Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Для лікування ПОРУШЕННЯ ХАРЧОВОЇ ПОВЕДІНКИ:

Скоро тут зʼявляться потрібні товари для лікування

ПОРУШЕННЯ ХАРЧОВОЇ ПОВЕДІНКИ

Порушення харчової поведінки

Терміном порушення харчової поведінки об'єднують групу психічних розладів, при яких порушується харчування і поведінка, пов'язана з прийомами їжі. Через патологічну незадоволеність своїм тілом хворі можуть голодувати або, навпаки, вживати величезну кількість їжі, в подальшому страждаючи від почуття провини або очищаючи організм від з'їдених продуктів харчування.

Сьогодні розлади харчової поведінки широко поширені серед молоді, причому найчастіше ними страждають жінки. Причиною є надмірна заклопотаність своїм тілом і нав'язливе прагнення досягти ідеалу, в результаті чого хворі вдаються до крайніх заходів в спробах запобігти набору зайвої ваги. Примітно, що розлади харчової поведінки розвиваються в основному у людей з низькою самооцінкою і осіб, які ігнорують свої почуття і бажання.

Нервова анорексія

Хворі з анорексією мають патологічний страх ожиріння і прагнуть до надмірної худоби. У більшості з них спотворене сприйняття власного тіла — вони впевнені, що мають зайву вагу, навіть якщо її немає. В результаті хворі максимально обмежують себе в їжі і прагнуть схуднути. У 30-50% осіб з анорексією також є булімія, яку вони ретельно приховують від оточуючих.

Нервова булімія

Для булімії характерне епізодичне переїдання, після якого слідує неадекватна компенсаторна поведінка з метою вивергнути спожиту їжу. Хворі можуть викликати блювоту, приймати проносні або сечогінні засоби, голодувати, піддавати себе інтенсивним фізичним навантаженням. Епізоди переїдання можуть траплятися з різною частотою — від одного разу на тиждень / місяць до декількох разів на день.

Нейрогенная булімія є досить поширеним розладом — за статистикою, нею страждає більше 2% молодих людей. На відміну від анорексії, вона не супроводжується різким схудненням. Вага хворих зазвичай знаходиться в межах норми.

Компульсивне переїдання

Як і булімія, компульсивне переїдання супроводжується епізодами вживання великих об’ємів їжі в результаті втрати контролю над власною поведінкою. Однак після цього хворі не вдаються до очищуючих процедур: не викликають блювоти, не ставлять клізми і не приймають проносні засоби. Замість цього після переїдання вони мучаться почуттям провини і картають себе за нестриманість і відсутність потрібного самоконтролю.

Уникнення / обмеження вживання їжі

Люди з даним розладом уникають вживання певних продуктів харчування або різко обмежують прийом їжі, що призводить до сильного зниження маси тіла. При цьому хворі не виявляють надмірної стурбованості зовнішнім виглядом, а своє тіло сприймають абсолютно адекватно.

Діагностика і лікування

Розлади харчової поведінки лікують психотерапевти або психіатри. Діагноз ставлять на підставі характерної клінічної картини хвороби. Примітно, що багато хворих ретельно приховують свої проблеми, що може істотно ускладнити діагностику.

Для боротьби з розладами використовують методи когнітивно-поведінкової та міжособистісної психотерапії. Їх головна мета — допомогти хворому нормалізувати своє харчування. При необхідності в програму лікування можуть включати фармпрепарати. Найчастіше при порушеннях харчової поведінки використовують антидепресанти з групи селективних інгібіторів зворотного захоплення серотоніну (Пароксетин, Флуоксетин) і препарати, що пригнічують апетит (Топірамат, Ропімат).