Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

symptoms.symptoms-for-title МАСТОДИНІЯ:

symptoms.symptoms-products

МАСТОДИНІЯ

Мастодинія

Мастодинія (або масталгия) – це синдром, який характеризується дискомфортом, підвищеною чутливістю та хворобливими відчуттями в області молочної залози. Мастодинія може проявлятися в період менструації, вагітності, вступу в пубертатний період у дівчат, бути одним із проявів неврозу. Однак цей стан також може свідчити про розвиток ряду патологій, в тому числі вказувати на рак грудей.

Причини мастодинії

Мастодинія може бути частиною нормального фізіологічного процесу, що відбувається в організмі жінки або свідчити про захворювання репродуктивної системи.

Серед найбільш частих причин розвитку мастодинії:

  • овуляція,
  • розлади гормонального характеру,
  • застосування оральних контрацептивів та інших гормональних препаратів,
  • захворювання молочних залоз (мастопатії, новоутворення молочних залоз),
  • здавлювання незручною білизною,
  • забої.

Також біль може виникати при депресії, неврастенії та інших психоемоційних відхиленнях. Можливо також, що біль іррадіює в груди при остеохондрозі, міжреберній невралгії, деяких хворобах серця.

У більшості жінок поява мастодинії не пов'язана з розвитком патологічних процесів і є результатом гормональних коливань, які відповідні менструального циклу. Але залишати без уваги часті прояви мастодинії не варто, тому що в деяких випадках це може бути сигналом про наявність запального процесу або розвиток новоутворень, як доброякісних, так і злоякісних.

Види мастодинії

Мастодинію класифікують наступним чином:

  • Циклічна. З'являється циклічно. Пов'язана з менструальним циклом.
  • Ациклічна. Не пов'язана з циклічними коливаннями гормонального фону. Виникає при запаленні молочної залози, розвитку новоутворень, склеротичних змінах.
  • Хибна. Не пов'язана з молочною залозою. Виникає, коли біль іррадіює в груди при захворюваннях інших органів.

Симптоми мастодинії

Характерні симптоми мастодинії:

  • біль, відчуття тяжкості в області молочних залоз,
  • почуття, що груди набухли та стали більше,
  • сосок стає більш чутливим.

При циклічній мастодинії симптоми виникають перед початком менструації, часто стають частиною передменструального синдрому. Зазвичай больові відчуття виникають симетрично в обох грудях.

При ациклічній мастодинії біль зазвичай виникає в одній з грудей, може з'являтися періодично або бути постійним. Можливо також почервоніння соска, виділення з нього.

Діагностика мастодинії

Якщо у вас часто болять груди, з'являються інші неприємні симптоми, які дають привід запідозрити присутність якоїсь патології молочних залоз, необхідно обов'язково звернутися до лікаря-мамолога.

Для уточнення діагнозу зазвичай робиться УЗД молочних залоз або мамографія. Також призначаються лабораторні аналізи: проводиться визначення рівня онкомаркера CA 15-3 в крові, робляться аналізи на гормони. Може також призначатися аналіз виділень з соска.

При підозрі на онкозахворювання виконується біопсія тканин з подальшою гістологічною діагностикою.

Лікування мастодинії

Фізіологічна мастодинія може доставляти незручності жінці, але не представляє небезпеки для здоров'я. При сильному дискомфорті мамолог може призначити гормональні засоби, фітопрепарати, знеболювальні та протизапальні ліки, седативні засоби. Також лікар може порекомендувати корекцію харчування та способу життя.

Однак якщо біль в грудях є симптомом захворювань молочної залози – необхідно лікувати хворобу, яка провокує біль та дискомфорт. В цьому випадку можуть застосовуватися як лікарська терапія, так і хірургічні методики.

Своєчасне звернення до лікаря при появі мастодинії допоможе виявити злоякісні утворення в грудях на ранніх фазах розвитку, що дасть можливість успішно усунути їх та відновити здоров'я. Якщо ж з'ясується, що у вас мастодинія фізіологічного характеру – за допомогою правильно обраної терапії ви зможете позбутися від болю та дискомфорту, повернути собі нормальне самопочуття.