Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Для лікування МІКОЗ (ГРИБОК) :

Скоро тут зʼявляться потрібні товари для лікування

МІКОЗ (ГРИБОК)

Мікоз (грибок)

Терміном "мікози" об'єднують велику групу інфекційних захворювань, що викликаються різними видами грибків. Найчастіше їх збудниками виступають дерматофіти, гриби роду Trichophyton, Epidermophyton і Microsporum. Грибкові ураження шкіри голови також може викликати Malassezia furfur.

На сьогоднішній день мікози є однією з найпоширеніших проблем в усьому світі. За статистикою, кожен четвертий житель планети є носієм поверхневих (шкірних) форм цих захворювань.

Причини

Причиною розвитку мікозів є грибкова інфекція, до якої найбільшою мірою схильні люди з ослабленим імунітетом, цукровим діабетом, плоскостопістю і різними порушеннями кровообігу в нижніх кінцівках. Появі грибкових захворювань також сприяють такі чинники, як атеросклероз, ожиріння і хвороби стоп.

Збудниками грибкових захворювань можуть бути як паразитичні, так і умовно-патогенні грибки. Зараження першими відбувається при контактах з хворою людиною, другі в невеликих кількостях є в організмі кожного, а розвиток захворювань може викликати лише їх надмірна активність. Всього налічується близько півсотні хвороботворних мікроорганізмів, здатних викликати грибкові інфекції.

Класифікація

Слід пам'ятати, що мікози можуть вражати не тільки шкіру, але і її похідні (нігті, волосся), а також слизові оболонки і навіть внутрішні органи.

Залежно від локалізації патологічного процесу виділяють наступні види мікозів:

  • Кератомікози — інфекції поверхневого шару шкіри, що протікають без виражених запальних симптомів. Найчастіше вражають волосяну частину голови, яка вкрита великою кількістю сальних залоз.
  • Дерматомікози — грибкові ураження шкірних покривів. До дерматомікозів відносяться епідермофітія, трихофітія, мікроспорія, фавус і т.д.
  • Кандидози — мікози слизових оболонок (рота, піхви, очей та ін.). Можуть протікати у вигляді кон'юнктивітів, вагінітів, вульвітів.
  • Глибокі мікози — особливо небезпечні інфекції, що викликають важкі ураження шкіри, слизових оболонок і внутрішніх органів. Найбільш поширеними з них є кокцидіоїдомікоз, гістоплазмоз і бластомікоз.

Окремо від мікозів виділяють псевдомікози — серйозні хвороби шкіри, що мають бактеріальну природу. За зовнішніми проявами вони схожі на грибкові інфекції, що пояснює походження даної назви.

Діагностика і лікування

Запідозрити мікоз можна за його характерними симптомами, які відрізняються при грибкових ураженнях різних локалізацій. Хворих можуть турбувати сухість та лущення шкіри, гіперемія, утворення виразок, випадання волосся і т.д. Підтвердити або спростувати діагноз можна за допомогою мікроскопії — дослідження взятого від пацієнта патологічного матеріалу (зіскобів зі шкіри, нігтів і т.д.). Мікроскопія має високу достовірність і в більшості випадків допомагає поставити правильний діагноз.

Для лікування грибкових інфекцій використовують протигрибкові засоби системної та місцевої дії. Хворим можуть призначатися спеціальні таблетки і капсули (Флуконазол, Ітраконазол, Кетоконазол), а також спеціальні мазі, гелі і креми для зовнішнього застосування. Лікуванням грибкових інфекцій займаються лікарі-дерматологи — саме до цих фахівців слід звертатися при підозрі на мікоз.