин. Як правило, нігті найбільше руйнуються з бічних сторін.
  • Оніхолітична — проявляється розпушуванням і атрофією нігтьової пластинки, її відторгненням від нігтьового ложа, тьмяністю і зміною кольору нігтів. При цьому нігті набувають буро-сірого кольору, а оголені ділянки нігтьових лож покриваються пухкими нашаруваннями.

Залежно від локалізації патологічного процесу на нігтьовій пластині оніхомікози також поділяють на дистальні піднігтьові, поверхневі, проксимальні піднігтьові і тотальні дистрофічні.

Діагностика і лікування

Діагностика оніхомікозів базується на їх зовнішніх проявах, а також результатах мікроскопічних і культуральних досліджень. У більшості випадків лабораторні аналізи дозволяють виявити грибки в отриманих від хворого патологічних матеріалах — зіскобах з напівзруйнованих нігтьових пластин.

Для лікування оніхомікозів використовують протигрибкові препарати системної та місцевої дії, а також засоби, що покращують кровотік і стимулюють ріст нігтьових пластин. Разом з тим хворим рекомендують дотримуватися нескладних правил особистої гігієни: не носити чуже взуття, не ходити босоніж в громадських місцях, щодня міняти шкарпетки і панчохи і т.д.