Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Для лікування НЕПРИТОМНІСТЬ:

Скоро тут зʼявляться потрібні товари для лікування

НЕПРИТОМНІСТЬ

Непритомність

Непритомність або синкопе – це стан, при якому відбувається тимчасова втрата свідомості. Перед непритомністю людина відчуває брак повітря, нудоту, запаморочення, зір стає затуманеним. Після цього на період від кількох секунд до кількох хвилин втрачається свідомість, внаслідок падіння м'язового тонусу людина може впасти. Після цього людина приходить до тями.

За статистикою, половина людей хоча б раз у житті переживала непритомність. Перший раз непритомність трапляється найчастіше у віці від 10 до 30 років. Причини непритомності можуть бути самими різними, причому синкопе не завжди є ознакою якоїсь патології. Але в певних випадках непритомність може становити небезпеку для життя і стан вимагає допомоги кардіолога, невролога та інших фахівців.

Причини непритомності

Серед причин появи непритомності:

  • перевтома і стрес,
  • коли людина занадто різко встає,
  • вживання антидепресантів,
  • збої в роботі вегетативної нервової системи,
  • порушення скоротливості кровоносних судин,
  • патології легень, серця, атеросклероз,
  • зловживання алкогольними напоями та вживання наркотиків,
  • гіпоглікемія,
  • отруєння.

Симптоми непритомності

Зазвичай перед настанням непритомності стає погано, з'являється слабкість, запаморочення, дзвін у вухах. Втрачається різкість зору, не вистачає повітря. Якщо в цей час прилягти, то ймовірно непритомності вдасться уникнути. Або ж наступним етапом настає втрата свідомості і падіння.

Під час втрати свідомості дихання стає поверхневим, а м'язи розслабляються. Тривалість непритомності зазвичай кілька хвилин, але іноді може бути до 30 хвилин.

Якщо непритомність настає повільно, то людина іноді може втриматися за близько розташовані предмети. При швидкій непритомності є небезпека отримати травму.

Потім людина приходить до тями - настає постсінкопальний період непритомності. В цей час свідомість вже повернулася, але ще залишається невпевненість рухів, слабкість, запаморочення, блідість. Зазвичай тривалість цього періоду кілька хвилин, але іноді він може тривати до години.

Перша допомога при непритомності

В першу чергу при непритомності необхідно створити приплив крові до мозку. Для цього рекомендується покласти людину на спину і розмістити ноги трохи вище за голову. Також рекомендується розслабити одяг в області шиї, відкрити вікна, щоб збільшити приплив свіжого повітря.

Можна побризкати на обличчя водою або піднести до носа ватку, змочену нашатирним спиртом.

При тривалій непритомності, яка супроводжується різким зниженням тиску і аритмією, необхідно застосування лікарських препаратів.

Необхідно терміново викликати швидку допомогу:

  • якщо людина знаходиться в непритомності більше ніж 5 хвилин,
  • якщо є серйозні патології серця,
  • якщо у людини цукровий діабет,
  • якщо серце б'ється з перервами,
  • якщо присутні судоми.

Діагностика непритомності

Важливо визначити причини непритомності. В першу чергу при тривалій непритомності потрібно з'ясувати, чи не є вона симптомом небезпечного для життя стану: інфаркту, тромбів в легеневій артерії, кровотечі. Також причиною непритомності можуть бути пухлини мозку або аневризми та інші не менш гострі, але досить небезпечні стани.

Для того, щоб знайти причину непритомності, призначають обстеження: ЕКГ, енцефалограму, ЕХО серця, МРТ головного мозку, рентген шийного відділу хребта та інші методи діагностики.

Лікування непритомності

Лікування непритомності залежить від причин, що їх викликали. Разова короткострокова непритомність не вимагає застосування медикаментозної терапії. Якщо виявляються якісь небезпечні стани (кровотеча, інфаркт і т. ін.), то потрібне термінове застосування специфічної медикаментозної терапії, а можливо і хірургічне лікування.

При станах, що не загрожують життю, також може призначатися медикаментозне лікування. Але самостійно приймати якісь ліки небезпечно. Всі медикаменти повинен призначати лікар відповідно до виявлених причин непритомних станів.